• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τα 4+2 blue chips που μπαίνουν με φόρα στον Αύγουστο

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Οι τράπεζες (και οι τέσσερις συστημικές Πειραιώς, Άλφα, ΕΤΕ και Eurobank) η Lamda, και ο ΟΤΕ, είναι μόλις μερικά από τα  blue chips που μπαίνουν με φόρα στον… Αύγουστο.

    Αν τον Ιούνιο τερμάτισε με πτώση 5,6%, τον Ιούλιο υπεραπέδωσε με ράλι 14,5%, διευρύνοντας τα κέρδη σε 22% από την αρχή της χρονιάς.

    Μετά το ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας στο ά 6μηνο στα 333 εκατ. ευρώ, ο Χρήστος Μεγάλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ετήσιου στόχου προς τα πάνω το επόμενο διάστημα.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μετοχή τις επόμενες μέρες θα προσεγγίσει και πάλι την τιμή του placement, τα 4 ευρώ, ενώ ο μεγάλος όγκος συναλλαγών πέραν των 6,8 εκατ., τεμαχίων, αφήνει υποσχετική για καλή συνέχεια.

    Ξένα χαρτοφυλάκια έκαναν ισχυρή την εμφάνισή τους και στην Eurobank, καθώς άλλαξαν χέρια πάνω από 8 εκατ. τεμάχια με την μετοχή στο +2,32%, πραγματοποιώντας το δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο μετά την Πειραιώς με σχεδόν 17 εκατ. ευρώ.

    Με 4,8% τα κέρδη του μήνα που μας πέρασε έναντι 0,4% τον Ιούνιο.

    Η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 είναι η μόνη από τις τέσσερις συστημικές που υστερεί σε αποδόσεις φέτος, με μόλις 10,7% κέρδη έναντι 31,6% της Eurobank, ΕΥΡΩΒ 0% 2,10  28,9% της Εθνικής, και 21,9% της Πειραιώς. ΠΕΙΡ 0,27% 3,74

    Κι όμως, τον Ιούλιο η μετοχή έγραψε άνοδο 11,8% από απώλειες τον Ιούνιο της τάξης του 1,8%.

    Πτώση 2,5% είχε γράψει η ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 και σήμερα ξεκινάει τον μήνα με τα κέρδη 4,2% του Ιουλίου και αφετηρία τα 8,11%.

    Η μετοχή έκοψε το μέρισμα και δεν πέρασε κάτω από τα 8 ευρώ.

    Η αγορά προεξοφλεί ότι το  placement για το υπόλοιπο ποσοστό που θα πουληθεί από το ΤΧΣ, 18,3% θα είναι αισθητά πάνω από τα 8 ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, οι τράπεζες θα μπορούσαν να απασχολήσουν το Χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα, με τους ξένους επενδυτές να πατούν στα αναθεωρημένα πλάνα των διοικήσεων, την επιστροφή στα μερίσματα μετά από 17 χρόνια (σ.σ. όπως η Eurobank), στην κάθετη πτώση των κόκκινων δανείων, τους υγιείς ισολογισμούς και βεβαίως στο ότι δεν θα επηρεαστούν άμεσα από την πτώση των επιτοκίων.

    Κατά τα άλλα με 12,9% άνοδο τερμάτισε τον Ιούλιο η Lamda, που αποκομίζει μεγάλα έσοδα από τις προγραμματισμένες πωλήσεις οικοπέδων και ακινήτων στο Ελληνικό και ο ΟΤΕ με 12,9% όταν: Τον Ιούνιο η Lamda  είχε σημειώσει απόδοση μία ποσοστιαία μονάδα και ο ΟΤΕ είχε παρουσιάσει μηδενική μεταβολή.

    Ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07  μέχρι τέλος Ιουνίου σημείωνε από την αρχή του χρόνου απόδοση 4,2% και η Lamda ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45  εμφάνισε απώλειες 0,3%.

     H εικόνα αυτή έχει αλλάξει και ο ΟΤΕ από την αρχή του χρόνου ενισχύεται 17,6% και η Lamda 12,6%.

    Διαβάστε επίσης

    Ανεβαίνουν οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο- Ανησυχία στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια

    Βακάκης – Jumbo: «Βούλιαξε» ξανά η μετοχή, μεγάλες απώλειες μετά το placement

    ΧΑ: Στην Κύρια Αγορά οι μετοχές της Performance Technologies



    ΣΧΟΛΙΑ