• Τράπεζες

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Προτρέπουμε τους πελάτες μας να βάζουν υψηλότερους στόχους

    Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Σας ευχαριστώ που είστε δίπλα μας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια και μας εμπιστευθήκατε για την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου, είπε απευθυνόμενος στους μετόχους της Alpha Bank ο CEO της Βασίλης Ψάλτης, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης.

    Οι ευοίωνες προοπτικές για την τράπεζα μας συνδυάζονται με το καλό θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, που εμφανίζει μεγαλύτερο ρυθμό μεγέθυνσης σε σχέση με τον όρο όρο της ευρωπαϊκής, ανέφερε στην ομιλία του τονίζοντας πως:

    Το 2023 ήταν έτος σταθμός για την τράπεζα, καθώς πετύχαμε την πλήρη ιδιωτικοποίηση μας. Δεν πουλήθηκαν απλώς οι μετοχές που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά διασφαλίσαμε την είσοδο ενός ξένου στρατηγικού επενδυτή, ενός παγκόσμιου τραπεζικού ομίλου της Unicredit, που αποτέλεσε σηματωρό εξελίξεων για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ηταν η πρώτη επένδυση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ύστερα από 15 και πλέον χρόνια..

    Αναφέρθηκε στην επιβράβευση των μετόχων με ποσό 122 εκατ ευρώ (στο 20% των καθαρών κερδών του 2023) εκ των οποίων τα 61 εκατ ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά.

    Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδο εξωστρεφειας και ανταγωνιστικότητας, σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, λέγοντας πως:

    Εχω ισχυρή πεποίθηση στις προοπτικές της τράπεζας, το πιστοποιεί και η πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s καθώς βρισκόμαστε στην ισχυρότερη θέση που είχαμε τα τελευταία χρόνια

    Σε αυτή τη θετική συγκυρία για τη χώρα μας οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό (εδώ και στο εξωτερικό) μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες για νέες επενδύσεις και φρέσκες επιχειρηματικές ιδέες για την διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας.

    Προτρέπουμε τους πελάτες μας να βάζουν υψηλότερους στόχους και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας που θα χαρακτηρίζεται από καινοτομία, ενισχυμένους θεσμούς εταιρικής διακυβέρνησης και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

    Ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος στην ομιλία του υπογράμμισε μεταξύ των άλλων πως είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, καθώς θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. «Απαιτείται βελτίωση στην επιχειρηματική κουλτούρα και να εκλείψει η δαιμονοποίηση του κέρδους, για να έρθουν επενδυτές στη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφέρθηκε στην επένδυση της Unicredit Alpha Bank που ήτα η πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση τα τελευταία 17 χρόνια και αποτελεί καταλύτη για την ανάπτυξη της τράπεζας.

    Όπως είπε η επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτείται και από το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διανείμουν μέρισμα ξανά μετά από 16 χρόνια.

    Η τράπεζα θα διανείμει 122 εκατ ευρώ (στο 20% των καθαρών κερδών) εκ των οποίων τα 61 εκατ ευρώ σε μετρητά δηλαδή 0,026 ευρώ ανά μετοχή.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Ομοβροντία επιχειρημάτων από Χατζηδάκη, Στουρνάρα για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Οι επενδύσεις, τα κονδύλια του ΤΑΑ και η επέκταση σε ξένες αγορές

    Βασίλης Ράπανος (Alpha Bank): Μεγάλη η σημασία της επένδυσης της Unicredit στην τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ