• Διεθνής πολιτική

    Ουγγαρία: Θα συνεχίσει να μπλοκάρει τη βοήθεια προς την Ουκρανία μέχρι το Κίεβο να άρει το μπλόκο στη Lukoil

    Βίκτορ Όρμπαν

    Βίκτορ Όρμπαν


    Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει τις επιστροφές χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κράτη μέλη που προμήθευσαν πυρομαχικά στην Ουκρανία έως ότου το Κίεβο επιτρέψει τη διέλευση πετρελαίου της ρωσικής Lukoil μέσω αγωγού που περνά από τη χώρα, δήλωσε την Τρίτη ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.

    Η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανέφεραν νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι σταμάτησαν να λαμβάνουν πετρέλαιο από τη Lukoil μέσω του αγωγού Druzhba, καθώς η Ουκρανία απαγόρευσε τον προηγούμενο μήνα τη διαμετακόμιση πόρων από τη Lukoil.

    “Εφόσον αυτό το ζήτημα δεν επιλυθεί από την Ουκρανία, θα πρέπει όλοι να ξεχάσουν την πληρωμή της αποζημίωσης ύψους 6,5 δισ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης για τις μεταφορές όπλων”, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ATV.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα το Reuters να σχολιάσει τη δήλωση του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών. Το Κίεβο αναφέρει ότι έχει μπλοκάρει τη μεταφορά πετρελαίου της Lukoil, αλλά υποστηρίζει ότι οι συνολικές ροές μέσω του αγωγού δεν έχουν μειωθεί, καθώς ο συγκεκριμένος αγωγός εξυπηρετεί και άλλους προμηθευτές.

    Ο πετρελαιαγωγός Druzhba (“φιλία”), που συνδέει τη Ρωσία με κράτη του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ στην ανατολική Ευρώπη, παρέμεινε σε λειτουργία κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον ετών του πολέμου, ακόμη και όταν η ΕΕ απογαλακτίστηκε από άλλες πηγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων. Ειδικότερα, η Ουγγαρία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό πετρέλαιο και λέει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των διυλιστηρίων της χωρίς αυτό.

    Η Ουγγαρία και η Σλοβακία ζήτησαν μάλιστα τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεσολαβήσει σε μια διαδικασία διαβούλευσης με την Ουκρανία.

    Το ταμείο Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης της Ειρήνης (EPF), που δημιουργήθηκε το 2021, λειτουργεί ως σύστημα επιστροφής χρημάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ για την αποστολή πυρομαχικών σε άλλες χώρες.

    Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, τα κράτη μέλη που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση από αυτό το ταμείο. Ωστόσο, η Ουγγαρία εμποδίζει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των χρημάτων του EPF επικαλούμενη διάφορα ζητήματα για περισσότερο από έναν χρόνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ κράτησε την αγορά στις 1.480 μονάδες

    Κόρινθος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Πάτημα Εξαμιλίων

    ΣτΕ: Αποφάσισε ότι πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία ο επιχειρηματίας Ali Yesildag



    ΣΧΟΛΙΑ