Μεγάλη τάση αυτοσυγκράτησης από κάποιους παρόχους ενέργειας «βλέπει» ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ύψος της επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος θα ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου.

«Το μόνο που πρέπει να δούμε είναι τι τελικά αυξήσεις θα έχουμε τον Αύγουστο γιατί απ’ ότι βλέπω υπάρχει μια τάση πολύ μεγάλης αυτοσυγκράτησης από κάποιους από τους παρόχους», δήλωσε σημειώνοντας παράλληλα πως  «είναι καλύτερη λύση η αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τις μεγαλύτερες τιμές».

1

«Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον προγραμματισμό της». δήλωσε  ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στα Παραπολιτικά. Ερωτηθείς δε  για το εάν θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα τιμολόγια ρεύματος από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι οι μελλοντικές εκτιμήσεις «σημαίνει ότι κάποιος πηγαίνει και αγοράζει ενέργεια τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο.

Οι εκτιμήσεις αυτές λένε για ομαλοποίηση αν οι εκτιμήσεις πέσουν έξω η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι έχει και ταχύτητα στα αντανακλαστικά της και αποφασιστικότητα και όταν αντιδρά έτσι η κυβέρνηση υπάρχει και μια αντίστοιχη λειτουργία της αγοράς καλύτερη».

Ορατός ο κίνδυνος  λειψυδρίας

Ο κ. Σκυλακάκης προειδοποίησε και για τον κίνδυνο της λειψυδρίας, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, όπου το θέμα είναι σοβαρό. «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι αυτή η λειψυδρία θα χειροτερεύει στα επόμενα χρόνια με βάση αυτά που ξέρουμε για την κλιματική κρίση», επισήμανε.

«Για φέτος υπάρχουν τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο, εμείς ερχόμαστε και ενισχύουμε το αρμόδιο υπουργείο και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε μια ολόκληρη στρατηγική για το θέμα του νερού την οποία και θα συζητήσουμε ενδοκυβερνητικά.

Η στρατηγική έχει διάφορα κομμάτια, ένα κομμάτι είναι ότι μελετάμε κατά περιοχή τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γιατί είχαμε μια γενική εικόνα ως τώρα και θα υπάρχουν και μια σειρά από δράσεις που θα ανακοινωθούν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει αύξηση τιμολογίων, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το πρόβλημα με την κατανάλωση είναι κυρίως οι μεγάλες απώλειες κατά 40%-50%. «Συνεπώς όταν έχεις νερό που χάνεται κατά 40-50% αυτό είναι καίριο θέμα», ανέφερε.

Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά στις πηγές. Αν τα νησιά βασίζονται μόνο στον υδροφόρο ορίζοντα που είναι περιορισμένος, θα πρέπει να γίνει στροφή προς την αφαλάτωση. «

Αυτή είναι μια δεύτερη γενική κατεύθυνση γιατί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας δεν είναι κάτι ανεξάντλητο είναι συνάρτηση της βροχής που πέφτει τον χειμώνα, αν προβλέπεις ότι δεν θα πέφτει βροχή ή θα πέφτει πολύ λιγότερη τότε πρέπει να κινηθείς προς την αφαλάτωση», διευκρίνισε.

Έμφαση έδωσε ο υπουργός στη μεταρρύθμιση που συζητά η κυβέρνηση με την ΚΕΔΕ για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση στο νερό έτσι ώστε να έχεις πιο αποτελεσματικούς φορείς διαχείρισης.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά στην εισπραξιμότητα. «Λέτε να αυξηθούν οι τιμές, εγώ θα έλεγα να αυξηθεί η εισπραξιμότητα σε περιοχές που δεν υπάρχει. Υπάρχουν περιοχές που δεν υπάρχει καλό ποσοστό εισπραξιμότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Δεν θα εκδώσω υπουργική απόφαση για την επίταξη γιατρών

Πάνος Τσακλόγλου: «Fake news η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα»

Πόσο αλκοόλ πίνουν οι Ευρωπαίοι