• Business

    Μεγάλες καθυστερήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων – Τι ζητάνε Παπαστεργίου και Λιβάνιος

    Δημήτρης Παπαστεργίου – Θοδωρής Λιβάνιος


    Με ρυθμούς…χελώνας προχωράει το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΟΤΑ καθώς από το 2022 που έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, ελάχιστοι δήμοι, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, έχουν δημοπρατήσει για να λάβουν το μέρος που τους αντιστοιχεί από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου για την πορεία του προγράμματος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, έκαναν έκκληση στους δημάρχους να τρέξουν γρηγορότερα, να έχουν άμεση απόκριση και καλύτερη συνεννόηση, καθώς όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «θα είναι αυτοκτονία αν χάσουμε τα χρονοδιαγράμματα». Με τον κ. Παπστεργίου να τονίζει ότι «αν φτάσουμε να εξαντλήσουμε τις προθεσμίες του ΕΣΠΑ θα είμαστε όλου για σκότωμα».

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε πάνω από 320 δήμος και από το 2022, οι 312 έχουν καταθέσει πρόταση για να μπουν στο πρόγραμμα και μόλις οι 58 έχουν φτάσει στη τελική φάση. Αν υπολογίσει κανείς ότι από αυτούς τους 58 δήμους, οι 6 έχουν απορριφθεί, μόλις πέντε δήμοι έχουν φτάσει να δημοπρατούν.

    Αυτό το δραματικά χαμηλό ποσοστό θέλει να…ανατρέψει ο υπουργός, ο οποίος είπε ότι μέχρι το 2027 πρέπει το πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί, ενώ τόνισε ότι από τη πλευρά το υπουργείο είναι έτοιμο να βοηθήσει τους δημάρχους και τους τοπικούς φορείς να τρέξουν τις διαδικασίες.

    Με το ίδιο να λέει ότι στόχος είναι τουλάχιστον 100 δήμοι να έχουν πάρει έγκριση μέχρι τον Οκτώβριο.

    Επιπλέον ο κ. Παπαστέργιου ενημέρωσε τους δημάρχους ότι προχωράει το πρόγραμμα για το ελεύθερο Wi-Fi, καλώντας τους να κάνουν αίτηση για να τρέξει γρηγορότερα το έργο, το οποίο επίσης έχει κολλήσει εδώ και δύο περίπου χρόνια.

    Το πρόγραμμα και οι Δράσεις

    Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος στις ελληνικές πόλεις.

    Η υλοποίηση ψηφιακών λύσεων που υποστηρίζονται από τοπικά παραγόμενα δεδομένα στοχεύει σε πιο αποδοτικές, καινοτόμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων, ενώ η αξιοποίηση τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT) στοχεύει στην ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών.

    Στις λύσεις αυτές συγκαταλέγονται η έξυπνη αστική κινητικότητα και διαχείριση στάθμευσης, η ενεργειακή απόδοση, οι βιώσιμες λύσεις στέγασης, οι ψηφιακές δημοτικές υπηρεσίες παρεχόμενες και μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου GOV.GR και η πολιτοκεντρική διακυβέρνηση, καθώς και η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα συστήματα αυτά, μέσω της υπεύθυνης χρήσης των δεδομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες και της διασφάλισης της ποιότητας, της ασφάλειας και της εμπιστευτικότητας.

    Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν βασίζονται σε 7 άξονες:

    -τη βιώσιμη μετακίνηση

    -την εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των δημοτικών τελών και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων

    -τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων

    -τη βελτίωση της ποιότητας ζωής

    -την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας

    -την προστασία από κυβερνο-επιθέσεις και διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας

    -την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών

    Διαβάστε επίσης:

    Από σήμερα η είσοδος στα γήπεδα αποκλειστικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω Gov.gr Wallet

    Μάκης Βορίδης: Να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτό που έγινε στο Μάτι

    Πύργος: Συνελήφθη 37χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας 14χρονης



    ΣΧΟΛΙΑ