• Διεθνής πολιτική

    Bloomberg: Χάκερ διέρρευσαν έγγραφα του Πενταγώνου

    • Bloomberg
    ΗΠΑ: Κινέζοι χάκερ άρπαξαν εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την οικονομική ενίσχυση πληγέντων από την πανδημία Covid-19 (NBC)

    Πηγή: REUTERS/Kacper Pempel/File Photo


    Χάκερ διέρρευσαν εσωτερικά έγγραφα του Πενταγώνου, τα οποία είχαν κλαπεί από τη Leidos Holdings, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

    Η Leidos έμαθε πρόσφατα για το θέμα και πιστεύει ότι τα έγγραφα εκλάπησαν σε μια παλαιότερη παραβίαση ενός συστήματος της Diligent που χρησιμοποιούσε.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι διερευνά το ζήτημα.

    Η μετοχή της εταιρείας παροχής υπηρεσιών πληροφορικής υποχώρησε πάνω από 4% στις συναλλαγές της Τετάρτης, προτού μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι απώλειες.

    Ωστόσο, η μετοχή έχει κερδίσει πάνω από 40% φέτος.

    Σημειώνεται ότι στους πελάτες της Leidos περιλαμβάνονται το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και η NASA, μεταξύ άλλων αμερικανικών και ξένων υπηρεσιών και εμπορικών επιχειρήσεων.

    Η εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής χρησιμοποίησε το σύστημα Diligent για να συγκεντρώσει πληροφορίες από σε εσωτερικές έρευνες, σύμφωνα με την κατάθεση του Ιουνίου 2023 στη Μασαχουσέτη.

    «Επιβεβαιώσαμε ότι αυτό προέρχεται από ένα προηγούμενο περιστατικό που αφορούσε έναν τρίτο προμηθευτή, για το οποίο έγιναν όλες οι απαραίτητες κοινοποιήσεις το 2023», δήλωσε εκπρόσωπος της Leidos.

    «Το περιστατικό αυτό δεν επηρέασε το δίκτυό μας ή οποιαδήποτε ευαίσθητα δεδομένα πελατών», πρόσθεσε.

    Παρόλο που το Πεντάγωνο, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και η NASA δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό, το Bloomberg News εξέτασε ορισμένα αρχεία που υποτίθεται ότι προέρχονταν από τη Leidos, σε ένα φόρουμ για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

    Ωστόσο, καθώς οι λεπτομέρειες ήταν επεξεργασμένες το Bloomberg αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τη γνησιότητά τους.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Diligent, η διαρροή φαίνεται να προέρχεται από ένα hack του 2022 που επηρέασε τη θυγατρική της επιχείρηση Steele Compliance Solutions, την οποία απέκτησε το 2021.

    Λιγότεροι από 15 πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της Leidos, χρησιμοποιούσαν το προϊόν εκείνη τη στιγμή.

    «Ενημερώσαμε αμέσως τους πελάτες που επηρεάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Leidos, την οποία η Diligent ενημέρωσε αρχικά τον Νοέμβριο του 2022, και λάβαμε άμεσα μέτρα, προκειμένου να περιορίσουμε τις συνέπειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Σύμφωνα με καταθέσεις, τα έγγραφα πιστεύεται ότι εκλάπησαν στο πλαίσιο δύο παραβιάσεων της Diligent το 2022.

    Η Leidos ιδρύθηκε το 2013 και αργότερα εξαγόρασε την επιχείρηση πληροφορικής της Lockheed Martin.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg Government, ήταν ο μεγαλύτερος ομοσπονδιακός εργολάβος πληροφορικής κατά το οικονομικό έτος 2022, με υποχρεώσεις συμβάσεων ύψους 3,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις στόχος παραπληροφόρησης

    ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας – Νέα διεύθυνση θα ορίσει ο Μπάιντεν

    ΗΠΑ: Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ανακοίνωσε τη στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις



    ΣΧΟΛΙΑ