• Διεθνής πολιτική

    Χαμάς: Ποιος θα αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης – Όλες οι πληροφορίες

    • NewsRoom

    O Χαλέντ Μεσάλ


    Δοκιμασμένος στην ηγεσία της Χαμάς είναι ο Χαλέντ Μεσάλ, τον οποίο οι πληροφορίες εμφανίζουν έτοιμο να αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης, μετά τη δολοφονία Χανίγια. Ο Μεσάλ, που θεωρείται  ήρωας της παλαιστινιακής αντίστασης, ήταν ηγέτης της Χαμάς και την περίοδο 2004-2017. Και ο ίδιος υπήρξε στόχος του Ισραήλ,  το 1997 , όταν Ισραηλινοί πράκτορες έκαναν μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν.

    Πηγές της Χαμάς, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Μεσάλ αναμένεται να επιλεγεί ως ο επόμενος ηγέτης της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Τεχεράνη.

    Ποιος είναι

    Ο 68χρονος Μεσάλ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός παλαιστινιακών εδαφών. Γεννημένος κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Μεσάλ σε παιδική ηλικία μετακόμισε στο Κουβέιτ, όπου σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παλαιότερη ισλαμιστική ομάδα της Μέσης Ανατολής, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά την πρώτη γενικευμένη παλαιστινιακή εξέγερση κατά της ισραηλινής κατοχής.

    Μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του το 1997, ο Μεσάλ μετατράπηκε σε ήρωα της παλαιστινιακής αντίστασης. Εκείνη την περίοδο, με έδρα το Αμμάν, ο Μεσάλ είχε αναλάβει την προσέλκυση κεφαλαίων για τη Χαμάς από το εξωτερικό.

    Ο Χαλέντ Μεσάλ απορρίπτει την ιδέα μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, όμως φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχτεί ένα παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως προσωρινή λύση ως αντάλλαγμα για μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.

    Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Μεσάλ είναι κεντρικό πρόσωπο στην ηγετική πυραμίδα της Χαμάς, εργαζόμενος κυρίως από τη σχετική ασφάλεια της εξορίας, καθώς το Ισραήλ εξύφαινε συνεχώς σχέδια για τη δολοφονία άλλων ηγετών της Χαμάς που βρίσκονταν Λωρίδα της Γάζας. Ταυτόχρονα, χωρίς να παρεμποδίζεται από τους αυστηρούς ισραηλινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς όπως συνέβαινε με άλλους αξιωματούχους της Χαμάς, μπορούσε να εκπροσωπεί την παλαιστινιακή οργάνωση σε συναντήσεις με ξένες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

    Όταν ο ηγέτης της οργάνωσης Αχμέντ Γιασίν σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή τον Μάρτιο του 2004 και ένα μήνα αργότερα δολοφονήθηκε από το Ισραήλ ο διάδοχός του Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, ο Μεσάλ ανέλαβε την ηγεσία της Χαμάς μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Δολοφονία Χανίγια: Σήμερα η κηδεία στην Τεχεράνη – «Εκδίκηση» ορκίστηκε το Ιράν

    Μέση Ανατολή: Ποιές είναι οι δολοφονίες μελών της Χαμάς που αποδόθηκαν στο Ισραήλ

    Αγιατολάχ Χαμενεΐ: «Καθήκον» της Τεχεράνης η εκδίκηση



    ΣΧΟΛΙΑ