• Κοινωνία

    Πυροσβεστική: Συνεχίζεται η μάχη με την πυρκαγιά στην Εύβοια


    Μάχη με δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε. Όπως είπε η δυσκολότερη απ’ αυτές, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων εξελίσσεται στην Εύβοια.

    «Αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, με τη συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας και τη βοήθεια μηχανημάτων έργου κυρίως βόρεια του οικισμού Αφράτι, εκεί όπου το μέτωπο έχει και τη μεγαλύτερη δυναμική», υπογράμμισε ο κ. Βαθρακογιάννης.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Πισσώνας και προσέθεσε ότι οι ριπές των ανέμων φτάνουν τα 7 μποφόρ ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς. Γι’ αυτό, όπως επισήμανε, εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο εκδόθηκε για την απομάκρυνση τους μικρούς οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και ‘Αγιο Γεώργιο Αρμά με κατεύθυνση προς Χαλκίδα. Νωρίτερα, συντονιστική σύσκεψη για την πυρκαγιά στην Εύβοια πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, των ΟΤΑ και εκπροσώπων όλων των σωμάτων ασφαλείας.

    « Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή μάχη με τις φλόγες δίνουν 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος, 43 οχήματα και μεγάλος αριθμός Εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα και 2 ελικόπτερα ακόμη για το συντονισμό τους. Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ», τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης.

    «Η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά δύσκολη για το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς οι δυνάμεις μας έχουν αντιμετωπίσει και συνεχίζουν να δίνουν μάχη με δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Στο Πευκόδασος Κιλκίς, στο Αχλαδοχώρι Σερρών, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, στην Νοτομάτα Κεφαλλονιάς, στην Κυπαρισσία Μεγαλόπολης, στο Γεράκι Ηλείας και σε άλλες περιοχές οι επίγειες δυνάμεις πολιτικής προστασίας με τη συνδρομή εναέριων μέσων αντιμετώπισαν πολύ επικίνδυνες πυρκαγιές» σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης και καταλήγοντας επισήμανε: «Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές και οι 37 από αυτές αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται πολύ υψηλός και για αύριο Πέμπτη, με το δείκτη επικινδυνότητας να είναι στο επίπεδο 4 σε πολλές περιοχές της χώρας. Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών».

    Διαβάστε επίσης

    Εύβοια: Η στιγμή που η φωτιά στις Πετριές περικυκλώνει πυροσβέστες – Ενας τραυματίας(Βίντεο)



    ΣΧΟΛΙΑ