• Πολιτική

    Νέοι γενικοί γραμματείς: Το παρασκήνιο των επιλογών, οι επιστροφές και οι καραμπόλες

    • Γιώργος Σιαδήμας
    Νέοι γενικοί γραμματείς: Στελλίνα Σιαράπη - Δημήτρης Σκάλκος - Νίκος Παπαϊωάννου - Τάσος Γαϊτάνης - Άννα Στρατινάκη - Δημήτρης Καρνάβος

    Στελλίνα Σιαράπη – Δημήτρης Σκάλκος – Νίκος Παπαϊωάννου – Τάσος Γαϊτάνης – Άννα Στρατινάκη – Δημήτρης Καρνάβος


    Νέα πρόσωπα, στελέχη που μετακινήθηκαν και ακόμα περισσότερες γυναίκες στο νέο σχήμα αποτελούν το τρίπτυχο του ανασχηματισμού των νέων γενικών γραμματέων της κυβέρνησης που ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας.

    Από την Κυριακή όπως είχε γράψει το mononews ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης ξεκίνησε τα τηλέφωνα όπου ενημέρωσε τους νέους γενικούς γραμματείς για τις θέσεις που αναλαμβάνουν και τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η τελική λίστα αφού προηγουμένως έγιναν συνεννοήσεις και με τους υπουργούς.

    Στο υπουργείο Εσωτερικών άλλαξαν όλοι οι γενικοί γραμματείς εκτός από τον γραμματέα Οργάνωσης και Εσωτερικών Θανάση Μπαλέρμπα με τον υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο να βάζει το στίγμα του και να επιδιώκει συνολική επανεκκίνηση με το νέες επιλογές. Στη γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης ανέλαβε Γιάννης Φουστανάκης που διαδέχεται τον Δημήτρη Κιρμικίρογλου.

    Στη γενική γραμματεία αυτοδιοίκησης τοποθετήθηκε ο πρώην βουλευτής και πρώην δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης ο οποίος κλείδωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Για την ίδια θέση αρχικά είχε ακουστεί ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος ο οποίος τελικά ανέλαβε τη γραμματεία Ιθαγένειας.

    Στην ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς ορίστηκε ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου Νίκος Χρυσάκης που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα διαχρονικά διαδεχόμενος την Μαριάνθη Δημοπούλου.

    Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο πρώην βουλευτής Τάσος Γαϊτάνης, πρόσωπο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και με πεδίο γνώσεων που έχει να κάνει με τη γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας ανέλαβε στην θέση του Θανάση Κυριαζή.

    Παράλληλα νέα γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων ορίστηκε η Στελλίνα Σιαράπη μετακινούμενη από τη γραμματεία Αιτούντων Άσυλο και το υπουργείο Μετανάστευσης. Η Στελλίνα Σιαράπη είναι από τα πρόσωπα που εμπιστεύεται ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, άλλωστε είχαν συνεργαστεί και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Η Βίκυ Λοίζου μέχρι πρότινος γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων μετακινήθηκε στη γραμματεία Βιομηχανίας στο υπουργείο Ανάπτυξης πάλι, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός του νέου σχήματος η Θεμις Ευτιχίδου.

    Στο υπουργείο Εργασίας ο μέχρι πρότινος γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης μετακινήθηκε στη θέση της Άννας Στρατινάκη στη γραμματεία Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων και στη θέση του στη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων προωθήθηκε ο Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος.

    Πρόκειται για τον μέχρι σήμερα πρόεδρο του ΝΑΤ και πρώην υποδιοικητή του ΕΦΚΑ επί  Γιάννη Βρούτση στο Εργασίας στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη και προηγουμένως νομικός σύμβουλος του Γιάννη Βρούτση την περίοδο 2012-2015 στην κυβέρνηση Σαμαρά.

    Όσο για την Άννα Στρατινάκη θα προταθεί από την κυβέρνηση για την θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή που σήμερα κατέχει ο Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Έσπασε η γραμματεία

    Στο υπουργείο Οικονομικών η γενική γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ που είχε ο Δημήτρης Σκάλκος ουσιαστικά έσπασε με τη Βασιλική Παντελόπουλου που ανέλαβε τη γενική γραμματεία ΕΣΠΑ να είναι από τα πρόσωπα που εμπιστεύεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Στη νέα γραμματεία Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης προωθήθηκε η Κατερίνα Οικονόμου.

    Παράλληλα δημιουργήθηκε η νέα γενική γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ υπο το Γιώργο Ζερβό που συνεχίζει. Ουσιαστικά η γραμματεία αυτή πήρε και το χαρτοφυλάκιο με τα προγράμματα ΕΚΤ κάτι που άφησε εκτός σχήματος τη Νίκη Δανδόλου.

    Στο Εξωτερικών ο Δημήτρης Σκάλκος από το Οικονομικών μετακινείται στη γενική γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στη θέση της Μάιρα Μυρογιάννη η οποία με την σειρά της μετακινήθηκε στη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας που κατείχε ο Γιάννης Χρυσουλάκης.

    Στο υπουργείο Παιδείας η μέχρι πρότινος προϊσταμένη στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης Όλγα Καφετζόπουλου είναι η νέα γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης που είχε ο Γιώργος Βούτσινος.

    Επίσης ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και υποψήφιος βουλευτής στο Επικρατείας με τη ΝΔ στις εκλογές του 2023 Νίκος Παπαϊωάννου ανέλαβε γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης στη θέση του Οδυσσέα Ζώρα.

    Επιχειρησιακοί

    Στο Προστασίας του Πολίτη τη γενική γραμματεία Δημόσιας Τάξης ανέλαβε ο Παναγιώτης Στάθης μέχρι σήμερα διευθυντής του υφυπουργού Ναυτιλίας Στέφανου Γκίκα.

    Ο Παναγιώτης Στάθης, αντιστράτηγος ε.α. έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ενώ έχει διατελέσει και διοικητής της 1ης ΥΠΕ στο υπουργείο υγείας.

    Στη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής προωθήθηκε ο Αρίστος Περρής που διαδέχθηκε την Δήμητρα Λυγούρα η οποία μετακινήθηκε στη γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο υπουργείο Μετανάστευσης, θέση που κατείχε η νέα πλέον γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων Στελλίνα Σιαράπη.

    Όσο για τον Αρίστο Περρή πρόκειται για τον στρατιωτικό που ήταν σύνδεσμος μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων με την ομάδα του να αναλαμβάνει τότε τον συντονισμό για τον εφοδιασμό των εμβολιαστικών κέντρων με τα εμβόλια κατά του κορωνοιού.

    Όπως φαίνεται οι επιλογές στο Προστασίας του Πολίτη έχουν να κάνουν με επιχειρησιακά στελέχη, δίνοντας και το στίγμα των προθέσεων της ηγεσίας του υπουργείου.

    Επιστροφή

    Στο υπουργείο Μετανάστευσης υπήρξε όμως μια ακόμα αλλαγή. Ο μέχρι πρότινος γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης επέστρεψε στο υπουργείο που ήταν γραμματέας μέχρι τις εκλογές του 2019 και τώρα ανέλαβε νέος γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, θέση που κατείχε από το 2029 ο Πάτροκλος Γεωργιάδης.

    Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας άλλαξαν δυο γενικοί γραμματείς. Στη γενική γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής προωθήθηκε ο Κωνσταντίνος Γλούμης, διοικητής του ΟΠΕΚΑ και προηγουμένως διευθυντής της Δόμνας Μιχαηλίδου όταν ήταν στο υπουργείο Εργασίας, στη θέση της Μαρίνας Στέφου.

    Ακόμα στην θέση της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ Ζέφης Δημαδάμα στη γενική γραμματεία Ισότητας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τοποθετήθηκε η Κατερίνα Πατσογιάννη. Πρόκειται για παλίο στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφια βουλευτή με τη ΝΔ στη Μαγνήσια το 2019 ενώ είναι γνωστή της υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη από τα χρόνια της νεολαίας.

    Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών άλλαξε ο γραμματέας Μεταφορών με τον Γιάννη Ξιφαρά να αποχωρεί και στην θέση του να μπαίνει η Δέσποινα Παλιαρούτα.

    Στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην θέση του Πάνου Αλεξανδρή τοποθετήθηκε ο πρώην νομικός σύμβουλος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Πελοπίδας Λάσκος.

    Τέλος στη γενική γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης προωθήθηκε η Βάσια Κουτσούκου, μέχρι σήμερα διευθύντρια της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη που διαδέχεται τον Μύρωνα Φλουρή.

    Οσον αφορά τον ΕΟΤ στην θέση του γενικού γραμματέα θα προταθεί ο Ανδρέας Φιορεντίνος ο οποίος το 2023 διεκδίκησε το δήμο Μυκόνου ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος των ξενοδόχων στο νησί των ανέμων. Να σημειωθεί ότι εδώ και δυο εβδομάδες είχε παραιτηθεί από γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

    Επιτάχυνση

    Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης οι αλλαγές στις γενικές γραμματείες των υπουργείων έχουν ως στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ενώ έγιναν έπειτα από συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με όλους τους υπουργούς. Αλλαγές έγιναν στο 1/3 από τις γενικές γραμματείες, σε 25 συνολικά, με τις 6 να είναι μετακινήσεις. Με το νέο σχήμα δημιουργείται μια πιο ισχυρή οργανωτική δομή στον πυρήνα της κυβέρνησης κατά τις ίδιες πηγές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των προσώπων στο νέο σχήμα των γραμματέων, είναι γυναίκες.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημήτρης Μελισσανίδης: Τα αυτοκίνητα του Τζον Κένεντι, της Μαρίας Κάλλας, του Έλβις Πρίσλεϊ και του Αλ Καπόνε στην εκπληκτική συλλογή του

    Attica Bank: Πότε θα λάβει «πράσινο φως» από Στουρνάρα το business plan της συγχώνευσης

    Τηλεπικοινωνίες: Μάχη Νεμπή, Μπρουμίδη, Γεωργιόπουλου για τα συνδυαστικά πακέτα



    ΣΧΟΛΙΑ