• Διεθνής πολιτική

    ΟΗΕ για την επίθεση κατά αμάχων στη Γάζα: Χρειάζεται μέγιστη αυτοσυγκράτηση – Ορατός κίνδυνος για ευρύτερη ανάφλεξη

    • NewsRoom
    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες


    Τον κώδωνα του κινδύνου για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή κρούει ο ΟΗΕ ύστερα από την αιματηρή επίθεση χθες στα υψίπεδα του Γκολάν, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άμαχοι, ενώ άλλοι 36 , πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση , νοσηλεύονται.

    Η ειδική συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο και ο διοικητής των κυανόκρανων στη χώρα αυτή απηύθυναν τις πρώτες πρωινές ώρες έκκληση προς τα μέρη να ασκήσουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, μετά την εκτόξευση πυραύλου η οποία σκότωσε παιδιά και εφήβους στα κατεχόμενα και προσαρτημένα Υψίπεδα του Γκολάν χθες Σάββατο, εξέλιξη η οποία ανεβάζει περαιτέρω την ένταση στην περιοχή.

    Η επίθεση εναντίον γηπέδου ποδοσφαίρου σε χωριό των Δρούζων στα Υψίπεδα του Γκολάν είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά. Το Ισραήλ κατηγόρησε τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ για την εκτόξευση. Η οργάνωση διέψευσε ότι ευθύνεται.

    Σε κοινή ανακοίνωσή τους μέσω X, η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ και ο Αρόλδο Λάθαρο, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), προειδοποιούν ότι περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ απειλεί να «πυροδοτήσει μία ευρύτερη ανάφλεξη» και να προκαλέσει «απίστευτη καταστροφή σε όλη την περιοχή».

    Παράλληλα εκφράζουν τη λύπη τους για τον θάνατο αμάχων -μικρών παιδιών και εφήβων- στο Μαζντάλ Σαμς. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή, ενώ τονίζεται ότι ο ΟΗΕ είναι σε «επαφή τόσο με τον Λίβανο όσο και με το Ισραήλ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ισραήλ: Ετοιμάζουμε απάντηση κατά της Χεζμπολάχ

    Παλαιστίνη: Συμφωνία Χαμάς και αντιπάλων της για κοινή διακυβέρνηση

    Τι να δω στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών – Γράφει η αρχαιολόγος δρ Άλκηστις Παπαδημητρίου

     



    ΣΧΟΛΙΑ