• Business

    Τερκενλής: Το rebound μετά το «λουκέτο» στη Μητροπόλεως

    • Άννα Διανά
    O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τερκενλής ΑΕ, κ. Παύλος Τερκενλής

    O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τερκενλής ΑΕ, κ. Παύλος Τερκενλής


    Σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης κοντά στον Λευκό Πύργο θα μεταφερθεί το κατάστημα της Τερκενλής στην οδό  Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη,  που κατέβασε «ρολά» μετά από 25 χρόνια λειτουργίας.

    Οι εργασίες ανακαίνισης του  νέου καταστήματος έχουν ήδη ξεκινήσει και θα υποδεχτεί τους λάτρεις του πασίγνωστου τσουρεκιού Τερκενλής- σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, από τον Σεπτέμβριο.

    Το «λουκέτο» στο ιστορικό κατάστημα της Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της λήξης της μίσθωσης και του ύψους του μισθώματος αλλά μιας σειράς παραγόντων που οδήγησαν τη διοίκηση της εταιρείας να μεταφερθεί σε νέο σημείο. Όπως αναφέρει στο mononews, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τερκενλής ΑΕ, κ. Παύλος Τερκενλής, η λήξη της μίσθωσης και το υψηλό ενοίκιο που ζητήθηκε, είναι η μία όψη του νομίσματος. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι το ενεργειακό κόστος, όπου σε μια επιχείρηση εστίασης είναι μία από τις βασικές παραμέτρους που επηρεάζουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος, αλλά και η αύξηση των πρώτων υλών. Σοκολάτα, ζάχαρη, κ.α., προϊόντα commodities, επιβαρύνουν τα κόστη της εταιρείας και η λειτουργία του καταστήματος στη Μητροπόλεως κρίθηκε ασύμφορη.

    Το  πρόβλημα των υποδομών και του εφοδιασμού

    Ο κ. Τερκενλής βάζει στην εξίσωση και το τεράστιο πρόβλημα των υποδομών στη Θεσσαλονίκη όπου παράλληλα με την έναρξη κατασκευής του Flyover και τα κυκλοφοριακά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί να προκαλούν εμπόδια και στην τροφοδοσία των καταστημάτων. Σε κάθε περίπτωση, όπως άλλωστε αναφέρει και σχετική ανακοίνωση της εταιρείας,  το κατάστημα της επί της οδού Μητροπόλεως και Αγ. Σοφίας δεν αποτελεί το κεντρικό της κατάστημα και η διακοπή λειτουργίας του δεν επηρεάζει τη συνολική λειτουργία της εταιρίας. Η οποία παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

    Ανακαινίσεις καταστημάτων

    Στη Θεσσαλονίκη,  εκτός από το νέο κατάστημα στο όποιο έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής, ανακαινίζονται οι προσόψεις άλλων δύο καταστημάτων αυτό που βρίσκεται στην οδό Αγίας Σοφίας και το κεντρικό στην οδό Αριστοτέλους, το ίδιο κατάστημα από όπου επτά δεκαετίες πριν άρχισε να γράφεται η ιστορία της Τερκενλής, όταν ο Σταύρος Τερκενλής άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο. Με τον γιο του Παύλο στο τιμόνι της εταιρείας, από το 1998 άρχισε η εξάπλωση της αλυσίδας ενώ το 2003 η επιχείρηση προχώρησε στην ίδρυση μονάδας παραγωγής στη Νέα Ραιδεστό της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη διεύρυνση της δυναμικής της και την ανάπτυξη του αριθμού των καταστημάτων της που σήμερα φτάνουν τα 19.

    Οι κλειστές αγορές

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εταιρείας είναι οι κλειστές αγορές όπου ήδη έχει σημαντική παρουσία. Διατηρεί τρία καταστήματα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», δύο καταστήματα στο Ελ. Βενιζέλος και ένα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στον σιδηροδρικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και στο ΚΤΕΛ Μακεδονίας ενώ υπάρχουν συζητήσεις για επέκταση και σε άλλα αεροδρόμια.

    Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας το ύψος των πωλήσεων το 2022, ανήλθε σε 17,5 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση. Το κόστος των εσόδων ανήλθε σε 12,499 εκατ. ευρώ και τα μικτά αποτελέσματα σε 5 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 21,92% και τα EBITDA σε 1,075 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Τερκενλής: Γιατί έκλεισε το γνωστό ζαχαροπλαστείο στην οδό Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη

    Κλείνει το ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Τερκενλής» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

    Notos Com: Oλική επαναφορά με επιστροφή στα κέρδη



    ΣΧΟΛΙΑ