• Οικονομία

    Τουρκία: Μειώθηκαν κατά 28,3% οι εξαγωγές στη Ρωσία στο πρώτο εξάμηνο

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η τουρκική στατιστική υπηρεσία TurkStat ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές εμπορευμάτων από την Τουρκία στη Ρωσία στο πρώτο εξάμηνο του 2024 μειώθηκαν κατά 28,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, φθάνοντας τα 4,16 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους οι εξαγωγές έφθαναν τα 5,6 δισ. δολάρια.

    Η εφημερίδα RBC συνδέει τη μείωση των εξαγωγών με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, οι οποίες δυσχεραίνουν τις πληρωμές.

    Τα προβλήματα με τις πληρωμές δημιουργήθηκαν μετά το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου του περασμένου Δεκεμβρίου, το οποίο θεσπίζει μηχανισμό κυρώσεων κατά τραπεζών τρίτων χωρών που συνεργάζονται με το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας. Τον Ιούνιο οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριέλαβαν όλες τις εταιρείες και όλα τα φυσικά πρόσωπα στα οποία είχαν επιβληθεί κυρώσεις νωρίτερα, στον κατάλογο των εχόντων σχέσεις με το στρατιωτικό- βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας. Στον ίδιο κατάλογο θα συμπεριληφθούν εταιρείες και φυσικά πρόσωπα στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις μελλοντικά.

    Πρόσφατα η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη πηγή στη χρηματοπιστωτική αγορά έγραψε ότι περίπου το 80% των πληρωμών από τη Ρωσία προς την Κίνα επιστρέφονται πίσω επειδή οι κινεζικές τράπεζες φοβούνται τις δευτερογενείς κυρώσεις.

    Tο Bloomberg έγραψε επίσης πρόσφατα σε άρθρο του (Russian Miner Nornickel Weighs Projects in New Top Market China) ότι η ρωσική εταιρεία Nornickel προσπαθεί να ανοίξει εργοστάσιο στην Κίνα για να αποφύγει τα προβλήματα με τις εξαγωγές μετάλλων στην Κίνα. Ο διευθύνων σύμβουλός της Nornickel, Βλαντίμιρ Ποτάνιν, δήλωσε ότι ο λόγος που τον αναγκάζει να ανοίξει εργοστάσιο στην Κίνα συνίσταται στο ότι λόγω των κυρώσεων έχει γίνει αδύνατον να εισάγει εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων στη Ρωσία.

    Διαβάστε επίσης

    BYD: Ανακοίνωσε πολυετή συνεργασία με την Uber

    Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά το θάνατο του Χανίγια

    State Department: Ταξιδιωτική οδηγία για τον Λίβανο – «Μην ταξιδεύετε»



    ΣΧΟΛΙΑ