• Business

    ΕΤΕπ- Τράπεζες: Δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε ΜμΕ – Συμφωνία για πόρους ύψους 700 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)


    Σε μια νέα συνεργασία με τη μορφή  προγράμματος εγγυήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα, προχώρησαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΤΕπ δεσμεύτηκε να καλύψει δάνειο-προς-δάνειο το 50% των ζημιών που ενδέχεται να προκύψουν σε χαρτοφυλάκια νέων χρηματοδοτήσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα χορηγήσουν οι τέσσερις συμμετέχουσες τράπεζες, Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,54%, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Πειραιώς.

    Ως αποτέλεσμα, οι επιλέξιμες επιχειρήσεις με 250 έως 3.000 εργαζόμενους θα μπορούν να λαμβάνουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους μέσω των τεσσάρων τραπεζών για τη χρηματοδότηση των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης και των επενδύσεών τους, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.

    Οι νέες αυτές συμφωνίες, οι οποίες αποτελούν μέρος πανευρωπαικού προγράμματος εγγυήσεων της ΕΤΕπ, αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικά νέα κεφάλαια ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ προς επιλέξιμες εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ολόκληρη τη χώρα, αν ληφθούν υπόψη οι ίδιοι πόροι και οι πόροι τρίτων που αναμένεται να αντληθούν.

    Την Τετάρτη 24 Ιουλίου στην Αθήνα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γιάννης Τσακίρης, και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εγκαινίασαν το νέο πρόγραμμα και υπογράμμισαν τον αντίκτυπο της συνεργασίας τους στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, τη διασφάλιση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    «Συνεργαζόμαστε σταθερά με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας της χώρας με συμφωνίες χρηματοδότησης και εγγυοδοσίας όπως αυτή, που δίνει μεγαλύτερη πρόσβαση σε δανεισμό και ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους.

    Η πρόσβαση σε ρευστότητα παραμένει εξίσου σημαντική για τις ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, δεδομένης της παρούσας κατάστασης σε ό,τι αφορά τα αυξημένα επιτόκια», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Γιάννης Τσακίρης.

    Ο Γιάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Αlpha Bank, δήλωσε: «Η ηγετική θέση της Alpha BankΑΛΦΑ -1,54% στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, όπου η Τράπεζά μας διατηρεί ενεργή σχέση χρηματοδότησης με το 65% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη μας να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά τους.

    Η νέα συνεργασία με την ΕΤΕπ ενισχύει τη δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε στην ευθύνη αυτή, καθώς το πρόγραμμα της ΕΤΕπ διευρύνει τις διαθέσιμες επιλογές για τη στήριξη των ελληνικών μεσαίων επιχειρήσεων, προσφέροντας ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση των κεφαλαιακών αναγκών και των επενδυτικών τους σχεδίων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους, συμβάλλοντας έτσι στη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

    «Η στήριξη των μεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα για την Εθνική Τράπεζα, ενώ μέσω της μακροχρόνιας συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει προβεί σε χρηματοδοτήσεις άνω των 3 δισ. ευρώ.

    Στο εν λόγω πλαίσιο είναι σημαντικό ότι διευρύνουμε την επιτυχημένη συνεργασία μας με την ΕΤΕπ με ένα νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους σε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης.

    Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Eurobank & Eπικεφαλής Large Corporate & Loan Syndications, δήλωσε: «Η Eurobank στηρίζει διαχρονικά και με συνέπεια την επιχειρηματικότητα, έχοντας γνώμονα τη σταθερή και συνεχή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    Mε τη συμμετοχή στο νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που αποδεικνύει έμπρακτα για άλλη μία φορά την ισχυρή συνεργασία της ΕΤΕπ και της Eurobank, κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα, υποστηρίζοντας το υγιές επιχειρείν σε όλο το φάσμα του, συμβάλλοντας σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου και την εδραίωση μιας βιώσιμης ανάπτυξης που θα έχει διάρκεια στο χρόνο».

    «Ο Όμιλος Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων (ETEπ) αποτελεί διαχρονικά έναν πολύ σημαντικό εταίρο για την Πειραιώς. Μέσω της απρόσκοπτης συνεργασίας μας, έχουμε ενισχύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και τις θέσεις εργασίας, δημιουργώντας χαρτοφυλάκιο δανείων άνω των €5 δισ.

    Η Πειραιώς αναγνωρίζει τη σημασία της συνεργασίας της με την ΕΤΕπ και τα αποτελέσματα που έχει για τις ελληνικές επιχειρήσεις και είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα LRS της ΕΤΕπ, ένα πρόγραμμα που θα διοχετεύσει νέα χρηματοδότηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας», δήλωσε ο Θοδωρής Τζούρος, Executive General Manager, Chief Corporate & Investment Banking της Πειραιώς.

    Οι εγγυήσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία δανεισμού, καθώς, καλύπτοντας πιθανές πιστωτικές ζημίες και παρέχοντας κεφαλαιακή ελάφρυνση για τα εγγυημένα κεφάλαια, μπορούν να συμβάλουν στην ενθάρυνση ανάληψης μεγαλύτερων πιστωτικών κινδύνων και να αυξήσουν τη δανειοδοτική ικανότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Air France-KLM: Υποβαθμίζει τις προοπτικές της για το 2024 – Oι τουρίστες απoφεύγουν το Παρίσι

    Βασίλης Κορκίδης: Επιβράδυνση της αύξησης στον τζίρο του λιανικού εμπορίου

    Μάκης Βορίδης για τη συγχώνευση τραπεζών: Αναζητήστε τα αντίθετα συμφέροντα, που ενδεχομένως εξυπηρετεί ο κ. Κασσελάκης



    ΣΧΟΛΙΑ