• Business

    Νέα μήνυση κατά της Bluehouse: Ζημίωσε τα funds κατά 10 εκατομμύρια, ισχυρίζονται επενδυτές

    Βίκτορ Πιζάντε - Χαράλαμπος Πανδής

    Βίκτορ Πιζάντε – Χαράλαμπος Πανδής


    Με νέα έγκληση κατά στελεχών της Bluehouse επανέρχεται επενδυτής, ζητώντας την παρέμβαση των ελληνικών και κυπριακών αρχών, με σκοπό τη διερεύνηση της δράσης των επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων.

    Η έγκληση για το κακούργημα της απιστίας, τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατατέθηκε από την εδρεύουσα στον Παναμά Balmoral Business S.A., η οποία μέχρι πρότινος συνδεόταν με μεγάλο όνομα του εφοπλισμού και του ελληνικού επιχειρείν και επένδυσε ως limited partner σε τρία funds της Bluehouse το ποσό των 8,05 εκατομμυρίων ευρώ. Η έγκληση στρέφεται κατά του Βίκτωρα Πιζάντε, του Χαράλαμπου Πανδή και άλλων στελεχών της οικονομικής και νομικής διεύθυνσης της Bluehouse, καθώς και κατά της Eurobank Κύπρου ως θεματοφύλακας.

    Όπως αναφέρεται στην καταγγελία που έχει στη διάθεσή του το mononews, «η προσπάθεια συγκάλυψης της εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος της εταιρείας μας (σ.σ. Balmoral Business), ζημίωσε τα 3 επενδυτικά κεφάλαια (funds) τουλάχιστον έως του ποσού 10.000.000 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε δική μας ζημία άνω των 120.000 ευρώ».

    Η καταγγελία κάνει λόγο για «έναν άτυπο όμιλο εταιρειών, πλήρως ελεγχόμενο από τους εγκαλούμενους για να υλοποιήσουν τον εγκληματικό τους σχεδιασμό […] σε βάρος Βρετανών Επενδυτών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)».

    Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα εταιρεία, «η Bluehouse παραβίασε τους βασικούς κανόνες του νομοθετικού πλαισίου και εφάρμοσε αθέμιτες και παράνομες πρακτικές για την χρήση κεφαλαίων των επενδυτών με σκοπό ο πρώτος και ο δεύτερος από τους εγκαλούντες (κ.κ. Πανδής και Πιζάντε) να αποκομίσουν παράνομο όφελος, την απορρόφηση επενδυτικών κεφαλαίων από άλλα επενδυτικά σχήματα ελεγχόμενα από τον πρώτο και τον δεύτερο από εσάς, καθώς και την απόκρυψη εισροών και εκροών παράνομων κεφαλαίων για σκοπούς φοροδιαφυγής και χρηματισμού στελεχών».

    Ανάληψη 9,7 εκατ. ετησίως από offshore

    Στο πλαίσιο αναφοράς «εικονικών προχρονολογημένων συμβάσεων και πληρωμών» η καταγγέλλουσα φέρνει ως παράδειγμα την ανάληψη μετρητών έως 9,7 εκατ. δολαρίων ετησίως από προσωπική εταιρεία του Βίκτωρα Πιζάντε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, το διάστημα από το 2013 έως και το 2020, «χωρίς να περιορίζεται το τραπεζικό της υπόλοιπο».

    Μεταξύ άλλων, η έγκληση αναφέρεται

    • σε υπεξαίρεση κεφαλαίων που θα κατευθύνονταν στην εξαγορά ακινήτων στην Τσεχία και την Ουγγαρία, τα οποία είχαν προηγουμένως αγοραστεί από εταιρείες συνδεόμενες με τη Bluehouse,
    • σε αποκόμιση κέρδους ύψους 1,6 εκατ. ευρώ το οποίο μοιράστηκαν οι εγκαλούντες με στέλεχος τράπεζας στο οποίο είχε ανατεθεί η διαχείριση δανείου και το οποίο «συνέδραμε στις παράνομες συναλλαγές σε βάρος της περιουσίας των επενδυτών και/ή στην χειρότερη περίπτωση εις βάρος της τράπεζας»,
    • στη μετακύλιση εξόδων για την απόπειρα εισαγωγής ελεγχόμενης από τους εγκαλλούντες εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Βαρσωβίας. Η αμοιβή συμβούλων ύψους τουλάχιστον 3,5 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε με πόρους των επενδυτών, οι οποίοι δεν είχαν «ούτε καν πιθανολογούμενο όφελος από αυτήν την εισαγωγή, αφού μέτοχος της εν λόγω εταιρείας ήταν ο πρώτος και ο δεύτερος των εγκαλούμενενων» (κ.κ. Πιζάντε και Πανδής), καθώς επίσης και σε παράνομη κάρπωση αμοιβών 3,6 εκατ. ευρώ. Οι διαχειριστές του fund θα λάμβαναν το 20% των κερδών, εφόσον επέστρεφαν στους επενδυτές συνολική ετησιοποιημένη απόδοση 8%, κάτι που δε φέρεται να επετεύχθη.

    Σημαντικό είναι ότι η καταγγέλλουσα εταιρεία τονίζει πως οι ισχυρισμοί της πιστοποιούνται και από ανεξάρτητες εκθέσεις οικονομικού ελέγχου της Alvarez & Marsal, ενώ παραθέτει απόσπασμα ηλεκτρονικού μηνύματος στο οποίο εγκαλούμενος μιλά για «περίπλοκη στρατηγική που κανείς δεν την καταλαβαίνει».

    Διαβάστε επίσης

    Έρχεται η ώρα της κρίσης για τους συνιδρυτές της Bluehouse

    Hamburger – €1.500.000: Οι χριστουγεννιάτικες περιπέτειες των Βίκτωρα Πιζάντε και Χαράλαμπου Πανδή

    Bluehouse: Η μεγάλη διαμάχη του Δεληκανάκη με τους Πανδή και Πιζάντε – Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ