• Οικονομία

    Ρέιτσελ Ριβς (ΥΠΟΙΚ Βρετανίας): Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε δημοσιονομική τρύπα ύψους 22 δισ. λιρών

    Ρέιτσελ Ριβς

    Ρέιτσελ Ριβς


    Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς κατήγγειλε σήμερα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών άφησε μια «τρύπα ύψους 22 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημοσιονομικά», διαβεβαιώνοντας όμως ότι δεν θα αυξήσει τον φόρο εισοδήματος ή τον ΦΠΑ για να καλυφθεί το κενό.

    «Κληρονομήσαμε μια υπέρβαση δαπανών κατά 22 δισεκ. λίρες», δηλάδη περίπου 26 δισεκ. ευρώ, την οποία «απέκρυπτε» το Συντηρητικό κόμμα, είπε η υπουργός στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τη Ριβς, αυτή η «τρύπα» θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 25% κατά τη φετινή χρονιά, αν δεν ληφθούν μέτρα. Για τον σκοπό αυτόν ξεκινά «η κατεπείγουσα και αναγκαία δουλειά ώστε να μειωθεί η πίεση στα δημόσια οικονομικά κατά 5,5 δισεκ. λίρες φέτος και κατά 8 και πλέον δισεκ. λίρες την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε.

    «Αυτό το επίπεδο υπέρβασης των δαπανών δεν είναι βιώσιμο. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, αποτελεί κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα. Επαφίεται επομένως σε εμάς να λάβουμε τώρα τις δύσκολες αποφάσεις», είπε η Ριβς, προαναγγέλλοντας ότι στις 30 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει έναν πρώτο προϋπολογισμό. Υποσχέθηκε όμως ότι η κυβέρνηση, τηρώντας το προεκλογικό πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος, δεν θα αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους «των εργαζομένων ανθρώπων».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει ή να καθυστερήσει ορισμένα έργα υποδομών, όπως τη σιδηροδρομική υπερταχεία γραμμή HS2 που θα κατέληγε στον σταθμό του Γιούστον, στο κεντρικό Λονδίνο, επιλέγοντας ως τέρμα της έναν άλλο σταθμό, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

    Η Ριβς είπε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει το πρόγραμμα οικοδόμησης νοσοκομείων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και πλήρως κοστολογημένο. Πέρυσι η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία (NAO) είχε ανακοινώσει ότι μόνο τα 32 από τα 40 νοσοκομεία που είχε υποσχεθεί να χτίσει ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος, μέχρι το 2030. Το πρόγραμμα αυτό ήταν μια προεκλογική υπόσχεση του Τζόνσον, το 2019. Η δέσμευσή του ωστόσο να χτίσει 40 νέα νοσοκομεία στην Αγγλία μέχρι το 2030 δέχτηκε επικρίσεις αφού κάποιες από τις προτάσεις αφορούσαν μόνο την ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων.

    Οι Εργατικοί αποκλείουν ωστόσο κάθε πρόταση για λιτότητα και η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις ανεξάρτητων ειδικών για αυξήσεις σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, πάνω από τα όρια του πληθωρισμού. Όπως είπε η Ριβς, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί, θα λάβουν μισθολογικές αυξήσεις ύψους 9,4 δισεκ. λιρών, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν περικοπές σε άλλους τομείς.

    Τα δύο τελευταία χρόνια οι απεργίες των γιατρών, των νοσηλευτών, των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων με μισθολογικά αιτήματα έφεραν υπό πίεση δημόσιες υπηρεσίες, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η ομοσπονδία εργαζομένων Trades Union Congress είχε προειδοποιήσει με νέες απεργίες μετά τις εκλογές ότι αν η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ δεν χορηγήσει αυξήσεις.

    Περίπου 1,3 εκατ. εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και 500.000 εκπαιδευτικοί θα λάβουν αύξηση 5,5%. Στις ένοπλες δυνάμεις οι αυξήσεις θα φτάσουν το 6%.

    Αντιθέτως, στα πλαίσια των περικοπών που ανακοίνωσε η Ριβς, εκατομμύρια συνταξιούχοι θα χάσουν το ετήσιο επίδομα θέρμανσης που φτάνει τις 600 λίρες. Το επίδομα θα συνεχίσουν να το παίρνουν μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν ήδη και άλλα προνοιακά επιδόματα. Έτσι θα εξοικονομηθούν 1,5 δισεκ. λίρες ετησίως. Το επίδομα θέρμανσης το λάμβαναν μέχρι τώρα όλοι οι συνταξιούχοι, περίπου 11,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

    Στην εκπαίδευση, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλει ΦΠΑ ύψους 20% στα δίδακτρα που καταβάλλουν οι γονείς για τα ιδιωτικά σχολεία αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου.

    Η Ριβς τόνισε ότι σκοπεύει να τηρήσει την προεκλογική δέσμευση του κόμματος να μην αυξήσει τους φόρους εισοδήματος και τον ΦΠΑ. Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στη φορολογία θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, στον προϋπολογισμό που σύμφωνα με τη Ριβς θα περιλαμβάνει μια νέα δέσμη αδιαπραγμάτευτων δημοσιονομικών κανόνων.

    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Ν. Ανδρουλάκης: «Βαφτίζετε “μεταρρυθμίσεις” τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. κάτω από το χαλί»

    Βασίλης Οικονόμου: Αυτοψία σε Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγίου Στεφάνου και στον χώρο κατασκευής του νέου Σταθμού Κρυονερίου

    Πρώτο κρούσμα πανώλης των αιγοπροβάτων στην Αττική: Εντοπίστηκε σε μονάδα του Ασπροπύργου



    ΣΧΟΛΙΑ