• Κοινωνία

    Β. Κικίλιας: Πάμε ημέρα με την ημέρα – Πρωτόγνωρες οι συνθήκες που προκαλεί η κλιματική κρίση

    Βασίλης Κικίλιας

    Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας


    Στην εξέλιξη της αντιπυρικής περιόδου, στις αλλαγές στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα  ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός «μέχρι τώρα αποδίδουν και οι αλλαγές που έγιναν στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών με βάση το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος».

    «Η άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας – δηλαδή η απογείωση των εναέριων μέσων, οι ενισχυμένες επίγειες δυνάμεις, η συμμετοχή των εθελοντών και όλων των φορέων – από την πρώτη στιγμή έναρξης της φωτιάς, έχουν φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Πυρκαγιές πολύ επικίνδυνες, αν δεν αντιμετωπίζονταν σε πρώτο χρόνο, θα είχαν ολέθριες συνέπειες. Αν η φωτιά ξεφύγει, όσα ελικόπτερα και αεροσκάφη και να επιχειρήσουν αργότερα, δύσκολα θα φέρουν αποτέλεσμα. Για αυτό βλέπετε ότι από την πρώτη στιγμή γίνεται μεγάλη κινητοποίηση. Επίσης οι περιπολίες έμφορτων εναέριων που έχουν τη δυνατότητα να επιχειρήσουν στα πρώτα 5-10 λεπτά, και φυσικά τα drones που πετούν στην Αττική – και σταδιακά το μέτρο επεκτείνεται και στην υπόλοιπη χώρα – συμβάλλουν καθοριστικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση πολλών πυρκαγιών», αναφέρει ο κ. Κικίλιας.

    Επιπλέον, ο υπουργός τονίζει τη σημασία της πρόληψης και σημειώνει ότι «το χειμώνα και την άνοιξη κάναμε πολλή και σκληρή δουλειά στην πρόληψη και τώρα δίνονται μεγάλες μάχες στην αντιμετώπιση. Οι πυροσβέστες μας καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, ξεπερνώντας τα όρια των δυνάμεών τους». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «κάποιες φορές ό,τι και να κάνεις είναι αδύνατο να τα βάλεις με τα στοιχεία της φύσης, η κλιματική κρίση προκαλεί πρωτόγνωρες συνθήκες και ανυπέρβλητες καταστροφές σε όλο τον πλανήτη. Επομένως, πάμε ημέρα με την ημέρα, κάνοντας τα πάντα, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας και την πατρίδα μας».

    Ο κ. Κικίλιας αναφέρεται λεπτομερώς στις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν το προηγούμενο διάστημα, έχοντας κύριο άξονα την πρόληψη, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους καθαρισμούς των οικοπέδων ευχαριστώντας τους 834.000 πολίτες, οι οποίοι, όπως τονίζει, «με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης καθάρισαν τα οικόπεδα τους, προσφέροντας τεράστια βοήθεια στις δυνάμεις πολιτικής προστασίας που δίνουν καθημερινά δεκάδες μάχες με τις φλόγες στην πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 ετών».

    Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζει ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι των έργων όχι των θεωριών» και προσθέτει ότι «οι προτεραιότητες έχουν τεθεί ήδη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

    Επιπλέον ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σε μία κυβερνητική σύμπραξη, εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία ο κ. Κικίλιας επισημαίνει ότι «Η ΝΔ δεν κυριάρχησε μεταπολιτευτικά ως ένα κόμμα νομής της εξουσίας. Αντίστροφα έγινε, παρέμεινε δηλαδή κόμμα εξουσίας ακριβώς διότι βασίζεται στο ευρύτερο και ισχυρότερο παραταξιακό DNA της, στην ψυχή και το συναίσθημα της».

    Σχετικά με την λειψυδρία που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που βάζει στην Ελλάδα η κλιματική κρίση, ο κ. Κικίλιας τονίζει ότι «η διαχείριση των υδάτινων πόρων μιας χώρας δεν μπορεί να βασίζεται σε τοπικά αποσπασματικά έργα» ενώ προσθέτει ότι «υπάρχει μια άναρχη κατάσταση που τα τελευταία χρόνια επιχειρείται να αναδειχθεί, διότι τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιήσαμε το εύρος και τη σφοδρότητα της κλιματικής αλλαγής».

    Τέλος ερωτηθείς αν υπό τις παρούσες συνθήκες είναι κατάλληλη η συγκυρία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζει ότι «η Κύπρος είναι κράτος -μέλος και μετά από 50 χρόνια τουρκικής κατοχής του βορείου τμήματος, η επίλυση βάσει του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι αίτημα, είναι αυτονόητη υποχρέωση εταίρων και συμμάχων».

    Διαβάστε επίσης:

    Ολυμπιακοί Αγώνες: Με την πρόκριση στα χέρια ο Πετρούνιας – Συνεχίζει στον επόμενο γύρο η Σάκκαρη (βίντεο)

    ΕΛ.ΑΣ: «Χειροπέδες» στον 54χρονο που διακινούσε πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας (ghostphone) σε εγκληματικές ομάδες

    Πούτιν: Απειλεί με νέα παραγωγή πυρηνικών όπλων



    ΣΧΟΛΙΑ