• Διεθνής πολιτική

    Έτσι σκότωσαν τον Χανίγια – Όλοι εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

    • NewsRoom
    Ο δολοφονηθείς Ισμαήλ Χανίγια

    Ο δολοφονηθείς Ισμαήλ Χανίγια


    Ιρανικές πηγές έδωσαν λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στο λιβανέζικο μέσο ενημέρωσης Al Mayadeen. Την ίδια ώρα φουντώνουν οι αντιδράσεις για τη δολοφονία για την οποία στοχοποιούν όλοι την κυβέρνηση του Ισραήλ.

    Ιρανική πηγή αποκάλυψε στο λιβανέζικο μέσο Al Mayadeen ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη «πραγματοποιήθηκε με πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μία χώρα στην άλλη, όχι από το εσωτερικό του Ιράν».

    Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Nasser Kanaani επιβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες ιρανικές αρχές διεξάγουν «τις απαραίτητες έρευνες για να προσδιορίσουν τις διαστάσεις και τις λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού».

    Είπε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αγνό αίμα αυτού του αντιστασιακού μαχητή, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην αντίσταση και τον έντιμο αγώνα κατά της σφετεριστικής σιωνιστικής οντότητας… δεν θα πάει χαμένο».

    Ο Kanaani πρόσθεσε ότι ο μαρτυρικός θάνατος του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει περαιτέρω τις βαθιές και σταθερές σχέσεις μεταξύ του Ιράν, της Παλαιστίνης και της Αντίστασης.

    Τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς επιβεβαίωσε νωρίτερα το πρωί και η ίδια η οργάνωση μέσω ανακοίνωσής της.

    «Η Χαμάς ανακοινώνει με θλίψη στον παλαιστινιακό λαό και το αραβικό έθνος ότι ο ηγέτης Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη, όπου συμμετείχε στην τελετή ορκωμοσίας του νέου ιρανού προέδρου», ανέφερε.

    Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι ο Ismail Haniyeh σκοτώθηκε στην κατοικία του στην Τεχεράνη μαζί με έναν από τους σωματοφύλακές του, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

    «Η κατοικία του Ismail Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Ισλαμικής Αντίστασης της Χαμάς, χτυπήθηκε στην Τεχεράνη και ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού, ο ίδιος και ένας από τους σωματοφύλακές του μαρτύρησαν», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Sepah του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

    Μετά την τελετή κηδείας στην Τεχεράνη, η σορός του ηγέτη της Χαμάς Χανίγια θα μεταφερθεί αύριο το απόγευμα στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της στο κανάλι της στο Telegram.

    Μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, το Ιράν θα κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος σε όλη τη χώρα, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    Τι λέει το CNN

    Ο δημοσιογράφος Τζέρεμι Μπόουεν γράφει στο BBC για τη στιγμή και το μέρος που επιλέχθηκε να γίνει στόχος ο Χανίγια.

    «Συνάντησα για πρώτη φορά τον Ισμαήλ Χανίγια στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν ανερχόμενο στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα.

    Η οικογένειά του έχει ήδη στοχοποιηθεί από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου – γιοι και εγγόνια του σκοτώθηκαν από τους Ισραηλινούς.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Χανίγια δεν ήταν ένας ηγέτης που ζούσε κρυμμένος, όπως οι ηγέτες της στρατιωτικής πτέρυγας.

    Αν υποθέσουμε ότι ήταν το Ισραήλ που τον σκότωσε, και δεν μπορώ να πω ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι – αν και δεν έχουν σχολιάσει ακόμα – γιατί το κάνουν τώρα, ενώ πρέπει να είχαν κάποιες ευκαιρίες στο παρελθόν;

    Δεν ήταν πολιτικά δυνατό να τον σκοτώσουν στο Κατάρ. Η δολοφονία του στο Ιράν όμως, στέλνει ένα μήνυμα για την εμβέλεια του Ισραήλ, ένα μήνυμα ότι κανείς δεν είναι ασφαλής.

    Ο Χανίγια συμμετείχε στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, οπότε αυτό δεν πρόκειται να τις κάνει ευκολότερες».

    Επίθεση στο Ισραήλ;

    Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το «εγκληματικό και τρομοκρατικό σιωνιστικό καθεστώς» θα αντιμετωπίσει «αυστηρή τιμωρία», προσθέτοντας ότι το Ιράν θεωρεί «καθήκον να εκδικηθεί το αίμα» του ηγέτη της Χαμάς.

    Οι ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπόσχεται όπως αναφέραμε προηγουμένως σοβαρές συνέπειες για το Ισραήλ μετά τη δολοφονία Χανίγια.

    Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

    Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

    «Με υπερηφάνεια και τιμή, οι Ταξιαρχίες Κασάμ ανακοινώνουν στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό μας, στα αραβικά και ισλαμικά έθνη μας και στους ελεύθερους λαούς του κόσμου, τον μαρτυρικό θάνατο του ηγέτη Ισμαήλ Αμπντούλ Σαλάμ Χανιγια, διοικητή του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης Χαμάς.

    Έγινε μάρτυρας μετά από μια δειλή σιωνιστική δολοφονική επιχείρηση με στόχο την κατοικία του στην Τεχεράνη.

    Ως απάντηση σε αυτό το ναζιστικό έγκλημα, επιβεβαιώνουμε τα ακόλουθα σημεία:

    Πρώτον, ο ηγέτης και μαχητής «Abu al-Abd» ανήλθε στην ηγεσία της οργάνωσης μετά από μια ζωή γεμάτη αφοσίωση, αγώνα και θυσίες.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του, συνεισέφερε σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης και του αγώνα του κινήματος, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του.

    Έδωσε πολλά στην παλαιστινιακή υπόθεση και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της αντίστασης, στην ενοποίηση των προσπαθειών του έθνους και στην κατεύθυνση της πυξίδας προς την Ιερουσαλήμ. Η ζωή του κορυφώθηκε με τον μαρτυρικό θάνατο κατά τη διάρκεια της ευγενέστερης μάχης, της «Πλημμύρας της Αλ-Άκσα», που έδωσε ο λαός μας και οι ελεύθεροι άνθρωποι του έθνους μας για την υπεράσπιση της Αλ-Άκσα και των ιερών χώρων.

    Δεύτερον, η εγκληματική δολοφονία του ηγέτη Χανίγια στην καρδιά της ιρανικής πρωτεύουσας είναι ένα σημαντικό και επικίνδυνο γεγονός που μετατοπίζει τη μάχη σε νέες διαστάσεις και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

    Ο εχθρός υπολόγισε λάθος επεκτείνοντας το πεδίο της επιθετικότητας, δολοφονώντας ηγέτες της αντίστασης σε διάφορους χώρους και παραβιάζοντας την κυριαρχία περιφερειακών κρατών.

    Ο εγκληματίας Νετανιάχου, τυφλωμένος από αυταπάτες μεγαλείου, οδηγεί την κατοχική οντότητα προς την άβυσσο, επιταχύνοντας την κατάρρευσή της και την οριστική απομάκρυνσή της από την παλαιστινιακή γη.

    Τρίτον, αυτή η σιωνιστική απερισκεψία πρέπει να τερματιστεί και ο αχαλίνωτος εχθρός πρέπει να περιοριστεί, το παρεμβατικό του χέρι να συγκρατηθεί για να αποτραπεί περαιτέρω επιθετικότητα.

    Τα συνεχή εγκλήματα του εχθρού σε διάφορα μέτωπα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όλα τα έθνη και τους λαούς της περιοχής, υποχρεώνοντας όλους να υποστηρίξουν και να στηρίξουν την αντίσταση στην Παλαιστίνη.

    Αυτή η αντίσταση χρησιμεύει ως η πρώτη γραμμή άμυνας για ολόκληρο το έθνος, γι’ αυτό και ο εχθρός προσπαθεί να τη συντρίψει και να την υποτάξει για να επικεντρωθεί σε μεγαλύτερες επιθέσεις εναντίον των εθνών και των λαών της περιοχής.

    Τέταρτον, το αίμα του ηγέτη μας Ισμαήλ Χανιγια, που γίνεται σήμερα ένα με το αίμα των παιδιών, των γυναικών, των νέων και των ηλικιωμένων της Γάζας, καθώς και με το αίμα του λαού και των μαχητών μας, υπογραμμίζει ότι η αντίσταση και οι ηγέτες της βρίσκονται στην καρδιά της μάχης μαζί με τον λαό τους.

    Αυτό το πολύτιμο αίμα δεν θα χυθεί μάταια, αλλά θα φωτίσει το δρόμο προς την απελευθέρωση. Ο εχθρός θα πληρώσει για την επιθετικότητά του με το ίδιο του το αίμα στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και εντός των συνόρων του, όπου φτάνουν οι μαχητές μας με τη θέληση του Θεού».

    Από την πλευρά του το Ισραήλ δείχνει συγκρατημένο:

    Η πρώτη επίσημη αντίδραση μετά τη δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη ήρθε από τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

    Όπως μεταδίδει η ισραηλινή Haaretz ο Γκάλαντ δήλωσε: «Δεν θέλουμε πόλεμο αλλά προετοιμαζόμαστε για όλες τις πιθανότητες».

    Κατά των Αμερικανών

    Ο Mustafa Barghouti, παλαιστίνιος πολιτικός και γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η δολοφονία του Χανίγια σηματοδοτεί μια «σοβαρή εξέλιξη» που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο.

    «Αυτό που έχετε τώρα στο Ισραήλ είναι μια φασιστική κυβέρνηση με κάθε έννοια της λέξης… και το Ισραήλ προσπαθεί τώρα να ωθήσει ολόκληρη την περιοχή σε μια παγκόσμια αντιπαράθεση. Αυτό που έκανε ο Νετανιάχου είναι μια σαφής ένδειξη ότι θέλει έναν περιφερειακό πόλεμο και θέλει να σύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια αντιπαράθεση με το Ιράν, όχι μόνο με τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Barghouti από τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

    «Αυτό που προκαλεί την μεγαλύτερη έκπληξη είναι να ακούς ένα άτομο όπως αυτός ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Όστιν να λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν το Ισραήλ. Επιτρέπουν στο Ισραήλ να ενεργεί ως εγκληματίας φασίστας, να επιτίθεται και να σκοτώνει ανθρώπους στο Λίβανο, να επιτίθεται και να σκοτώνει ανθρώπους στην Τεχεράνη, να επιτίθεται και να σκοτώνει Παλαιστίνιους, να διαπράττει τρομερά εγκλήματα πολέμου, όπως γενοκτονία και συλλογική τιμωρία και όμως θέλουν να υπερασπιστούν τον εγκληματία, τον επιτιθέμενο», είπε.

    «Αυτό είναι πραγματικά πολύ σοβαρό και δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία απολύτως σοφία να απαντήσουν σε αυτό που κάνει ο Νετανιάχου».

    Διαβάστε επίσης:

    Πειραιώς: Κερδοφορία – ρεκόρ €333 εκατ. στο β’ τρίμηνο – Οι νέοι στόχοι από Χρ. Μεγάλου

    Γιώργος Προκοπίου: Στο τιμόνι των δικών τους ναυτιλιακών εταιρειών οι τέσσερις κόρες του

    Ανεβαίνουν οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο- Ανησυχία στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια



    ΣΧΟΛΙΑ