Μετά από ένα διάστημα γεμάτο αντιδράσεις, δηλώσεις επί δηλώσεων, συγκρούσεις, απειλές, Άδωνις Γεωργιάδης και ιδιώτες γιατροί «τα βρήκαν» τελικά.

Το νομοσχέδιο για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή, μαζί με το επίμαχο άρθρο 65 «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», με ψήφους 159 «υπέρ» και 138 «κατά».

1

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε ένα βήμα πίσω, εξάροντας τους Έλληνες γιατρούς, που έδειξαν ότι βάζουν πάνω απ’ όλα το συμφέρον του ασθενούς, δηλώνοντας «παρών» σε δομές υγείας, όπου παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Νωρίτερα είχε φροντίσει να «μαζέψει» τα περί κυρώσεων σε όλους όσοι δεν «βάλουν πλάτη», υιοθετώντας μια πιο διαλλακτική στάση.

Εξάλλου οι πιέσεις, που υπέστη, ήταν πολλές και μεγάλες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, εκτός από την μήνη της πλειοψηφίας των ιδιωτών γιατρών, ο κ. Γεωργιάδης δέχτηκε τα πυρά και «γαλάζιων» γιατρών, που του ζήτησαν μετ’ επιτάσεως να μην το τραβήξει στα άκρα και να αναμένει να δει τι θα πράξουν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας.

«Τα βρήκαν» Άδωνις – ιδιώτες γιατροί

Οι γιατροί από την πλευρά τους βγήκαν στους δρόμους, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους και ζητώντας την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου.

Απείλησαν, δε, ότι θα διακόψουν για κάποιες μέρες την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κάτι που σε μεγάλο βαθμό δεν υλοποίησαν τελικά, ενώ ορισμένοι εξ’ αυτών δήλωσαν ότι θα συνδράμουν νοσοκομεία άγονων περιοχών της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 65 ορίζει ότι «οι ιδιώτες ιατροί, που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας, που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.

Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων».

Ορίζει επίσης ότι «αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπλέον στους ιδιώτες ιατρούς, που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.)».

Τι δήλωσε ο Υπουργός Υγείας

Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους βουλευτές της ΝΔ που είναι γιατροί, γιατί αν και ήρθαν σε μια δυσκολία με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, όπως είπε, στήριξαν την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο.

Επιπλέον ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • Αυτό το άρθρο υπάρχει, όχι για να χρησιμοποιηθεί. Υπάρχει για να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ.
  • Στόχος είναι με τα νέα κίνητρα να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις, που είχαν κηρυχθεί άγονες με τα προηγούμενα κίνητρα.
  • Το ΕΣΥ όταν φτιάχτηκε ήταν πολύ διαφορετικό το περιβάλλον. Στο σημερινό περιβάλλον των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το μέλλον όλων των ΕΣΥ στην ΕΕ είναι η στενότερη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν πρέπει πια να βλέπουμε ως ΕΣΥ μόνο τις δημόσιες δομές, αλλά όλες τις δομές υγείας της χώρας, που θα ενταχθούν σε έναν ενιαίο χάρτη υγείας και να είναι γνωστό, που μπορεί να συμβάλει ο καθένας και σε ποιο μέτρο, για να μπορούμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αυτό είναι το ΕΣΥ που ονειρευόμαστε, σε αυτό δουλεύουμε εντατικά, γι΄αυτό θα δουλέψουμε μαζί με την ιατρική κοινότητα, για να μπορέσουμε να το φέρουμε εις πέρας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για τους πολίτες», επεσήμανε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι σήμερα κιόλας θα κληθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ώστε να σχεδιαστούν από κοινού με την ιατρική κοινότητα τα βήματα, για να προκηρυχθούν γρήγορα οι κενές θέσεις και να καλυφθούν γρήγορα τα ιατρικά κενά, κυρίως στα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης: Δεν θα εκδώσω υπουργική απόφαση για την επίταξη γιατρών

Άδ. Γεωργιάδης: Οι γιατροί είναι άξιοι σεβασμού γιατί δεν παρασύρθηκαν από ακραίες συνδικαλιστικές εκκλήσεις