• Business

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ παίρνουν μεγάλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων

    • NewsRoom
    Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

    Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ


    H ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε συνεργασία με την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ είναι όπως όλα δείχνουν η κοινοπραξία που θα αναλάβει ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κοινοπραξία έδωσε χθες τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, στον δυτικό τομέα Θεσσαλονίκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας).

    Η μονάδα θα υλοποιηθεί μέσω Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η αξία της ΣΔΙΤ εκτιμάται σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

    Εκτός της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ στην τελική φάση του διαγωνισμού είχαν φτάσει και οι Metlen (πρώην Μυτιληναίος), Intrakat, ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και ΑΒΑΞ – THALIS (όμιλος Motor Oil).

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καμιά από τις άλλες κοινοπραξίες δεν κατέθεσε οικονομική προσφορά, με αποτέλεσμα το έργο να οδεύει προς την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ.

    Η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου στην κατασκευή του έργου μπορεί να ανέλθει κατά μέγιστο σε 60 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ είναι 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο.

    Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 276.000 τόνους/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, με εκτιμώμενες πραγματικές εισροές περί τους 262.700 τόνους /έτος.

    Μέρος αυτής θα είναι μία μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ονομαστικής δυναμικότητας 35.000 τόνων ετησίως. Ουσιαστικά, η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα υποδέχεται το 64% των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και ειδικότερα των δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης (60%), Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, καθώς και εκείνα των δήμων των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον δήμο Παιονίας (Κιλκίς).

    Να σημειωθεί ότι ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων παραμένει στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Masdar.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Πακέτο σχεδόν για το 1% του μετοχικού κεφαλαίου – Προηγήθηκε πακέτο και στη ΤΕΝΕΡΓ

    Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΑΒΑΞ, ΔΑΑ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ

    Μογγολία: Νικητές πριν καν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες



    ΣΧΟΛΙΑ