• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Οι επενδύσεις, τα κονδύλια του ΤΑΑ και η επέκταση σε ξένες αγορές

    Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank


    Οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν ο «πολικός αστέρας» της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, τόνισε χθες μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Eurobank ο CEO της τράπεζας Φωκίων Καραβίας.

    «Στο πλαίσιο αυτό, στη Eurobank, οι επενδύσεις είναι βασικός στόχος του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού» είπε και συνέχισε:

    «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση και τη συνολικότερη διευκόλυνση των επενδύσεων, ξένων και εγχώριων, ιδιωτικών και δημόσιων. Έχω περιγράψει επανειλημμένα την αύξηση των επενδύσεων ως εθνική προτεραιότητα στην παρούσα συγκυρία για την Ελλάδα. Ο μέσος όρος των επενδύσεων στη χώρα μας είναι στο 14% του ΑΕΠ, έναντι 21,4% στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με πολύ πρόσφατους υπολογισμούς του τμήματος οικονομικών μελετών της Eurobank, υποθέτοντας ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της τάξης του 2,5%, για την επόμενη δεκαετία, για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2033, χρειάζεται οι επενδύσεις στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 6,7% το χρόνο, σε πραγματικές τιμές και συνεχώς για τα επόμενα δέκα χρόνια.

    «Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε, δεν είναι εύκολος στόχος, αλλά πρέπει να γίνει ο Πολικός Αστέρας της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Καραβίας.

    Επενδύσεις

    Όπως είπε, η Eurobank εδραιώνει το χαρακτήρα ενός περιφερειακού τραπεζικού ομίλου και έχει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας, όπως των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, των επιχειρήσεων (μικρών, μεσαίων και μεγάλων) και των νοικοκυριών.

    Η Eurobank, εστιάζει στην απορρόφηση των κονδυλίων του  Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (έχει ζητήσει πρώτη τις περισσότερες από τις έξι πρώτες δόσεις του ΤΑΑ) και πρόσφατα ζήτησε  πρώτη ξανά και την εκταμίευση της 7ης δόσης.

    «Ήδη συμμετέχουμε στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους 1,5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ και 1,1 δισ.ευρώ μέσω δικών μας δανείων», ανέφερε ο κ. Καραβίας.

    Παράλληλα η τράπεζα για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνεργάζεται και με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με τα δάνεια να έχουν όρους που είναι συγκρίσιμοι ή και καλύτεροι εκείνων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Υπογράμμισε ότι «η βιωσιμότητα συνιστά πλέον κεντρικό επιχειρησιακό στοιχείο του επιχειρηματικού σχεδιασμού της τράπεζας», με το 20% των χορηγήσεων του 2023 να πληροί τα κριτήρια βιωσιμότητας, και το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο στην Εταιρική και Επενδυτική Τραπεζική αυξήθηκε στα 2,1 δισ. ευρώ».

    Η Eurobank είναι η Τράπεζα του Τουρισμού είπε και ο κ. Καραβίας σημείωσε πως ο τουρισμός και η ναυτιλία «είναι δύο τομείς όπου η Ελλάδα διατηρεί μείζονα παρουσία στην παγκόσμια αγορά».

    -Ο τουρισμός παραμένει ο πιο δυναμικά εξελισσόμενος κλάδος της οικονομίας και η Eurobank είναι πάντοτε στρατηγικός εταίρος του ΣΕΤΕ και βασικός χρηματοδότης και συνεργάτης στα μεγαλύτερα, τα πιο πρωτοποριακά και εξωστρεφή σχέδια επενδύσεων από Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού – στην Ελλάδα, αλλά τώρα πια και έξω από τα σύνορα.

    -Στον τομέα της ναυτιλίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις επεκτείνονται συνεχώς. Σε ένα πεδίο με μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες και οξύ ανταγωνισμό σε παγκόσμια κλίμακα, στις 5 διεθνείς τράπεζες που χρηματοδοτούν την ελληνική ναυτιλία, οι 4 είναι ελληνικές. Η Eurobank στη 2η θέση διεθνώς και 1η στην Ελλάδα, και με συνολική έκθεση περί τα 4 δις δολάρια.

    Διεθνείς δραστηριότητες

    Κύπρος

    Οι διεθνείς δραστηριότητες αποτελούν βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη Eurobank, είπε ο κ. Καραβίας και αναφέρθηκε στη δημόσια πρόταση που είναι σε εξέλιξη για την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας, που είναι η δεύτερη τράπεζα της Κύπρου σε μέγεθος ισολογισμού, με μια ευρεία και πιστή πελατειακή βάση και με δραστηριότητα απολύτως συμπληρωματική με εκείνη της θυγατρικής μας Eurobank Cyprus, της δυναμικότερης τράπεζας στο νησί που εστιάζει στην τραπεζική επιχειρήσεων και τη διαχείριση περιουσίας. Όπως προβλέπει ο κυπριακός νόμος, προχωρήσαμε σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση έως του 100% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, διαθέτουμε ήδη ποσοστό 55,5%, ώστε να θεωρηθεί επιτυχής η δημόσια πρόταση.

    Βουλγαρία

     Στη Βουλγαρία, η Postbank, με την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance, ενίσχυσε τη θέση της στον τομέα της λιανικής, προσθέτοντας περισσότερους από 300.000 πελάτες.

    Private banking/ Wealth management

    Στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων η Eurobank Private Bank Luxembourg προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες και  έχει στόχο τον διπλασιασμό των 12 δις ευρώ υπό διαχείριση κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια. Η θυγατρική του Λουξεμβούργου εξυπηρετεί τους πελάτες της τράπεζας, σε ένα από τα κύρια χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης, λειτουργώντας επίσης και υποκατάστημα στην Αθήνα και το Λονδίνο.

    Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη Κύπρο ξεκίνησε η εγκατάσταση του νέου κεντρικού συστήματος πληροφορικής (σύστημα Temenos) για τις διεθνείς δραστηριότητες, το οποίο ολοκληρώθηκε πέρυσι για τη Eurobank Cyprus και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την Eurobank Private Bank Luxembourg.

    Διανομή μερίσματος

    Η τράπεζα θα διανείμει για το 2023 μέρισμα 9,3 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% επί των καθαρών κερδών της χρήσης του 2023 και όπως είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Καραβίας:

    Σήμερα είναι μία ξεχωριστή στιγμή για τράπεζα. Αναλάβαμε την διοίκηση της  το 2015, σε μία δύσκολη εποχή και θέσαμε τρεις στόχους: να την σταθεροποιήσουμε,  να την εξυγιάνουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον της.

    Και προσβλέπαμε στη σημερινή ημέρα,  να έρθει δηλαδή η τράπεζα και να πει μετόχους της ότι έχει τη δυνατότητα να τους ανταμείψει με διανομή μερίσματος, ύστερα από 16 χρόνια.

    Το γεγονός, συνέχισε, ότι οι εποπτικές αρχές ενέκριναν τη διανομή μερίσματος επιβεβαιώνει την επιστροφή των τραπεζών στην επιχειρηματική κανονικότητα και αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης, η οποία έχει πλέον εμπεδωθεί για τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και της οικονομίας συνολικότερα.

    Εμπιστοσύνης, που επίσης επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη επιστροφή της τράπεζας μας στην επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά μετά το 2011, από τη Moody’s και τη DBRS.

    Λιανική τραπεζική

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο επικεφαλής της Eurobank  χαρακτήρισε την τεχνολογία καταλύτη των εξελίξεων, αναφέρθηκε στο μοντέλο phygital που έχει υιοθετήσει η τράπεζα και στα καταστήματα νέας γενιάς.

    Αναφέρθηκε στην ηγετική θέση της τράπεζας στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομσαίες επιχιερήσεις και τόνισε:  Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες για να προσφέρουμε υψηλής αξίας και χαμηλού κόστους λύσεις στους πελάτες μας για όλες τις ανάγκες τους, με τη δέσμη ψηφιακών υπηρεσιών να αναβαθμίζεται συνεχώς.

    -Στη στεγαστική πίστη, παραμένουμε με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο 7,8 δις ευρώ, ενώ και στην καταναλωτική πίστη, οι  εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν κατά 20%, το 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank: Από 31 Ιουλίου η έναρξη καταβολής του μερίσματος €0,088 ευρώ/μετοχή

    Eurobank: Αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της ο Γεώργιος Χρυσικός

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Ιστορική η σημερινή ημέρα – Διανομή μερίσματος, ύστερα από 16 χρόνια, ύψους 342 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ