• bloomberg

    Financial Times

    Dolce vita στο Μιλάνο: Το νέο καταφύγιο των rich and famous

    • NewsRoom

    Μιλάνο


    Καθώς η παγκοσμίου φήμης έκθεση επίπλων Salone del Mobile του Μιλάνου ξεκίνησε τον Απρίλιο, οι ιδρυτές του περίφημου περιοδικού Cabana, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα high-end lifestyle, διοργάνωσαν ένα πάρτι για να εγκαινιάσουν τον πρώτο τους κατάστημα στο Μιλάνο και να γιορτάσουν την επέτειο των 10 χρόνων.

    «Οι κύριες αγορές μας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Αρχικά σχεδιάζαμε να ανοίξουμε το πρώτο μας κατάστημα στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη», ανέφερε η συνιδρύτρια του περιοδικού, Martina Mondadori. Η επιλογή του Μιλάνου «δεν θα είχε συμβεί ποτέ πριν από πέντε ή έξι χρόνια, όμως ξαφνικά είδαμε μία διαφορετική κατάσταση», εξηγεί.

    Το Μιλάνο αλλάζει

    Η Mondadori, τέταρτη γενιά μίας εκδοτικής οικογένειας, εγκατέλειψε το Λονδίνο το 2020 κι επέστρεψε στο Μιλάνο για οικογενειακούς λόγους. Είναι μία από τους πολλούς Ιταλούς που επέστρεψαν στη γενέτειρά τους τα τελευταία χρόνια.

    Martina Mondadori

    Μαζί με αυτούς ήρθαν στο Μιλάνο και πολλοί πλούσιοι ξένοι, οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από τους υψηλούς φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

    Η εισροή των νέων κατοίκων φέρνει μια νέα ενέργεια στην περιοχή αλλά ασκεί και πιέσεις σε μία πόλη που ιστορικά θεωρούνταν μικροαστική και ανεπαρκώς εξοπλισμένη για να υποδεχθεί ξένους.

    «Το Μιλάνο στο οποίο ζω τώρα είναι τελείως διαφορετικό μέρος από το Μιλάνο στο οποίο μεγάλωσα», ανέφερε η Mondadori. «Ξαφνικά έγινε πολύ δυναμικό και ενδιαφέρον.

    Το σημείο καμπής για την πόλη ήταν η παγκόσμια έκθεση Expo 2015 πριν από μια δεκαετία, η οποία έδωσε ώθηση στην τοπική οικονομία, ανέβασε διεθνώς το προφίλ της πόλης και ενίσχυσε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

    Ένα χρόνο αργότερα, όταν η Βρετανία ψήφιζε υπέρ του Brexit, πολλοί Ευρωπαίοι με έδρα το Λονδίνο, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, με τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι να ανακοινώνει μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις με σκοπό να αντιστρέψει το brain drain της χώρας και παράλληλα να προσελκύσει πλούσιους ξένους.

    Φοροελαφρύνσεις

    Το πιο προβεβλημένο δέλεαρ ήταν η προσφορά svuota Londra (άδειο Λονδίνο), η οποία προέβλεπε ότι ένας νέος κάτοικος εξωτερικού – ή ένας Ιταλός που έχει ζήσει στο εξωτερικό για τουλάχιστον εννέα χρόνια – μπορεί να πληρώνει κατ’ αποκοπήν φόρο 100.000 ευρώ ετησίως για κάθε εισόδημα και περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό για έως και 15 χρόνια και να απαλλάσσεται πλήρως από τον φόρο κληρονομιάς για τα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

    Γνωστός και ως το «καθεστώς των ποδοσφαιριστών», ο ενιαίος φόρος έχει προσελκύσει ονόματα όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, καθώς και στελέχη ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, ολιγάρχες και επιχειρηματίες.

    «Δεν είναι ένας νόμος που θεσπίσαμε εμείς, αλλά μετά το Brexit και  με την αλλαγή της κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζουμε ότι θα κάνει την Ιταλία πιο ελκυστική» ανέφερε ο Federico Freni, υφυπουργός Οικονομικών και μέλος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Λέγκας του αναπληρωτή πρωθυπουργού Matteo Salvini. «Θέλουμε όλοι να καταλάβουν ότι η Ιταλία είναι μια φιλική χώρα».

    Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Ρέντσι παρουσίασε επίσης ένα πρόγραμμα για τους ομογενείς που παρέχει μείωση 70% επί του φορολογητέου ιταλικού εισοδήματος (90% αν μετακομίζουν στον νότο που είναι πιο φτωχός), και το οποίο στη συνέχεια μειώθηκε στο 50% από την εθνικιστική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι για όσους επιστρέφουν από φέτος (2024).

    Οι φορολογικές ελαφρύνσεις είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το καθεστώς της ενιαίας φορολογίας, το οποίο έχουν διατηρήσει πέντε κυβερνήσεις, έχει προσελκύσει 2.730 φυσικά πρόσωπα, ενώ σχεδόν 90.000 εργαζόμενοι-κυρίως Ιταλοί- έχουν επωφεληθεί από το καθεστώς των αποδήμων, με πολλούς από αυτούς να μετακομίζουν στο Μιλάνο.

    Στο κόκκινο το κόστος ζωής

    Βέβαια, υπάρχουν ορισμένοι κάτοικοι της πόλης που είναι επιφυλακτικοί ως προς τα οφέλη αυτού του συστήματος. «Όλα κοστίζουν περισσότερο στις μέρες μας και όλοι αυτοί οι ξένοι έρχονται και φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους μία… φούσκα», δήλωσε ένας τοπικός σύμβουλος.

    Οι τιμές των ακινήτων στο Μιλάνο αυξήθηκαν κατά 43% την πενταετία έως το 2023, σε σύγκριση με το 9% στην υπόλοιπη Ιταλία, σύμφωνα με τον όμιλο ακινήτων Tecnocasa, ενώ οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο κατά τη διετία έως τον περασμένο Μάρτιο.

    Οι Ιταλοί με μέσο εισόδημα διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για το πόσο ακριβή έχει γίνει η πόλη τους. Αλλά οι υποστηρικτές αυτών των μεταρρυθμίσεων επιμένουν ότι τα οφέλη για το Μιλάνο υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

    «Το ενιαίο φορολογικό καθεστώς ήταν επιτυχές», δήλωσε ο Francesco Capitta, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Facchini Rossi Michelutti στο Μιλάνο. «Ο αριθμός των ωφελούμενων θα αυξηθεί – δεν περιμένω τεράστιους αριθμούς επειδή το καθεστώς απευθύνεται σε ιδιώτες με υψηλό πλούτο, όμως το όφελος για την κυβέρνηση απορρέει από το γεγονός ότι αυτοί είναι που ξοδεύουν αλλά και επενδύουν πολλά στη χώρα».

    Το δέλεαρ της Ιταλίας έρχεται σε μία περίοδο που άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    Γιατί εγκαταλείπουν το Ηνωμένο Βασίλειο

    Το Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη καταργεί το καθεστώς non-dom που μετράει 225 χρόνια και το οποίο επέτρεπε σε 74.000 πλούσιους αλλοδαπούς κατά το οικονομικό έτος 2022-23 να αποφύγουν την καταβολή φόρου για τα εισοδήματατους στο εξωτερικό. Η επερχόμενη κυβέρνηση των Εργατικών έχει επίσης δεσμευτεί να καταργήσει τη δυνατότητα των non-doms να προστατεύουν μόνιμα τα ξένα περιουσιακά στοιχεία, με ορισμένους να φοβούνται ότι αυτό θα αυξήσει τον φόρο υπεραξίας.

    Οι Εργατικοί έχουν επίσης προκαλέσει φόβο στον κλάδο των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων του Ηνωμένου Βασιλείου, υποσχόμενοι να κλείσουν το «παραθυράκι», της φορολόγησης των κερδών των διαχειριστών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων από επιτυχημένες συμφωνίες, γνωστό ως μεταφερόμενος τόκος.

    Δηλαδή φορολογούνται ως κεφαλαιακά κέρδη με συντελεστή 28% και όχι ως εισόδημα, το οποίο προσελκύει ανώτατο συντελεστή 45% συν την εθνική ασφάλιση.

    Η προοπτική αυτής της φορολογικής αυστηροποίησης ωθεί όλο και περισσότερους πλούσιους ιδιώτες να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τους συμβούλους, με την Ιταλία και την Ελβετία να αποτελούν τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

    Ένας σαραντάρης Γάλλος επενδυτής δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει το Λονδίνο το επόμενο έτος λόγω του τέλους του καθεστώτος non-dom και θα μετακομίσει στο Μιλάνο, έχοντας αποβάλει τον αρχικό σκεπτικισμό του για τον ενιαίο φόρο της Ιταλίας τώρα που παραμένει σε ισχύ εδώ και επτά χρόνια.

    «Με την πάροδο του χρόνου ο κόσμος αισθάνθηκε πιο άνετα ότι η Ιταλία ήταν αξιόπιστος εταίρος», είπε. «Ήρθαν περισσότεροι άνθρωποι, ενισχύθηκε η ενέργειά της κι αυτό συνεχίζει να βελτιώνεται. Το είδατε και στη Γαλλία μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν», συνεχίζει.

    «Το Μιλάνο ζει το momentum του αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο David Giampaolo, ιδρυτής της Pi Capital, μιας λέσχης επενδυτών με έδρα το Λονδίνο. «Γνωρίζω 10 οικογένειες που εγκαταλείπουν απρόθυμα το Λονδίνο – οκτώ μετακομίζουν στο Μιλάνο, μία στην Ελβετία και μία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», σημείωσε.

    Οι προκλήσεις

    Εν τω μεταξύ, οι πλούσιοι της Γαλλίας καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, εκνευρισμένοι από την προοπτική αύξησης της φορολογίας, την επαναφορά του φόρου περιουσίας και το πολυετές πολιτικό αδιέξοδο.

    Αλλά οι άνθρωποι που μετακομίζουν στο Μιλάνο σε αναζήτηση της dolce vita αντιμετωπίζουν προκλήσεις, με τη ζήτηση για υψηλής ποιότητας κατοικίες και εκπαίδευση να ξεπερνά την προσφορά, ενώ μία ακόμα πρόκληση είναι η ρύπανση που είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη.

    «Η προσφορά ακινήτων αποτελεί ζήτημα στο Μιλάνο», δήλωσε ο Daniel Shillito, ιδρυτής της D&G Property Advice. «Πολλά από αυτά ανήκουν σε οικογένειες ευγενών, παλάτια σε όμορφες αυλές που μένουν άδεια».

    Υπάρχει «μια δυσκολία να βρεθούν πολυτελή διαμερίσματα ή σπίτια στο κέντρο της πόλης που να διαθέτουν τις ανέσεις που περιμένουν οι πλούσιοι ξένοι», πρόσθεσε. «Οι τιμές των ενοικίων είναι κατά μέσο όρο πάνω από την υπόλοιπη Ιταλία και δεν είναι εύκολο να βρεις αυτό που ψάχνεις».

    Ο Nadim Nsouli, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς φορέα εκμετάλλευσης ιδιωτικών σχολείων Inspired Education Group, δήλωσε ότι υπήρξε «δραματική ανάπτυξη και αύξηση της ζήτησης» για τα σχολεία του στο Μιλάνο τα τελευταία χρόνια. «Οι άνθρωποι με καλούσαν για να με βοηθήσουν να βάλουν τα παιδιά τους στο σχολείο Wetherby» στο Λονδίνο, είπε. «Τώρα θέλουν βοήθεια για να βάλουν τα παιδιά τους στο Σεντ Λούις», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο διεθνές βρετανικό σχολείο του ομίλου στο Μιλάνο.

    Τα τελευταία τρία χρόνια, το St Louis αύξησε το μαθητικό του δυναμικό από 1.200 μαθητές σε 2.000 σε τρεις σχολικές μονάδες στο Μιλάνο. Ο Nsouli δήλωσε ότι τα σχολεία του ομίλου στο Μιλάνο δέχονται ερωτήματα από οικογένειες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που επηρεάζονται από την κατάργηση του καθεστώτος non-dom και από ανθρώπους που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη Γαλλία λόγω του σημερινού πολιτικού κλίματος.

    Το νέο hot spot

    Η Katharine Kostyál, έμπορος σύγχρονης τέχνης, η οποία διευθύνει την γκαλερί Kostyál με τον σύζυγό της Carl, μετακόμισε από το Λονδίνο στο Μιλάνο με τον σύζυγό της μετά το Brexit και έχει παρατηρήσει πολλές νέες αφίξεις.

    «Έχει γίνει ένα πολύ ευρωπαϊκό και ενδιαφέρον και δυναμικό μέρος για εμάς, τόσο επαγγελματικά όσο και κοινωνικά … ζεις σαν Θεός σε μια απίστευτα εξελιγμένη αλλά διαχειρίσιμη και καλά συνδεδεμένη πόλη», δήλωσε. «Μπορείς να είσαι στα βουνά ή στη θάλασσα σε δύο ώρες – και ολόκληρη η Ιταλία και η Ευρώπη είναι στη διάθεσή σου. Ζεις καλά και ζεις εύκολα».

    Στο Λονδίνο ξεφυτρώνουν λέσχες για μέλη που απευθύνονται σε ομογενείς και jetsetters. Το Casa Cipriani άνοιξε το 2022, ενώ η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Three Hills Capital υποστηρίζει την έναρξη λειτουργίας ενός νέου κλαμπ με την ονομασία The Wilde και το SoHo House σχεδιάζει να ανοίξει στο Μιλάνο το 2026.

    Μέχρι στιγμής είναι χιλιάδες και όχι δεκάδες χιλιάδες εξαιρετικά δραστήρια πλούσια άτομα και οι οικογένειές τους που μετακομίζουν στο Μιλάνο

    «Σε μια μικρή πόλη όπως το Μιλάνο, μια μικρή εισροή ανθρώπων και κεφαλαίων μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο – είτε προς την άνοδο είτε προς την κάθοδο», δήλωσε ο Γάλλος επενδυτής που μετακομίζει στην ιταλική πόλη.

    Όμως, δείχνοντας την πατρίδα του ως παράδειγμα, σημείωσε ότι πολλοί από εκείνους που γοητεύτηκαν από την Γαλλία μετά την εκλογή του Μακρόν πριν από επτά χρόνια πλέον έχουν δεύτερες σκέψεις. «Βλέπετε πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα», υπογραμμίζει.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Νότος δυσφορεί για τους τουρίστες – Το αγκάθι της στέγης σε Ελλάδα και Ισπανία

    Ντόναλντ Τραμπ: Πού είχε χαθεί τόσο καιρό η Μελάνια;

    Burberry, Marc Jacobs και άλλα ισχυρά brands ειδών πολυτελείας προχωρούν σε εκπτώσεις άνω του 50%


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ