• Business

    Axia για Metlen: Στα 48,6 ευρώ η τιμή στόχος, προβλέπουμε EBITDA 5,9% υψηλότερα από πέρυσι

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Metlen


    Σύσταση bye με τιμή στόχο τα 48,60 ευρώ, δίνει για την Metlen (πρώην Μυτιληναίος) η Axia σε ανάλυσή της.

    Συγκεκριμένα η Axia προβλέπει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα εκτιμώντας ότι τα έσοδα β’ τριμήνου θα είναι 9,2% πάνω σε ετήσια βάση, στα 1,26 δισ. ευρώ.

    Στην ανακοίνωσή της η Axia υπογραμμίζει ότι «η εποχικότητα των κερδών είναι στραμμένη προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους», προσθέτοντας ότι για το σύνολο του 2024 περιμένει «ο όμιλος Metlen να παρουσιάσει EBITDA, ύψους 1,073 δισ. ευρώ ή 5,9% υψηλότερα σε ετήσια βάση».

    «Υπολογίζουμε αυξημένα EBITDA από κατασκευές και παραχωρήσεις ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ στο 2ο τρίμηνο του 2024, αν και, ακολουθώντας μια συντηρητική προσέγγιση, ενσωματώνουμε επίσης “λοιπές” ζημίες (όπως στο 1ο τρίμηνο του 2024) ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ. Για το 1ο εξάμηνο του 2024 ενσωματώνουμε ζημίες ύψους 4 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με κατασκευές – παραχωρήσεις και άλλα» αναφέρει επίσης η Axia στην έκθεσή της.

    Τα καθαρά κέρδη β’ τριμήνου θα φθάσουν τα 110,6 εκατ. ευρώ (-11,3% σε ετήσια βάση), επηρεασμένα από τις υψηλότερες αποσβέσεις και το αυξημένο καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος.

    Τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του έτους εκτιμάται ότι θα κινηθούν κατά 4,3% χαμηλότερα σε ετήσια βάση στα 2,4 δισ. ευρώ, με τα EBITDA α’ εξαμήνου να είναι υψηλότερα κατά 4,6% σε ετήσια βάση στα 458,2 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αναμένονται κατά 1,8% χαμηλότερα στα 263,4 εκατ. ευρώ.

    Αναλυτικά οι εκτιμήσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Metlen:

    Ενέργεια: Αναμένονται πωλήσεις ενέργειας ύψους 970 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2024, με ώθηση από τις επιδόσεις στις ΑΠΕ. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, λόγω της πτώσης στις τιμές TTF, θα επηρεαστεί ο τομέας προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου, καταγράφοντας πτώση. Τα EBITDA από τον τομέα της ενέργειας το δεύτερο τρίμηνο του 2024 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 137,8 εκατ. ευρώ (πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους που αποδίδεται κυρίως στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου). Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και τα EBITDA α’ εξαμήνου, τα οποία αναμένεται να φθάσουν (στον τομέα της ενέργειας) τα 321,8 εκατ. ευρώ (+6,3%) σε ετήσια βάση.

    Μέταλλα: Αναμένεται μείωση εσόδων β’ τριμήνου σε ετήσια βάση, με την κερδοφορία όμως να αυξάνεται, αντανακλώντας το χαμηλότερο κόστος ενέργειας. Η εκτίμηση της Axia είναι για έσοδα 242,6 εκατ. ευρώ (5% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Τα EBITDA του τομέα στο β’ τρίμηνο θα διαμορφωθούν στα 70,4 εκατ. ευρώ (+12,6% σε ετήσια βάση), με τα EBITDA του 1ου εξαμήνου στα 140,5 εκατ. ευρώ (+3,1% σε ετήσια βάση).

    Διαβάστε επίσης:

    Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ποιοι θα πάρουν επιδότηση ενοικίου για εξασφάλιση στέγης – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια
    ΑΚΤΩΡ: Ανέλαβε την κατασκευή του Φράγματος Τσικνιά που θα λύσει το υδροδοτικό πρόβλημα της Λέσβου
    Alfa Nero: Πουλήθηκε το πρώην megayacht της Γιάννας Αγγελοπούλου – Στα 40 εκατ. δολάρια το τίμημα
     



    ΣΧΟΛΙΑ