• Διεθνής πολιτική

    CNN – Ανάλυση: Πώς ο Μπάιντεν έφτασε στην απόφαση να αποσυρθεί

    • NewsRoom
    Τζο Μπάιντεν, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

    Τζο Μπάιντεν, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών


    Την πορεία του Τζο Μπάιντεν μέχρι την απόφαση να εγκαταλείψει την κούρσα για την επανεκλογή του περιγράφει σε σημερινό του δημοσίευμα το CNN.

    Όπως επισημαίνει το δίκτυο, μετά από εβδομάδες αγώνα για την πολιτική του επιβίωση – επιμένοντας ότι δεν θα πήγαινε πουθενά – η στροφή 180ο του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν έγινε ούτε στο Οβάλ Γραφείο, ούτε σε μια ομιλία στην προεκλογική του εκστρατεία. Αντίθετα, ήρθε με μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς ανάρρωνε από την Covid-19 στο παραθαλάσσιο σπίτι του στο Ντέλαγουερ.

    Ποτέ άλλοτε ένας πρόεδρος δεν εγκατέλειψε την κούρσα τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών – και για 24 ημέρες φαινόταν σαν να σχεδίαζε πεισματικά να ξεπεράσει την καταιγίδα που ακολούθησε τη τηλεμαχία με τον Τραμπ στις 27 Ιουνίου, στην Ατλάντα.

    Πέρασε τις τρεις εβδομάδες μετά τη τηλεμαχία επαναλαμβάνοντας ότι παρέμενε στην κούρσα εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος οχυρώθηκε. Επέμεινε ότι θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ. Ο εσωτερικός του κύκλος συρρικνώθηκε στους στενότερους βοηθούς και την οικογένειά του. Αναγκάστηκε να υποχωρήσει στο Ντέλαγουερ, αναγνωρίζοντας τελικά ότι ένας άνθρωπος πιστός στο Δημοκρατικό Κόμμα για περισσότερο από μισό αιώνα θεωρούνταν πλέον βαρίδι στο δρόμο για τη νίκη.

    Η ομάδα του Μπάιντεν ήθελε το ντιμπέιτ

    Το CNN σημειώνει εξάλλου ότι η ομάδα του προέδρου ήθελε το ντιμπέιτ με τον Τραμπ τον Ιούνιο – αρκετούς μήνες νωρίτερα από τις συνηθισμένες τηλεμαχίες – προκειμένου να “ταρακουνήσει” την κούρσα, καθώς ο Μπάιντεν ήταν πίσω από τον Τραμπ. Τα κατάφεραν, σημειώνει το CNN, αλλά όχι με τον τρόπο που είχαν σκοπό.

    Αντίθετα, η εκστρατεία του Μπάιντεν κατέρρευσε κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ημερών. Όλα όσα προσπάθησαν να κάνουν ο πρόεδρος και η ομάδα του για να κατευνάσουν τους φόβους των Δημοκρατικών απέτυχαν να αποβάλουν την αντίληψη ότι η ηλικία του Μπάιντεν ήταν πολύ προχωρημένη και η υγεία του πολύ εύθραυστη για να παραμείνει στην κούρσα.

    Με δύο αναρτήσεις στο Twitter το απόγευμα της Κυριακής, ο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα και έδωσε την υποστήριξη του στην αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις, με την ελπίδα να ενώσει και πάλι το κόμμα του και να ξεπεράσει το χάος που είχε κατακλύσει τους Δημοκρατικούς.

    Είναι ένα στοίχημα υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής για τους Δημοκρατικούς, καθώς ουσιαστικά η εκστρατεία που έχανε ο Μπάιντεν, ξεκινά εκ νέου με έναν νέο υποψήφιο, μόλις 107 ημέρες πριν από τις εκλογές. Έρχεται καθώς ο Τραμπ βρίσκεται στο ισχυρότερο σημείο στην προεκλογική του εκστρατεία, βγαίνοντας από το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών με τη βάση να συσπειρώνεται γύρω του μετά την απόπειρα κατά της ζωής του.

    Πώς κατέληξε στην απόφαση

    Η τελική απόφαση του Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα λήφθηκε τις τελευταίες 48 ώρες, δήλωσε στο CNN ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας του, καθώς συμβουλεύτηκε την οικογένεια και τους κορυφαίους συμβούλους μέσω τηλεφώνου κατά την ανάρρωσή του από Covid.

    Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε ότι τα σχέδια του για έξοδο από την κούρσα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου και οριστικοποιήθηκαν την Κυριακή.

    Ο σύμβουλος είπε ότι ο πρόεδρος δεν είχε οχυρωθεί, αλλά μελετούσε όλα τα δεδομένα και πείστηκε στο τέλος ότι θα “επιβάρυνε” την εκστρατεία και θα περιέπλεκε τα πράγματα στον αγώνα για να ηττηθεί ο Τραμπ.

    Η απόφαση του Μπάιντεν δεν είχε να κάνει με κανένα ιατρικό ζήτημα, δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

    Όταν ο Μπάιντεν συζήτησε με τους δύο στενότερους συμβούλους του το Σάββατο, οι πληροφορίες για τις δημοσκοπήσεις αλλά και για το που στέκονταν κορυφαίοι Δημοκρατικοί ξεκαθάρισαν ότι ο δρόμος προς τη νίκη ήταν “βασικά ανύπαρκτος”, αναφέρει ένα άλλο άτομο που γνωρίζει το θέμα.

    Δεν ήταν μία μόνο δημοσκόπηση, ή ένα μόνο στέλεχος των Δημοκρατικών ή δωρητής. Αντίθετα, οι πληροφορίες συνολικά έδειχναν ότι ο δρόμος της επιστροφής σε μια βιώσιμη εκστρατεία είχε υποστεί σοβαρή ζημιά από την υποχώρηση των δημοσκοπήσεων σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο, μαζί με αποκλίσεις μέσα στο κόμμα που ήταν πιθανό να ενισχυθούν.

    Ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές πριν από το τέλος της συνάντησης ότι σχεδίαζε να αποσυρθεί από την κούρσα και ζήτησε από τους βοηθούς του να αρχίσουν να συντάσσουν την επιστολή που δημοσίευσε το απόγευμα της Κυριακής και να προετοιμάσουν τα σχετικά σχέδια.

    Συνεχίζοντας να αναρρώνει ο Μπάιντεν παρέμεινε στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, όλο το Σαββατοκύριακο με τη σύζυγό του, την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν.

    Ο Μπάιντεν έκανε αυτό που πάντα κάνει πριν από οποιαδήποτε κρίσιμη απόφαση: Οργάνωσε μια οικογενειακή συνάντηση το βράδυ του Σαββάτου. Έχει μιλήσει με όλη την οικογένειά του από τότε που πήρε την απόφασή του να εγκαταλείψει την κούρσα.

    Επιβεβαίωσε αυτή την απόφαση το πρωί της Κυριακής και άρχισε να κάνει τηλεφωνικές επικοινωνίες με βασικούς παίκτες εκτός της δεμένης ομάδας του.

    Ο Μπάιντεν συμβουλεύτηκε μόνο έναν πολύ μικρό αριθμό στενών συνεργατών σχετικά με την απόφαση. Μερικά μέλη του στενού του κύκλου έμειναν στο σκοτάδι μέχρι λίγα λεπτά πριν δημοσιεύσει την ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Ο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις μίλησαν πολλές φορές την Κυριακή πριν από την ανακοίνωσή, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

    Αλλά ακόμη και η Χάρις – η επιλογή του να τον διαδεχθεί – δεν το είχε μάθει μέχρι την ημέρα που ανακοίνωσε την απόφασή του.

    Στο τέλος, ο Μπάιντεν είχε βρεθεί να αντιμετωπίζει ένα αδιέξοδο: Περισσότεροι από 30 Δημοκρατικοί του είχαν ζητήσει δημόσια να αποχωρήσει. Οι ηγέτες του κόμματος του είχαν πει ότι δεν μπορούσε να κερδίσει. Και τα χρήματα εξαντλούνταν από δωρητές που ανέφεραν ότι ένιωθαν προδομένοι από την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Μπάιντεν.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης επιτέθηκαν σε τάνκερ των ΗΑΕ

    Καμάλα Χάρις: «Η κληρονομιά του Μπάιντεν είναι απαράμιλλη στη σύγχρονη ιστορία»

    Ευρωαγορές: Με ισχυρή άνοδο υποδέχθηκαν την απόσυρση Μπάιντεν – Πτώση 17% για τη Ryanair



    ΣΧΟΛΙΑ