• Τράπεζες

    Fed, ΕΚΤ και Τράπεζα Αγγλίας στο μικροσκόπιο των αγορών – Τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων

    • NewsRoom

    Άντριου Μπέιλι (Τράπεζα της Αγγλίας), Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), Τζερόμ Πάουελ (Fed)


    Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Fed, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα προς τον Σεπτέμβριο, μήνας που είναι πιθανόν να δουν μεγάλη κινητικότητα στις κεντρικές τράπεζες.

    Νωρίτερα είναι πιθανό να κάνει την έκπληξη η Τράπεζα της Αγγλίας, με μία πρώτη μείωση στα επιτόκια, με τη γραμμή της όμως, όπως σημειώνουν οι εκτιμήσεις να θυμίζει αυτή της ΕΚΤ: μην περιμένετε μεγάλες και συνεχόμενες μειώσεις στα επιτόκια.

    Η ομιλία του Πάουελ στο επίκεντρο

    Οι αγορές των ΗΠΑ αναμένεται να κλείσουν με «θόρυβο» τον Ιούλιο, ύστερα από μία σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων στην τεχνολογία, με την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ να είναι ικανή είτε να δώσει μία ώθηση είτε να δημιουργήσει μία πρόσκαιρη βουτιά, όπως κατά καιρούς καταφέρνει ο τραπεζίτης.

    Οι αγορές εστιάζουν στο πόσο ξεκάθαρο θα είναι το μήνυμα του Πάουελ για μία μείωση τον Σεπτέμβριο.

    «Εάν τα νέα για τον πληθωρισμό είναι καλά μέχρι τον Σεπτέμβριο, τότε μπορεί να πουν, εντάξει, τώρα είμαστε σίγουροι ότι είμαστε σε καλό δρόμο και θα αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο William English, πρώην ανώτερος σύμβουλος της Fed.

    Ύστερα από ένα σερί απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, η υποχώρησή του τους τελευταίους μήνες είναι ικανοποιητική και πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του 2%.

    Επιπλέον, η αγορά ακινήτων έχει παγώσει και οι καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα έχουν ήδη αρχίσει να πιέζονται, στοιχεία που είναι πιθανόν να οδηγήσουν τη Fed στην απόφαση να κάνει την πρώτη της μείωση στα επιτόκια.

    Ο Σεπτέμβριος είναι και ο μήνας των προβλέψεων για τη Fed, όπου ο Πάουελ θα μπορεί να αναπτύξει με επιχειρήματα τις αποφάσεις του σχετικά με τα επιτόκια.

    Το παράδοξο με τις προεδρικές εκλογές

    Μπορεί οι traders να βρίσκονται σε εγρήγορση για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed όμως η επόμενη ημέρα και –κυρίως- η  συχνότητα με την οποία θα συνεχιστεί η νομισματική χαλάρωση είναι ένα ακόμα πιο δύσκολο στοίχημα για τους traders.

    Ήδη η ΕΚΤ, η οποία μείωσε τα επιτόκια της τον περασμένο Ιούνιο, προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον ενθουσιασμό των αγορών, υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενες κινήσεις θα είναι προσεχτικές.

    Στην ίδια λογική αναμένεται να κινηθούν και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Η Fed, η οποία είναι πιθανό να κάνει κίνηση τελευταία, μετά την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας, έχει να αντιμετωπίσει το φθινόπωρο μία ακόμα πρόκληση, όχι όμως οικονομική.

    Η διήμερη συνεδρίαση  του Νοεμβρίου αρχίζει την επομένη των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Με τις ΗΠΑ να βρίσκονται ενώπιον μιας σκληρής μάχης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών και με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει κάνει κάποιες διφορούμενες δηλώσεις σχετικά με το αν θα εμπλακεί στο έργο της Fed, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει ουδέτερη στάση αμέσως μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

    Η σκυτάλη στην Τράπεζα της Αγγλίας

    Μία ημέρα μετά τη Fed, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι κλίνουν σε αυτή την εκτίμηση, καθώς τα υψηλά 16ετίας των επιτοκίων απειλούν να στραγγαλίσουν την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, για το οποίο μάλιστα οι προβλέψεις για την οικονομία είναι ιδιαίτερα θετικές. Τα ποσοστά όμως «παίζουν» μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθώς οι βρετανοί τραπεζίτες κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με τις επόμενες κινήσεις.

    Βέβαια, προειδοποιούν ότι όποιος αναμένει μια ταχεία επιστροφή σε ουδέτερα επιτόκια θα απογοητευτεί. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ούτε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Άντριου Μπέιλι θα προβεί σε αισιόδοξες δηλώσεις σχετικά με τα επιτόκια, σε μία προσπάθεια να προσγειώσει τις αγορές.

    Το ίδιο άλλωστε κάνει και η ΕΚΤ, με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ να αναμένει μία σειρά στοιχείων μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου που είναι η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

    «Φοβάμαι ότι το καλοκαίρι θα είναι  πολυάσχολο», ανέφερε η ίδια σχετικά με τον καταιγισμό οικονομικών στοιχείων που θα έχει να αναλύσει η κεντρική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Πότε θα λάβει «πράσινο φως» από Στουρνάρα το business plan της συγχώνευσης

    Ξηρουχάκης (ΤΧΣ): Όφελος 3,5 δισ. ευρώ για τον φορολογούμενο από τη διάσωση των τραπεζών

    Τράπεζα Πειραιώς: Πτώση 8,4% στις τιμές των αγροτικών προϊόντων τον Ιούνιο



    ΣΧΟΛΙΑ