• Συνεντεύξεις

    Θοδωρής Λιβάνιος στο mononews: Έρχεται μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους – Τι αλλάζει στο ΑΣΕΠ

    • Γιώργος Σιαδήμας
    Θοδωρής Λιβάνιος, υπουργός Εσωτερικών

    Θοδωρής Λιβάνιος, υπουργός Εσωτερικών


    Η επιστολική ψήφος για τους εκτός Ελλάδας εκλογείς θα έρθει τον κατάλληλο χρόνο στη Βουλή προαναγγέλλει στο mononews ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, αναφερόμενος στην ισχύ της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές κάλπες.

    Και προσθέτει πως «η Συνταγματική επιταγή για την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 200 βουλευτών θα οδηγήσουν σε έναν ειλικρινή και ελπίζω ουσιαστικό και καρποφόρο διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

    Ο Θοδωρής Λιβάνιος μιλάει και για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ ώστε να τρέχουν πλέον γρήγορα οι διαδικασίες για τις νέες προσλήψεις στο δημόσιο ενώ υποστηρίζει πως στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο.

    Όσο για το μπόνους παραγωγικότητας ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει πως με βάση συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους που τίθενται στην αρχή κάθε χρόνου, οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξή τους θα επιβραβεύονται χρηματικά.

    Παράλληλα αποκαλύπτει πως για το 2025 πρόθεσή είναι να επιβραβευτούν δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα συμβάλουν καθοριστικά στη καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και στην μείωση του χρόνου αναμονής για να ολοκληρωθεί μια συναλλαγή με το δημόσιο.

     

    Η επιστολική ψήφος πέρα από τις ευρωεκλογές θα επεκταθεί και στις εθνικές κάλπες; Απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή για να ισχύσει. Υπάρχουν επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

    Όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, η επιστολική ψήφος για τους εκτός Ελλάδας εκλογείς θα έρθει τον κατάλληλο χρόνο στη Βουλή. Η εμπειρία από την εφαρμογή της στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήταν σημαντική και βγήκαν πολύτιμα συμπεράσματα από ένα σύνθετο και απαιτητικό όσον αφορά την οργάνωσή του έργο. Όλα αυτά αξιολογούνται ενόψει της εισαγωγής της και στις Εθνικές Εκλογές.

    Είναι αυτονόητο καθήκον μας να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο για την διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους απόδημους εκλογείς. Προφανώς η Συνταγματική επιταγή για την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 200 βουλευτών θα οδηγήσουν σε έναν ειλικρινή και ελπίζω ουσιαστικό και καρποφόρο διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

     

    Τελικά οι προλήψεις στο δημόσιο θα γίνονται πιο γρήγορα; Πότε θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στον ΑΣΕΠ;

    Το ΑΣΕΠ είναι από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης. Για να επιτελέσει τον ρόλο του ακόμα πιο αποτελεσματικά είναι απαραίτητο να διευκολυνθεί στο έργο του. Και σημαντικός παράγοντας είναι η επιτάχυνση του χρόνου ολοκλήρωσης ενός διαγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαστήκαμε στενά με το ΑΣΕΠ για σημειακές, πλην όμως ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια διενέργειας ενός διαγωνισμού.

    Από την προετοιμασία της προκήρυξης και τη συλλογή των αιτημάτων των φορέων για μόνιμο προσωπικό έως την το χρόνο που αναλαμβάνουν υπηρεσία οι επιτυχόντες. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση του ψηφιακού βιογραφικού του κάθε υποψηφίου με άντληση όλων  των πληροφορίων που είναι διαθέσιμες όχι στις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και σε τρίτους φορείς όπως είναι οι φορείς πιστοποίησης της γνώσης ξένης γλώσσας.

     

    Να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Αντί ο υποψήφιος να συμπληρώνει την επαγγελματική του  εμπειρία για όλο τον εργασιακό του βίο, η συγκεκριμένη πληροφορία μπορεί να αντλείται αυτόματα και άμεσα από τον ασφαλιστικό φορέα.  Η άντληση των πληροφοριών αυτών απευθείας από τους φορείς μειώνει σημαντικά και ταυτόχρονα κάνει πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο που πραγματοποιεί το ΑΣΕΠ.

    Τις προσεχείς εβδομάδες θα τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση με στόχο τον Σεπτέμβριο να ψηφιστεί από τη Βουλή.

     

    Εξετάζετε το ενδεχόμενο να δίνονται περισσότερα μόρια σε υποψήφιους που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές;

    Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας η σημαντική μοριοδότηση των μόνιμων κατοίκων όλων των ορεινών και όλων των νησιωτικών της χώρας, αλλά και των υπόλοιπων δήμων της ελληνικής περιφέρειας που δεν έχουν μεγάλο πληθυσμό. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε τη δυνατότητα σε έναν κάτοικο της περιοχής, εφόσον το επιθυμεί, να εργαστεί στον δήμο που κατοικεί με πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από έναν μη κάτοικο.

    Επιπλέον, το μέτρο αυτό συμβάλει καθοριστικά στην παραμονή, ιδίως των νέων σε ηλικία κατοίκων, σε έναν ορεινό ή νησιωτικό δήμο και επιχειρεί να αντιστρέψει την μείωση του πληθυσμού των μη αστικών δήμων.

     

    Το μπόνους παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων από πότε θα ισχύει; Ποιους υπαλλήλους θα αφορά;

    Με βάση συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους που τίθενται στην αρχή κάθε χρόνου, οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξή τους θα επιβραβεύονται χρηματικά. Ειδικά για το επόμενο έτος πρόθεσή μας είναι να επιβραβεύσουμε, δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι θα συμβάλουν καθοριστικά στη καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και στην μείωση του χρόνου αναμονής για να ολοκληρωθεί μια συναλλαγή με το δημόσιο.

    Η καθημερινότητα του πολίτη πρέπει να βελτιωθεί και στον τομέα των σχέσεων με τον δημόσιο τομέα και θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και εκεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Μύκονος: Τι συμβαίνει με τις βίλες στο νησί – Οι τιμές πώλησης κι ενοικίασης
    Έλληνες εφοπλιστές: Κύμα επενδύσεων σε νεότευκτα πλοία εν μέσω θέρους
    Που βρίσκονται τα superyacht των Ρώσων ολιγαρχών που έχει κατασχέσει η Δύση
     



    ΣΧΟΛΙΑ