• Business

    Στερεύει η περιουσία του «βασιλιά» του εμφιαλωμένου νερού – Πώς ο 6ος πλουσιότερος στον πλανήτη έχασε $13 δισ.

    • Μαρία Βε
    Zhong Shanshan,

    Zhong Shanshan, (Πηγή: Bloomberg)


    Να χάσει την πρωτιά ως ο πλουσιότερος άνδρας της Κίνας (και 6ος στον πλανήτη) κινδυνεύει ο “βασιλιάς” των εμφιαλωμένων νερών, Zhong Shanshan, πρόεδρος της Nongfu Spring, η οποία εδρεύει στο Χανγκτσόου και θεωρείται κυρίαρχη εταιρεία στην Κίνα.

    Την ώρα που η οικονομία επιβραδύνεται και ενισχύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ καινοτόμων brands, o δισεκατομμυριούχος που κατείχε τη θέση του πιο πλούσιου Κινέζου εδώ και τρία χρόνια, τώρα βλέπει την περιουσία του να γίνεται “καπνός”.

    Ειδικότερα, ο 69χρονος Zhong, γνωστός με το παρατσούκλι “μοναχικός λύκος”, καθώς απέχει από πολιτικές και επιχειρηματικές συναναστροφές, έχει χάσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2024, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, με την περιουσία του να ανέρχεται τώρα στα 54,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σημειώνεται ότι το 2021 ήταν πλουσιότερος και από τον Warren Buffett, με περιουσία που άγγιζε τα 91,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ένα χρόνο νωρίτερα, αναδείχθηκε στον πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας, περνώντας μπροστά από τον Jack Ma της Alibaba, σε μία ημέρα μάλιστα που η ελίτ της τεχνολογίας διεθνώς κατέγραψε ισχυρές απώλειες.

    Zhong Shanshan, Warren Buffett
    Zhong Shanshan, Warren Buffett

    Nongfu η “Πολιορκημένη”

    Μαχόμενη σε έναν “πόλεμο τιμών” στον τομέα του εμφιαλωμένου νερού, η Nongfu, η οποία είναι εισηγμένη στο Χονγκ-Κονγκ, έχει πέσει θύμα ενός μπαράζ συγκυριών με αρνητικές συνέπειες, ενώ έχει βρεθεί απέναντι στους ολοένα και πιο ευαισθητοποιημένους για την υγεία Κινέζους τους τελευταίους μήνες.

    Αυτό οδήγησε τη μετοχή της εταιρείας σε βουτιά σχεδόν 20% από την 1η Φεβρουαρίου.

    Όπως υποστηρίζει η αναλύτρια καταναλωτών του Bloomberg Intelligence, Ada Li, “Πρόσφατα ζητήματα με την υπηρεσία επιτήρησης καταναλωτών του Χονγκ Κονγκ σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων, τον αυξημένο ανταγωνισμό στον κλάδο εν μέσω μειωμένων καταναλωτικών δαπανών και ένα μποϊκοτάζ νωρίτερα φέτος λόγω ανησυχιών για αθέμιτες πρακτικές, είναι πιθανό να συνέβαλαν στην βουτιά της μετοχής”.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Zhong προέρχεται από την Nongfu και την κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία που παράγει εμβόλια παγκοσμίως, Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise.

    Επικρίσεις και πλήγμα

    Μετά τον θάνατο του Zong Qinghou τον Φεβρουάριο, ιδρυτή του κύριου ανταγωνιστή της Nongfu, Wahaha Group, η εταιρεία του Zhong αλλά και ο ίδιος, δέχτηκαν σκληρή κριτική για τη συσκευασία του εμφιαλωμένου νερού της εταιρείας.

    Μάλιστα, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν ισχυρισμοί ότι ο Zhong χρησιμοποίησε “κόλπα” για να κερδίσει πλεονέκτημα έναντι της Wahaha.

    Επιπλέον, οι χρήστες του διαδικτύου ανέφεραν ότι ο γιος του Zhong έχει αμερικανικό διαβατήριο, αμφισβητώντας την αφοσίωση της οικογένειας στην Κίνα.

    Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις της Wahaha αυξήθηκαν, παρόλο που η Nongfu διέψευσε τους ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι κινείται νομικά εναντίων κάποιων κακόβουλων χρηστών του διαδικτύου.

    Zhong Shanshan
    Zhong Shanshan

    Το επόμενο πλήγμα ήρθε όταν τον Απρίλιο, η China Resources Beverage Holdings υπέβαλε αίτημα για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να αποκτήσει πρόσθετους πόρους για την ανάπτυξη του εμφιαλωμένου νερού C’estbon, έναν από τους σημαντικότερους ανταγωνιστές της Nongfu.

    Αμέσως μετά, η Nongfu παρουσίασε ένα νέο νερό σε πολύ χαμηλή τιμή, για να ανταγωνιστεί το C’estbon.

    Το προϊόν πωλείται για λιγότερο από 1 γιουάν ανά φιάλη 550 ml, λιγότερο από το ήμισυ της κανονικής λιανικής τιμής του.

    Βουτιά στα κέρδη για το νερό

    Παρόλο που η Nongfu ανέφερε υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη πέρσι χάρη στις ισχυρές πωλήσεις του έτοιμου τσαγιού της, το ποσοστό των εσόδων από το εμφιαλωμένο νερό, μειώθηκε στο 47,5% από 54,9% το 2022.

    Το “κερασάκι στην  τούρτα” σε όλη αυτή την αρνητική κατάσταση μπήκε την περασμένη εβδομάδα από το Συμβούλιο Καταναλωτών του Χονγκ Κονγκ, όταν ανακοίνωσε ότι το νερό της Nongfu βρέθηκε να περιέχει το μέγιστο όριο βρωμιούχων, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία.

    Οι μετοχή υποχώρησε κατά 7,3% σε δύο ημέρες διαπραγματεύσεων, προτού το συμβούλιο διευκρινίσει ότι τα ευρήματά από την αξιολόγηση του νερού της Nongfu, προέκυψαν βάσει κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για μια κατηγορία στην οποία δεν ανήκει.

    Η μετοχή ανέκαμψε μετά τη συγγνώμη του εποπτικού οργανισμού, όμως αυτό είχε σοβαρές επιπτώσεις στα κέρδη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα, προκειμένου η Nongfu να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ανακοίνωσε ότι ο Zhong σκοπεύει να αγοράσει μετοχές αξίας έως και 256 εκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας Yangshengtang, μιας εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου, την οποία ελέγχει.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ποιος είναι ο βασιλιάς του εμφιαλωμένου νερού που διαθέτει πλέον μεγαλύτερη περιουσία από τον Warren Buffett

    Warren Buffett: Οι μυστικές κινήσεις του μεγαλοεπενδυτή στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων BYD

    Warren Buffett (Berkshire): Πούλησε μετοχές της Bank of America αξίας $1,5 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ