• Business

    Porsche: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για τα ετήσια έσοδα – «Θύμα» μιας… πλημμύρας

    • Bloomberg

    Oliver Blume, CEO Porsche


    Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για τα ετήσια έσοδά της η Porsche, σημειώνοντας ότι η έλλειψη εξαρτημάτων αλουμινίου θα μπορούσε να την αναγκάσει να σταματήσει την παραγωγή ορισμένων μοντέλων, ένα ακόμη πρόβλημα μετά την επιβράδυνση των πωλήσεων στην Κίνα.

    Τα έσοδα της εταιρείας κατασκευής πολυτελών οχημάτων, αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 39 και 40 δισ. ευρώ (42,5 δισ. δολάρια – 43,6 δισ. δολάρια), από την προηγούμενη πρόβλεψη των 40 δισ. ευρώ σε 42 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την αυτοκινητοβιομηχανία που ελέγχεται από τη Volkswagen.

    Αναμένει επίσης πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων.

    Μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της σημείωσε τη μεγαλύτερη βουτιά από την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο του 2022.

    Στις πρωινές συναλλαγές στη Φρανκφούρτη η μετοχή της υποχώρησε έως και 6,7%, ενώ σημείωνε πτώση 5,34% στις 10:38 ώρα Ελλάδος το πρωί της Τρίτης.

    “Ανωτέρα βία” λόγω… πλημμύρας

    Σύμφωνα με την εταιρεία, η έλλειψη εφοδιασμού είναι το αποτέλεσμα μιας πλημμύρας σε μονάδα παραγωγή ενός σημαντικού Ευρωπαίου προμηθευτή.

    Το πρόβλημα έχει επηρεάσει τα εξαρτήματα αλουμινίου που χρησιμοποιούνται σε όλα τα οχήματά της Porsche και ενδέχεται να κρατήσει για αρκετό καιρό.

    Καθώς η εταιρεία ανέφερε ότι τα προβλήματα θα διακόψουν την παραγωγή τουλάχιστον 10.000 αυτοκινήτων το β’  εξάμηνο, οι αναλυτές τονίζουν ότι η εταιρεία σίγουρα θα αμφισβητηθεί στο θέμα της διαχείρισης κινδύνου (risk management) που την έχει καταστήσει τόσο ευάλωτη σε κρίσιμες προμήθειες.

    Όσον αφορά τον προμηθευτή των εξαρτημάτων, δήλωσε “ανωτέρα βία”, κάτι που χρησιμοποιούν οι εταιρείες, όταν γεγονότα εκτός του ελέγχου τους τις εμποδίζουν να δραστηριοποιηθούν.

    Σημειώνεται ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, έχουν δει σημαντικές πλημμύρες τις τελευταίες εβδομάδες.

    Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, Javier Martinez de Olcoz Cerdan.

    Τώρα αναμένονται τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της αυτοκινητοβιομηχανίας, τα οποία θα δημοσιευτούν αύριο, 24 Ιουλίου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Athenian Sea Carriers (οικογένεια Κυριακού): Παραγγελία δύο ακόμη τάνκερ – Στα 10 τα υπό κατασκευή πλοία της

    Όμιλος TITAN: Αναγνωρίστηκε ως μια από τις πιο βιώσιμες εταιρίες στον κόσμο από το διεθνές περιοδικό TIME

    Aegean: Η ICAP CRIF διατήρησε τη διαβάθμιση ΑΑ



    ΣΧΟΛΙΑ