• Business

    Vodafone: Επαναφέρει το θέμα της συγχώνευσης με την Three UK – Το μήνυμα στους Εργατικούς για το 5G

    • NewsRoom
    Margherita Della Valle, Διευθύνουσα Σύμβουλος Vodafone (Πηγή: vodafone.com)

    Margherita Della Valle, Διευθύνουσα Σύμβουλος Vodafone (Πηγή: vodafone.com)


    Το θέμα της συγχώνευσης με την Three UK επαναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της Vodafone, Margherita Della Valle, σημειώνοντας ότι εάν το Εργατικό κόμμα του Κιρ Στάρμερ μπλοκάρει το deal, δεν θα έχει τηρήσει την υπόσχεσή του για πανεθνική πρόσβαση στο 5G έως το 2030, η οποία είναι απαραίτητη για την τεχνολογία επόμενης γενιάς, που περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη.

    Στο προεκλογικό της μανιφέστο, η κυβέρνηση αναφέρει ότι απαιτείται πανεθνική κάλυψη μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί από άλλες χώρες όσον αφορά τις επενδύσεις και την ανάπτυξη προηγμένων δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

    Μάλιστα, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην 22η από τις 25 ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τη διαθεσιμότητα 5G και τις ταχύτητες λήψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Opensignal τον Φεβρουάριο.

    «Όλοι τώρα μιλούν για ο,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, όλα τίποτα δεν μπορεί να συμβεί χωρίς καλή ποιότητας δίκτυα», δήλωσε στον Guardian η διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Vodafone.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεται αυτό το deal  για να φτάσουμε εκεί, επειδή δεν πρόκειται να συμβεί όπως είναι αυτή τη στιγμή η αγορά».

    Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο αυτού του έτους, ξεκίνησε μια εις βάθος έρευνα η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού (CMA), που αφορά το deal 13 δισεκατομμυρίων λιρών για την προτεινόμενη συγχώνευση της Vodafone με την θυγατρική Three UK της CK Hutchison, καθώς οι δύο εταιρείες δεν έδωσαν απαντήσεις και «ουσιαστικές λύσεις» στις ανησυχίες της για την αποδυνάμωση του ανταγωνισμού.

    Νωρίτερα, η CMA με επικεφαλής την αυστηρή Sarah Cardell, είχε ουσιαστικά δώσει ένα τελεσίγραφο πέντε ημερών στις εταιρείες, προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία για να κατευνάσουν τις ανησυχίες της  σχετικά με αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

    Από πλευράς τους η Vodafone και η Hutchison ανέφεραν στην CMA ότι δεν πρόκειται να προσκομίσουν κανενός είδους «διορθωτικά μέτρα» στη ρυθμιστική αρχή και έτσι η συμφωνία παραπέμφθηκε σε έρευνα β’ φάσης, σύμφωνα με την CMA.

    Μάλιστα επανέλαβε τις ανησυχίες της ότι η συγχώνευση Vodafone-Three UK, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ανταγωνισμού και σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, δημιουργώντας παράλληλα ένα δυσμενές περιβάλλον για τους μικρότερους εικονικούς παρόχους υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών (Mobile virtual network operators), συμπεριλαμβανομένων των Sky Mobile, Lebara και Lyca Mobile.

    Διαβάστε επίσης: 



    ΣΧΟΛΙΑ