• Κοινωνία

    Μάριος Θεμιστοκλέους: Ποιά είναι τα οικονομικά κίνητρα για να υπηρετήσουν οι γιατροί στα νησιά

    Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας

    Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας


    Σειρά οικονομικών κινήτρων δίνει  η κυβέρνηση στους γιατρούς για να ενισχύσουν το ΕΣΥ στις νησιωτικές και άγονες περιοχές της  χώρας κατά τη θερινή περίοδο, ενώ φαίνεται πως αυτή τη στιγμή δεν ανησυχεί από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού , καθώς οι νοσηλείες είναι μεν αυξημένες αλλά δεν βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας , Μάριο Θεμιστοκλέους, «έχουμε αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ειδικά σε σχέση με την πίεση στα νοσοκομεία. Οι νοσηλείες είναι αυξημένες σε σχέση με το 2023, αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα».

    Κληθείς να σχολιάσει πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το έλλειμα ιατρικού προσωπικού στις νησιωτικές περιοχές, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που η κίνηση είναι αυξημένη, σε συνέντευξή του στο  ΕΡΤNews , αφενός παρατήρησε ότι «σε 7-8 περιοχές της χώρας θα χρειαστούμε τη βοήθεια από ιδιώτες γιατρούς» αφετέρου εστίασε στα οικονομικά κίνητρα:«για αυτούς που είναι στο ΕΣΥ, όλοι οι γιατροί που υπηρετούν στην ηπειρωτική χώρα και θέλουν να μετακινηθούν για δύο μήνες της καλοκαιρινής περιόδου στα νησιά εκεί που έχουμε ανάγκες, έχουμε μία αύξηση στο μισθό τους 2.100 ευρώ το μήνα».

    «Το επίδομα στις άγονες περιοχές τριπλασιάζεται από εκεί που ήταν περίπου 100 ευρώ το μήνα θα πάει στα 300 ευρώ το μήνα και σε συγκεκριμένες ειδικότητες που έχουμε πρόβλημα θα διπλασιαστεί αυτός ο τριπλασιασμός. Δηλαδή θα έχουμε περίπου 500 με 600 ευρώ το μήνα έξτρα στο μισθό, στις δύσκολες περιοχές και στις δύσκολες ειδικότητες» επεσήμανε.

    Πρόσθεσε δε ότι « υπάρχει ανταπόκριση σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας και γι’ αυτό έχουν καλυφθεί και γι’ αυτό είμαστε και σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Υπάρχουν όμως περιοχές που συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα(…) Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο το οποίο ξετυλίγεται τον τελευταίο ένα χρόνο με πολύ μεγάλες αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να ξαναγίνει ελκυστικό(…) θα είναι περίπου 7 με 8 περιοχές που θα χρειαστούμε τη βοήθεια από τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

    «Η μεγάλη αλλαγή που έχει γίνει, που είναι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, είναι τα απογευματινά χειρουργεία και η άσκηση ιδιωτικού έργου» επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους και συμπλήρωσε «τι τους δίνουμε; το δικαίωμα να εργάζονται στο νοσοκομείο και να μπορούν να εργάζονται.

    Να κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτή η αλλαγή θα αποφέρει τους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου».

    Διαβάστε επίσης:

    Εφημερίες νοσοκομείων: Το φθινόπωρο οι πρώτες αλλαγές, το σχέδιο του Ά. Γεωργιάδη

    Ανακοινώνονται οι νέοι γενικοί γραμματείς – Οι τελευταίες αλλαγές στην λίστα

    Έκθεση από Κομισιόν: Θετικός ο αντίκτυπος της δανειακής διευκόλυνσης στις ελληνικές επιχειρήσεις

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ