• Business

    Ο απομονωμένος κληρονόμος των Hermes και τα 12 δισ. ευρώ που έκαναν φτερά

    Ο Nicolas Puech, πέμπτη γενιά των κληρονόμων της Hermes. Πηγή: BERNARD BISSON (JDD/ SIPA / CORDON PRESS)

    Ο Nicolas Puech, πέμπτη γενιά των κληρονόμων της Hermes. Πηγή: BERNARD BISSON (JDD/ SIPA / CORDON PRESS)


    Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες που ο 80χρονος απομονωμένος κληρονόμος της Hermes, Nicolas Puech, προκάλεσε σοκ στη γαλλική δυναστεία, όταν ανακοίνωσε ότι θέλει να αφήσει την περιουσία του στον κηπουρό του.

    Η ιστορία του κληρονόμου, 5ης γενιάς περιβάλλεται από πολύ μυστήριο, ενώ βρίσκεται στο μικροσκόπιο μίας δικαστικής διαμάχης σε ελβετικό δικαστήριο, καθώς είναι πιθανό ο απομονωμένος κληρονόμος να μην έχει τελικά καμία περιουσία να χαρίσει.

    Οι χαμένες μετοχές των 12 δισ. ευρώ

    Όλα ξεκίνησαν όταν οι δικηγόροι του Puech κυνήγησαν δικαστικά τον πρώην οικονομικό σύμβουλο του κληρονόμου, Eric Freymond, για κακοδιαχείριση της περιουσίας του και απάτη για τουλάχιστον τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

    «Η γιγαντιαία απάτη της οποίας έπεσε θύμα ήταν μη ανιχνεύσιμη από τους κοινούς θνητούς», αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο, το οποίο σημειώνει ότι οι  ισχυρισμοί των δικηγόρων δεν είναι σαφείς και δεν υποστηρίζονται επαρκώς.

    Ποια είναι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία; Περίπου 6 εκατ. μετοχές, οι οποίες βάσει της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, η αξία τους αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ.

    Στα δικαστικά έγγραφα, ο Puech ισχυρίστηκε ότι ο πλούτος του προερχόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις μετοχές του στην Hermès και ότι δεν κατέχει πλέον καμία από αυτές. Υποστηρίζει ότι δεν το κατάλαβε παρά πολύ αργά, καθώς ο Freymond αναλάμβανε όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Το δικαστικό έγγραφο περιγράφει μια περίοδο 24 ετών κατά την οποία ο Puech βασίστηκε στον Freymond για τη διαχείριση της περιουσίας του.

    Όλα αυτά μέχρι το 2022, όταν ο Puech αποφάσισε να κάνει τον απολογισμό της περιουσίας του και να προχωρήσει την υιοθεσία του 51χρονου κηπουρού του, στον οποίο θα μεταβίβαζε την περιουσία του.

    Παρά τις τρεις αγωγές του 80χρονου κληρονόμου εναντίον του οικονομικού του συμβούλου, το δικαστήριο δεν βρήκε καμία απάτη. «Δεν είναι σαφές ποιος εμπόδισε τον ενάγοντα να ενδιαφερθεί για το πώς εξελίσσονταν τα περιουσιακά του στοιχεία», έκρινε το δικαστήριο. Η «τυφλή εμπιστοσύνη» του Puech στη Freymond δεν αποτελεί ένδειξη της ανεντιμότητας του διαχειριστή πλούτου, κατέληξε.

    Η διαμάχη με τη LVMH

    Πέρυσι, ο κάτοικος του Orsieres στην ελβετική περιοχή Valais, ο οποίος περιγράφεται στα δημόσια έγγραφα ως Γάλλος υπήκοος με καλλιτεχνική παιδεία, προσπάθησε να ακυρώσει το συμβόλαιο κληρονομιάς με το Ίδρυμα Ισοκράτης, αφού φέρεται να ξεκίνησε τις διοικητικές διαδικασίες για να υιοθετήσει τον μεσήλικα κηπουρό του στον οποίο θα κληροδοτούσε μέρος της περιουσίας του. Η απόφαση αυτή άφησε το φιλανθρωπικό ίδρυμα σε εκκρεμότητα και έκτοτε έχει αναβάλει τις νέες επιχορηγήσεις.

    Το ίδρυμα έχει ήδη εκφράσει την αντίδρασή τους με τον γενικό γραμματέα, Nicolas Borsinger να χαρακτηρίζει αιφνίδια και μονομερή την ενδεχόμενη ακύρωση του συμφώνου διαδοχής. «Το ίδρυμα εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι δραστηριότητές του για το δημόσιο καλό απειλούνται ως προς τη  βιωσιμότητά τους από περιστάσεις που βρίσκονται εντελώς εκτός του ελέγχου του», ανέφερε.

    Ανύπαντρος και χωρίς παιδιά, ο Nicolas Puech έχει αποσυρθεί από το 2014 από το Διοικητικό Συμβούλιο της Hermes. Είχε προηγηθεί μία εντυπωσιακή διαμάχη πολυτέλειας με τον Mr Louis Vuitton, Μπερνάρ Αρνό. O δεύτερος, γνωστός ως «αρπαχτικό» στους κύκλους της πολυτέλειας, είχε επιχειρήσει μέσω επιχειρήσεων που δεν συνδεόταν άμεσα να αγοράσει ένα μερίδιο του πολυτελούς οίκου.

    Η απομάκρυνση του Puech

    Η οικογένεια το κατάλαβε, ακολούθησε μια σκληρή διαμάχη, στην οποία όμως ο Puech δεν συμμετείχε. Άλλωστε ο ίδιος είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι δεν έχει πρόβλημα με την εμπλοκή ενός εξωτερικού επενδυτή, προκαλώντας την έκρηξη της οικογένειάς του.

    Η εταιρεία που λειτουργεί από το 1837 έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ανθεκτικούς και μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας βιομηχανίας πολυτελείας, καθιστώντας την οικογένεια Hermès την πλουσιότερη οικογένεια της Ευρώπης. Η δυναστεία, η οποία αριθμεί πάνω από 100 μέλη, έχει καθαρή αξία περίπου 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

    Διαβάστε επίσης:

    Γαλλία: «Φτερά» έκαναν 11 τσάντες Hermès από τις αποσκευές της κουνιάδας του Εμίρη του Κατάρ

    Hermès: Eκτίναξη των πωλήσεων – Οι τσάντες Kelly και Birkin έσωσαν την παρτίδα

    LVMH, Richemont, Hermes: Γιατί βουλιάζουν οι πολύτιμοι οίκοι πολυτελείας στην Ευρώπη;



    ΣΧΟΛΙΑ