• Business

    Παπακωνσταντίνου (Ideal): Τα σενάρια για την BYTE, μετά την εξαγορά της BlueStream

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Ideal Holdings

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Ideal Holdings


    Σε ακόμα μία σημαντική εξαγορά για το χαρτοφυλάκιο της πληροφορικής προχώρησε η Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν η επόμενη επιχειρηματική κίνηση του ομίλου να είναι σε αυτόν τον κλάδο.

    Μάλιστα σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ένα βασικό σενάριο που επικρατεί είναι ότι σκοπός του έμπειρου manager και μετόχου της Ideal είναι να προχωρήσει σε ενοποίηση του κλάδου ΙΤ και με βασικό γρανάζι την Byte που είναι και η μεγαλύτερη εταιρεία βάσει κερδών, να ξεκινήσει τις διαδικασίες εισόδου στο Χρηματιστήριο.

    Όπως αναφέρουν συχνά στελέχη της εταιρίας μόνο η Byte, έχει μεγαλύτερο τζίρο από κάθε άλλη εισηγμένη πληροφορικής στο Χρηματιστήριο, ενώ έρχεται δεύτερη σε EBITDA.

    Πράγμα που σημαίνει ότι εφόσον δημιουργηθεί αυτό το σχήμα εταιρειών ΙΤ του ομίλου και μπει στην Κύρια Αγορά, θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής στο Χρηματιστήριο.

    Το deal με την BlueStream

    Εδώ και αρκετούς μήνες υπήρχαν «φωνές» ότι η Ideal μετά την πώληση της Astir, θα προχωρούσε σε εξαγορά στο κομμάτι της πληροφορικής. Κίνηση την οποία επιβεβαίωναν και τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, καθώς στον κλάδο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα αλλά και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

    Στόχος είναι να δημιουργηθεί στη πληροφορική ένα σχήμα το οποίο θα μπορούσε να δώσει στην ελληνική αγορά ένα σύνολο λύσεων.

    Η κίνηση για την εξαγορά του 75% της Bluestream έναντι 12,2 εκατ. ευρώ, που όμως η Ideal διατήρησε option απόκτησης του υπόλοιπου 25%, ενισχύει το χαρτοφυλάκιο του ομίλου στον κλάδο της Πληροφορικής ενώ παράλληλα οι εταιρείες ΙΤ διαμορφώνουν ένα από τα πιο πλήρη portfolio υπηρεσιών και λύσεων καθιστώντας ουσιαστικά τον κλάδο της Πληροφορικής της IDH ως ένα one stop shop στον χώρο της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

    Μάλιστα εκτιμάται ότι με την προσθήκη της BlueStream ο κύκλος εργασιών του χαρτοφυλακίου εταιρειών Πληροφορικής της Ideal για το 2024 θα ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ και το EBITDA τα 17 εκατ. ευρώ.

    H BlueStream ιδρύθηκε το 2008 προσφέροντας κυρίως υποστήριξη σε HW, λειτουργικά συστήματα και data availability.

    Σήμερα, η BlueStream είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία παροχής υπηρεσιών, που προσφέρει υπηρεσίες υποδομής τόσο σε on-premises όσο και σε multi cloud περιβάλλοντα, καθώς και υπηρεσίες μετεγκατάστασης στο cloud, διαθεσιμότητα δεδομένων και outsourcing.

    Ο κύκλος εργασιών της, το 2023 ανήλθε στα €11 εκατ. με EBITDA €2 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως των 54% και 78% αντιστοίχως, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Για το 2024 εκτιμάται ότι η εταιρεία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

    Η συναλλαγή για την απόκτηση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας BlueStream χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τα αδιάθετα κεφάλαια του Κοινού Ομολογιακού Δανείου, που εξέδωσε η IDEAL Holdings στις 15.12.2023, που ανήλθαν σε 95,4 εκατ. ευρώ καθαρά.

    Αύξηση κερδών το α’ τρίμηνο

    Το α’ τρίμηνο η Ideal ανακοίνωσε aύξηση των κερδών μετά από φόρους κατά +18% στα 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 4,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιψο τρίμηνο 2023.

    Επίσης, υπήρξε αύξηση του τζίρου κατά 150% στα 109,5 εκατ. ευρώ που οφείλεται στην αύξηση των εσόδων από τον κλάδο πληροφορικής και στην εξαγορά της Αττικά Πολυκαταστήματα.

    Τα EBITDA σημείωσαν αύξηση κατά +118% στα 16,8 εκατ. έναντι 7,7 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2023.

    Ο καθαρός δανεισμός σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκε κατά την 31.03.2024 σε 94,0 εκατ. ευρώ, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν απαιτήσεις πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ύψους 12,6 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται στα 81,4 εκατ. ευρώ έναντι 73,3 εκατ. ευρώ την το 2023.

    Στην πληροφορική «είδε» αύξηση εσόδων κατά 88% στα ήτοι 44,6 εκατ. ευρώ, οφειλόμενη κυρίως στην υλοποίηση μεγάλων έργων σε οργανισμούς του Δημοσίου καθώς και στην αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες/προϊόντα. Τα EBITDA ανήλθαν στα 4,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά στα 3 εκατ. ευρώ, με αύξηση 149%.

    Διαβάστε επίσης:

    Παπακωνσταντίνου (Ideal): Έτοιμη για νέες εξαγορές με δύναμη πυρός 130 εκατ. ευρώ

    Παπακωνσταντίνου (Ideal): Δύναμη πυρός πάνω από 130 εκατ. ευρώ – Κοιτάμε για νέες επενδύσεις και εξαγορές

    Ideal Holdings: Αύξηση κερδών 18% το α’ 3μηνο του 2024, συν 150% τα έσοδα – Κινήσεις για νέες εξαγορές



    ΣΧΟΛΙΑ