• Real Estate

    Μύκονος: Τι συμβαίνει με τις βίλες στο νησί – Οι τιμές πώλησης κι ενοικίασης


    Με διψήφια πτώση στις τιμές ενοικίασης αλλά και πώλησης κατοικιών στη Μύκονο έρχεται φέτος η κτηματομεσιτική αγορά του νησιού, ανοίγοντας τη συζήτηση για τις συνέπειες του υπερτουρισμού στο νησί.

    Η μείωση της επισκεψιμότητας δε σχετίζεται με τη δυναμική των πελατών, ούτε με τη δημοφιλία του νησιού. «Η υποχώρηση των τιμών οφείλεται στη μεγαλύτερη προσφορά κατοικιών που βγαίνουν στην αγορά προς μίσθωση, τις οποίες ανέπτυξαν τα προηγούμενα χρόνια developers, αγοραστές και επενδυτές από το εξωτερικό προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν για ίδια χρήση», σημειώνει στο mononews ο Γιάννης Ρεβύθης, εκτιμητής και μεσίτης ακινήτων, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής.

    Ωστόσο, η ανάπτυξη της αγοράς και η έκρηξη της επισκεψιμότητας οδήγησε τους ιδιοκτήτες στην απόφαση να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα ως επενδυτικά προϊόντα. Να σημειωθεί, πάντως, εδώ ότι η επισκεψιμότητα είναι φέτος μειωμένη κατά 10% έως 15% στη Μύκονο.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρεβύθη οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στο νησί των ανέμων ξεκίνησαν να πιάνουν δυσθεώρητα ύψη ήδη από το 2019, οπότε η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώθηκε στα 10.000 ευρώ ημερησίως. Φέτος, οι τιμές μίσθωσης έχουν μειωθεί κατά 20% έως 25%, με αποτέλεσμα, πολυτελής βίλα στην Αλεομάνδρα να ενοικιάζεται προς 7.500 ευρώ αντί 10.000 ευρώ/ημέρα, στον Άγιο Ιωάννη κατοικία να διατίθεται προς 6.500 ευρώ, όταν πριν από περίπου τρία χρόνια ενοικιαζόταν αντί 8.500 ευρώ/ημέρα, η τιμή των κατοικιών στο Φανάρι να φτάνει τα 5.000 αντί 6.500 ευρώ ημερησίως ενώ στον Καλαφάτη η μέση τιμή μίας βίλας να κατέρχεται στα 3.000 ευρώ, όταν το 2019 εκμισθωνόταν προς 4.500 ευρώ την ημέρα.

    Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές αφορούν μονοκατοικίες έξι και περισσότερων υπνοδωματίων με πισίνα και περιλαμβάνουν την πλήρη παροχή υπηρεσιών, όπως είναι οι υπηρεσίες ασφάλειας. 

    Έως 10.000 ευρώ το τετραγωνικό η τιμή πώλησης μιας πολυτελούς κατοικίας στη Μύκονο

    Αντίθετα, μικρότερο είναι το ποσοστό μείωσης των τιμών πώλησης των κατοικιών στο κυκλαδίτικο νησί, που διαμορφώνεται όμως σε 10% σε σύγκριση με το 2019.

    Ο μέσος όρος των τιμών πώλησης διαμορφώνεται φέτος σε 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, μιλώντας για μονοκατοικίες υψηλών προδιαγραφών. Η τιμή σπάνια κατέρχεται του ορίου των 4.000 ευρώ ανά τ.μ. κι αυτό το ποσό αφορά μονάδες, όπως τα διαμερίσματα επιφάνειας 50 τετραγωνικών μέτρων στην Άνω Μερά Μυκόνου. Ο κ. Ρεβύθης τονίζει, πάντως, ότι το κόστος κατασκευής έχει ανέλθει στα 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ στα 1.500 ευρώ/τ.μ. υπολογίζεται το κόστος αγοράς οικοπέδου, τιμές που αφορούν την ανέγερση τυπικών κατοικιών. Το κόστος κατασκευής ξεπερνά τα 5.000 ευρώ όταν πρόκειται για μία πολυτελή οικιστική μονάδα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το κόστος των κατασκευαστικών υλικών και των εργατικών διπλασιάζεται σε σύγκριση με την οικοδομή της Αθήνας.

    «Η πτώση των τιμών στο εξής δε θα είναι δραματική και ο λόγος είναι ότι έχει αλλάξει το τοπίο των αγοραστών», προσθέτει ο κ. Ρεβύθης, εξηγώντας πως οι αγορές κατοικιών δεν πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση μέσω δανείου. «Το 90% των ιδιοκτησιών έχουν περιέλθει στα χέρια ξένων αγοραστών, developers, funds και family offices, οι οποίοι θα μεταβιβάσουν τα ακίνητα όταν θα εξέλθουν από την αγορά, αλλά όχι χαμηλότερα της τιμής κτήσης», καταλήγει.



    ΣΧΟΛΙΑ