• Οικονομία

    Πώς η Τουρκία έγινε το αγαπημένο παιδί των αγορών

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας


    Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ξένοι θεσμικοί εγκατέλειπαν μετοχές και τουρκική λίρα, καθώς η Τουρκία βυθιζόταν στη δίνη μιας οικονομικής κατρακύλας.

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κόντρα σε κάθε λογική, ακολούθησε ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό και βυθίζοντας τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά.

    Πλέον όμως η εικόνα της Τουρκίας είναι πολύ διαφορετική. Η Wall Street –και όχι μόνο- έχει στρέψει το βλέμμα της προς το αξιοθαύμαστο επίτευγμα της χώρας, που έχει αντιστρέψει με εντυπωσιακό τρόπο την πορεία της και προσκαλεί και τους επενδυτές να λάβουν θέση.

    30 δισ. επενδύσεις

    Η Amundi, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στην Ευρώπη με 2,3 τρισ.  δολάρια υπό διαχείριση, έκανε στροφή 180 μοιρών όταν πριν λίγο καιρό άλλαξε τη στάση της απέναντι στην Τουρκία. Παλιά προειδοποιούσε τους επενδυτές να μείνουν μακριά από τα τουρκικά ομόλογα, πλέον πιστεύει ότι η χώρα είναι έτοιμη να απογειώσει τις αγορές της.

    Οι πιο δύσπιστοι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν αλλάξει στάση. Αυτό που ξεκίνησε ως σταγόνα, με δειλά επενδυτικά κεφάλαια που πέρσι είδαν μία ευκαιρία στην οικονομική στροφή που επιχείρησε ο Ερντογάν, πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν χείμαρρο, με εταιρείες όπως οι Abrdn Plc  και Vanguard Asset Services να δημιουργούν θέσεις στα τουρκικά assets.

    Από τον Μάιο του 2023, οι ξένοι θεσμικοί έχουν «μπει» σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα με πάνω από 30 δισ. δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Αυτό δείχνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι έφυγαν άρον άρον όταν ο Ερντογάν θέσπισε την αμφιλεγόμενη πολιτική του για μείωση των επιτοκίων ενόψει διψήφιου πληθωρισμού, πείσθηκαν γρήγορα για να επιστρέψουν.

    Στα ύψη ο πληθωρισμός

    Φυσικά δεν έχουν αλλάξει όλα από τη μία μέρα στην άλλη. Ο Ερντογάν ζήτησε τη «βοήθεια» από Τούρκους με δεινή εμπειρία στη Wall Street για να βάλουν σε μία τάξη την οικονομία, όμως η εφαρμογή μιας σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής δεν έχει αλλάξει πλήρως το προβληματικό οικονομικό σκηνικό.

    Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού παγκοσμίως και το ιστορικό του Ερντογάν σε ανατροπές και αιφνιδιαστικές αποφάσεις δεν έχει ξεχαστεί. «Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Δεν πρόκειται να είναι ένα Big Bang», δήλωσε ο Yerlan Syzdykov, ο οποίος ηγείται του τμήματος αναδυόμενων αγορών της Amundi.

    Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τουρκία πλέον έχει όλα τα βλέμματα πάνω της. Η Τουρκία είναι πλέον «το νούμερο ένα θέμα» για τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών, δήλωσε ο Simon Quijano-Evans, επικεφαλής οικονομολόγος της Gemcorp Capital Management Ltd.

    Πώς η Τουρκία άλλαξε το σκηνικό

    Πριν από τρία χρόνια, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Ο τότε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ αύξησε τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό, με τον Ερντογάν να τον απολύει. Όλα άλλαξαν όμως ένα χρόνο πριν, όταν ο Ερντογάν κέρδισε και πάλι τις εκλογές κι επέλεξε τον Μεχμέτ Σιμσέκ ως υπουργό Οικονομικών. Πολλοί θεώρησαν ότι ο Σιμσέκ δεν θα καταφέρει να εργαστεί χωρίς την παρέμβαση του Τούρκου προέδρου, διαψεύστηκαν όμως με τον Ερντογάν να στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα παρέμβει και τον υπουργό Οικονομικών να προχωράει μαζί με την κεντρική τράπεζα σε ένα κύκλο αυστηρής νομισματικής σύσφιξης.

    Αυτό εκτόξευσε τις μετοχές και τα ομόλογα, τα οποία σε τοπικό νόμισμα σημείωσαν άνοδο 6,3%, ξεπερνώντας το 1,1% του μέσου όρου ομολόγων άλλων αναδυόμενων αγορών.

    Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 έχει κέρδη 16% σε όρους δολαρίου, καθιστώντας τον έναν από τους δείκτες με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.
    Εν τω μεταξύ, η λίρα δείχνει τα πρώτα σημάδια σταθερότητας, καθώς κυμαίνεται γύρω στα 33 ανά δολάριο τους τελευταίους μήνες, όταν τα τελευταία χρόνια το νόμισμα είχε δεχθεί υποτίμηση που άγγιζε το 70%.

    Οι επιφυλακτικοί

    Βέβαια δεν είναι όλοι αισιόδοξοι για την ανοδική πορεία της Τουρκίας. «Η εισροή ξένων κεφαλαίων σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι υπερβολική», αναφέρει ο Bob Savage, επικεφαλής αγορών και στρατηγικής της BNY.

    Υποστηρίζει ότι οι επενδυτές αγνοούν τις παγίδες, όπως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντιστροφή των εισροών.

    «Η Τουρκία βρίσκεται στο σταυροδρόμι ενός χάους», δήλωσε ο Savage. «Θα μπορούσε η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ να επιδεινωθεί. Θα μπορούσατε σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας να επιδεινωθεί. Και το Ιράν να είναι μέρος αυτής της ιστορίας με την Τουρκία να βρίσκεται στη μέση», σημειώνει.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπενιαμίν Νετανιάχου: Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια

    Λίβανος: Βρέθηκε η σωρός του διοικητή της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας

    Μέση Ανατολή: Ποιές είναι οι δολοφονίες μελών της Χαμάς που αποδόθηκαν στο Ισραήλ



    ΣΧΟΛΙΑ