• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανεβαίνουν οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο- Ανησυχία στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια

    • NewsRoom
    Ισμαήλ Χανίγια (ηγέτης Χαμάς) Πηγή: facebook

    Ισμαήλ Χανίγια – Ο δολοφονηθείς ηγέτης της Χαμάς


    Νέα άνοδο κατέγραψαν οι τιμές φυσικού αερίου, στη σκιά της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

    Τα futures αυξήθηκαν έως και 2,6% κοντά στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τετάρτη, επίπεδο που θεωρείται αυξημένο για το καλοκαίρι.

    Ανησυχία από τους αναλυτές

    Αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον παγκόσμιο εφοδιασμό καυσίμων, καθώς ένας νέος κύκλος αίματος παραμονεύει στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

    Το πετρέλαιο κατέγραψε ασθενική αύξηση, καθώς παραμένει υπό τις πιέσεις της χαμηλής ζήτησης και αναμένεται να κλείσει τον χρόνο με απώλειες.

    Το αργό τύπου Brent αυξήθηκε κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση 4,5% κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, με το West Texas Intermediate να κινείται γύρω στα 76 δολάρια.

    Αξιολόγηση κινδύνου

    Οι traders πετρελαίου προσπαθούν να αξιολογήσουν τον κίνδυνο αλλά και την απειλή νέων επιθέσεων και μια πιθανή κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξαγωγές. Σημειώνεται πάντως ότι οι τιμές του αργού δεν έχουν αντιδράσει ιδιαίτερα έντονα στις πρόσφατες εξελίξεις στον πόλεμο, ο οποίος μετράει ήδη εννέα μήνες, από τις αρχές Οκτωβρίου 2023.

    «Η δολοφονία του Χανίγια προφανώς απομακρύνει τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη χρηματιστηριακή εταιρεία Phillip Nova Pte στη Σιγκαπούρη. «Εφόσον συνέβη στην Τεχεράνη, είναι εύλογο ότι μπορεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση και μπορεί να γίνουμε μάρτυρες της εμπλοκής άλλων χωρών».

    Αντίστοιχα ασταθής αναμένεται να είναι και η αγορά φυσικού αερίου. «Περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να κάνει άλμα το TTF μέσα σε μια μέρα», δήλωσε η Florence Schmit, στρατηγικός αναλυτής ενέργειας στη Rabobank.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιράν: Με βλήμα από κατευθυνόμενο από αέρος η δολοφονία του Χανίγια – Εκοτεξεύθηκε από άλλη χώρα

    Φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή βάζει η δολοφονία Χανίγια – Πώς θα αντιδράσει η Χαμάς και το Ιράν

    Τουρκία: Σκοπός της δολοφονίας Χανίγια ήταν ο πόλεμος να αποκτήσει «περιφερειακή διάσταση»



    ΣΧΟΛΙΑ