• bloomberg

    Financial Times

    Ο πόλεμος της… ξαπλώστρας απειλεί να τινάξει στον αέρα το ιταλικό καλοκαίρι

    Ομπρέλα, παραλία

    Πηγή φωτογραφία: Pixabay


    Με απεργίες απειλούν οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλες υποδομές στις παραλίες της Ιταλίας, την ώρα που οι Ιταλοί ετοιμάζουν βαλίτσες για τις διακοπές του Αυγούστου.

    Δύο ενώσεις του κλάδου ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να κλείνουν τις εγκαταστάσεις τους και τις ενοικιαζόμενες ομπρέλες από 2 έως 4 ώρες την ημέρα, για αρκετές ημέρες τον Αύγουστο, προκειμένου να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

    «Θέλουμε να ακουστούν οι κραυγές πόνου που βγαίνουν από τις ιταλικές παραλίες», δήλωσε στους Financial Times ο Αντόνιο Καπακιόνε, πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Επιχειρηματιών Παραλιών. «Ο κόσμος εμπιστεύτηκε τους νόμους του κράτους που έλεγαν «επένδυσε όσα λεφτά θέλεις» και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε τα πάντα και δεν κάνει τίποτα», πρόσθεσε.

    Εδώ και χρόνια, οι Βρυξέλλες πιέζουν όλο και περισσότερο την Ιταλία να ανακαλέσει τις 30.000 άδειες παραχώρησης διαχείρισης παραλιών -που χορηγήθηκαν πριν από δεκαετίες για σχεδόν τίποτα- και να τις αναδιανέμει μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών.

    Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των παραχωρήσεων -οι οποίες κυμαίνονται από παράγκες με ξαπλώστρες και ομπρέλες μέχρι ακριβά εστιατόρια και ξενοδοχεία- αντιπροσωπεύουν μια ισχυρή ομάδα ψηφοφόρων που αντιστέκεται σθεναρά στον ανταγωνισμό.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ιταλίας το 2020, αφού η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία εκείνη την εποχή του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ψήφισε νόμο που παρέτεινε τις παραχωρήσεις έως το 2033.

    Σε μια προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς, η επόμενη κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι, συμφώνησε να δώσει τέλος σε όλες τις υπάρχουσες παραχωρήσεις και να προκηρύξει διαγωνισμούς για νέες άδειες στα τέλη του 2023. Όμως η κυβέρνηση Ντράγκι κατέρρευσε πριν προλάβει να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

    Όταν ανέλαβε καθήκοντα, η Μελόνι παρέτεινε την ισχύ των υφιστάμενων παραχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2024.

    Η κυβέρνηση Μελόνι χαρτογράφησε επίσης τα 7.900 χιλιόμετρα της ακτογραμμής της χώρας σε μια προσπάθεια να δείξει στις Βρυξέλλες ότι υπήρχαν πολλές ελεύθερες παραλίες και ότι δεν ήταν απαραίτητο να ακυρωθούν οι υπάρχουσες παραχωρήσεις. Η Κομισιόν απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρώμης και προέτρεψε την κυβέρνηση Μελόνι να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση που είχε υποσχεθεί.

    Οι ιταλικοί δήμοι -οι οποίοι ήταν παραδοσιακά κι εκείνοι που εξέδιδαν τις άδειες- ετοιμάζουν ο καθένας τους δικούς του νέους διαγωνισμούς, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούν να δουν πώς θα αποζημιώσουν τους επιχειρηματίες που πρόκειται να χάσουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις.

    Όμως, οι επιχειρηματίες της παραλίας απαιτούν από τη Μελόνι να υιοθετήσει μια εθνική πολιτική που να εγγυάται το ισοδύναμο τουλάχιστον δύο ετών του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ως αποζημίωση για τις επιχειρήσεις που χάνουν.

    «Όσο δεν υπάρχουν εθνικοί κανόνες, στις ιταλικές παραλίες επικρατεί η Άγρια Δύση», λέει ο Καπακιόνε.

    «Είναι το ελάχιστο. Απαιτούμε δικαιοσύνη. Είναι αποδεκτό ηθικά να παίρνει κάποιος δωρεάν μια επιχείρηση που χτίστηκε με τις θυσίες ενός επιχειρηματία που δεν κοιμόταν τη νύχτα;», διερωτάται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    Μιχαήλ ντε Γκρες: Η πολυτάραχη ζωή του ανθρωπιστή πρίγκιπα

    Merck: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, χάρη στην ανοσοθεραπεία Keytruda

    Kτηματολόγιο: Ολες οι διατάξεις του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε στο υπουργικό


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ