• Οικονομία

    Ποιοι φορολογούμενοι θα ελεγχθούν για την επιστροφή φόρου

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Με διαδικασίες εξπρές πραγματοποιείται η επιστροφή φόρου σε όσους φορολογούμενους έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό μετά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.

    Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν πραγματοποιηθεί επιστροφές φόρου σε 1,35 εκατ περιπτώσεις με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 314,6 εκατ ευρώ, ενώ 901.177 φορολογούμενοι έχουν λάβει άμεσα τα χρήματα ύψους 190,6 εκατ ευρώ, καθώς είναι ενήμεροι και δεν έχουν άλλους «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την εφορία.

    Ωστόσο, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει «φορτσάρει» τις τελευταίες ημέρες, καθώς χιλιάδες υποθέσεις επιστροφών περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο. Η κάθε περίπτωση περνά από «κόσκινο» προκειμένου να φανεί για παράδειγμα, αν θα επιστραφεί το σύνολο του φόρου, αν θα κατασχεθεί μέρος ή σύνολο του ποσού, ή θα παρακρατηθεί προκαταβολικά μέρος της επιστροφής έναντι μελλοντικών απαιτήσεων.

    Με αυτοματοποιημένο τρόπο, οι δικαιούχοι ελέγχονται εάν έχουν οφειλές στην εφορία ή τον ΕΦΚΑ και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα γίνονται συμψηφισμοί και παρακρατήσεις, πριν αποδοθεί το τελικό ποσό στους φορολογούμενους.

    Με διαδικασίες εξπρές

    Πλέον, έχουν επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου, καθώς και οι πληρωμές των ποσών, ως εξής:

    • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

    • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ/ΚΕΒΕΙΣ.

    • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

    Υπενθυμίζεται πως μετά τη νέα ολιγοήμερη παράταση που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα εκπνεύσει στις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και έως τις 8 Αυγούστου για νομικά, με τις ημερομηνίες καταβολής της πρώτης δόσης να μεταφέρονται για τις 2 και 9 Αυγούστου αντίστοιχα. Ωστόσο, την έκπτωση του 3% δικαιούνται μόνο όσοι πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου έως τις 31 Ιουλίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Εξωδικαστικός μηχανισμός: Λύση για πολλές επιχειρήσεις και το δημόσιο – Ρυθμίστηκαν 6,7 δισ. ευρώ

    Δυο νέα προγράμματα για φθηνή στέγη – «Σπίτι μου ΙΙ» και «Κοινωνική αντιπαροχή»

    Αποκάλυψη: Λάθος συντελεστή έχει η Υπουργική απόφαση για τις αυξήσεις εισφορών στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες



    ΣΧΟΛΙΑ