• Business

    Tesla: Πτώση στη μετοχή μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου – Ο Μασκ κάνει δημοσκόπηση

    • NewsRoom
    Έλον Μασκ

    Έλον Μασκ, CEO Tesla


    Υποχώρησε πάνω από 8% στις πρώτες συναλλαγές στις ΗΠΑ η μετοχή της Tesla, αφού η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανέφερε κέρδη β′ τριμήνου κάτω των προσδοκιών, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης πίεσης στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

    Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 7% στα 19,9 δισεκατομμύρια δολάρια από 21,27 δισεκατομμύρια δολάρια το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

    H εταιρεία ανέφερε καλύτερες από τις αναμενόμενες παραδόσεις για το δεύτερο τρίμηνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, οι παραδόσεις ήταν ακόμη μειωμένες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές παγκοσμίως και να προσφέρει εκπτώσεις και κίνητρα, ειδικά στην Κίνα, μια από τις βασικές αγορές της.

    Παραμένει ωστόσο μακράν η πιο ισχυρή εταιρεία σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ, όπως χάνει μερίδιο αγοράς, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός, κυρίως λόγω της γερασμένης σειράς σεντάν και SUV της, και του αντίκτυπου των αμφιλεγόμενων σχολίων του Μασκ.

    Η μετοχή της Tesla υποχωρούσε κατά 2,04% στις 11:55 ώρα Ελλάδος την Τετάρτη.

    Να επενδύσει η Tesla 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην xAI;

    Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια να συνεχίζει ο κόσμος να ασχολείται μαζί του, αλλά και να ασκήσει κάποια πίεση στους μετόχους, ο Έλον Μασκ, δημοσίευσε μια άτυπη δημοσκόπηση στο Χ (πρώην twitter), ρωτώντας εάν η αυτοκινητοβιομηχανία του που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο, πρέπει να επενδύσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στη νέα του startup, την xAI.

    Συγκεκριμένα, ρωτά: “Να επενδύσει η Tesla 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην @xAI, υποθέτοντας ότι η αποτίμηση καθορίζεται από πολλούς αξιόπιστους εξωτερικούς επενδυτές; (Απαιτείται έγκριση του διοικητικού συμβουλίου και ψήφος μετόχων, οπότε αυτό το κάνουμε για να τεστάρουμε τα νερά)”.

    Ήδη περισσότεροι από 320 χιλιάδες χρήστες έχουν ψηφίσει υπέρ της ιδέας του.

    Σημειώνεται ότι ο δισεκατομμυριούχος Μασκ, διευθύνει ταυτόχρονα την Tesla, τη SpaceX, την The Boring Company, τη Neuralink, τη X Corp. και τώρα την xAI.

    Οι εταιρείες του συχνά συνεργάζονται και χρηματοδοτούν η μία την άλλη, αλλά όχι με ποσά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Tesla: Πτώση 45% στα καθαρά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς μειώθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων

    Έλον Μασκ: Ανθρωποειδή ρομπότ Optimus θα εργάζονται στην Tesla το 2025 – Καθυστερεί η πώληση

    Tesla: Αναβάλει για τον Οκτώβριο την παρουσίαση του Robotaxi – Βουτιά για τη μετοχή στη Wall Street



    ΣΧΟΛΙΑ