• Τράπεζες

    NBG Securities Research για Πειραιώς: Πάνω από τις προσδοκίες τα αποτελέσματα, εύσημα στη διοίκηση

    • NewsRoom

    Χρήστος Μεγάλου, επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς


    Εξαιρετικά και πέραν πάσης προσδοκίας, χαρακτηρίζει η NBG Securities Research τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα Πειραιώς για το δεύτερο τρίμηνο. Στο σχόλιό τους οι αναλυτές αναφέρουν ότι πρόκειται συνολικά για ένα εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο με τα καθαρά κέρδη να φτάνουν τα 563 εκατ. ευρώ. «Η επίδοση αυτή αντικατοπτρίζεται και στην πορεία της μετοχής, η οποία αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση, αναφέρει η NBG Securities Research και υπογραμμίζει. «Παραμένουμε σίγουροι για την ικανότητα της διοίκησης να ολοκληρώσει το επιχειρηματικό της σχέδιο και να προσθέσει αξία στην τράπεζα».

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €528 εκατ. το 2ο τρίμηνο, +2% σε τριμηνιαία και +8% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενα από την πιστωτική επέκταση, την αύξηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων και το σταθερό μείγμα καταθέσεων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €1.045 εκατ. στο εξάμηνο, +12% σε ετήσια βάση, με τον δείκτη καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στο 2,7%, ευθυγραμμισμένο με τον ετήσιο στόχο. Το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 2,1% το 2ο τρίμηνο, με το κόστος των νέων προθεσμιακών καταθέσεων στο 2,8%.

    Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν στα €179 εκατ. το 2ο τρίμηνο, ενισχυμένα κυρίως από τις προμήθειες χρηματοδοτήσεων, τις εργασίες καρτών, τις μεταφορές κεφαλαίων και τη διαχείριση κεφαλαίων πελατών. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε €325 εκατ. στο εξάμηνο.

     

     

    Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα €199 εκατ. το 2ο τρίμηνο, σταθερά σε ετήσια βάση, σε ευθυγράμμιση με τον ετήσιο στόχο. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα €392 εκατ. στο εξάμηνο, -3% ετησίως, συνέπεια των ενεργειών λειτουργικής αποτελεσματικότητας οι οποίες αντιστάθμισαν τον πληθωρισμό και τα κόστη επενδύσεων.

    Οι καταθέσεις πελατών συνέχισαν να αυξάνονται, φθάνοντας τα 59,8 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου του 24, αυξημένες κατά 2% τόσο σε ετήσια βάση όσο και σε τρίμηνο

    Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 203 εκατ. το β’ τρίμηνο αυξημένα κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και 1,0% σε ετήσια βάση. Εξαιρουμένων των έκτακτων δαπανών που σχετίζονται με το κόστος οικειοθελούς αποχώρησης προσωπικού, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 199 εκατ., σταθερά ετησίως, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το α’ εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 392 εκατ., μειωμένο κατά 3% σε ετήσια βάση.

    Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, συνολικά η διαφοροποιημένη και σταθερή δομή των καταθέσεων του Ομίλου αποτελεί το βασικό του πλεονέκτημα. Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και 8% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του 24, φθάνοντας τα 31,3 δισ. ευρώ. Η καθαρή πιστωτική επέκταση προήλθε από τις επιχειρήσεις, με τις μεταφορές, τη μεταποίηση και το εμπόριο να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο.

    Γενικά καταγράφηκε αύξηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά €1,2 δισ. στο εξάμηνο, έναντι στόχου +€1,6 δισ. για το 2024. Από τα €3,2 δισ. εκταμιεύσεων στο 2ο τρίμηνο, περίπου €1,5 δισ. διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, και περίπου €1,7 δις σε μεγάλες επιχειρήσεις και ναυτιλία. Η περίμετρος των δανείων Πειραιώς συνδεδεμένων με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαμορφώνεται σε €1,8 δισ.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτοί είναι οι νέοι προτεινόμενοι Διοικητές των 7 ΥΠΕ, που θα κριθούν από την Βουλή
    ΑΑΔΕ: «Λουκέτα» για φοροδιαφυγή σε Ρόδο και Μεσσηνία – Πολύ γνωστό το εστιατόριο στη Γιάλοβα
    Έτσι σκότωσαν τον Χανίγια – Όλοι εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς
     



    ΣΧΟΛΙΑ