• Business

    Ιδού ο τιμοκατάλογος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: Χρεώσεις έως… 200 χιλιάδες ευρώ για τις εισηγμένες, ακόμα και γι΄αυτές που είναι σε αναστολή

    Βασιλική Λαζαράκου, Δρ. Νομικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Βασιλική Λαζαράκου, Δρ. Νομικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Από 4 χιλιάδες έως 200 χιλιάδες ευρώ είναι η ετήσια ταρίφα που πληρώνουν οι εισηγμένες μόνο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάθε χρόνο.

    Αυτό, χωρίς να υπολογίζονται βεβαίως οι χρεώσεις για την παραμονή των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο, οι οποίες προέρχονται από την ΕΧΑΕ.

    Οι χρεώσεις αυτές ήταν που, για παράδειγμα, εισηγμένες, όπως το Πλαίσιο του Γιώργου Γεράρδου, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το χρηματιστηριακό ταμπλό ή μικρότερες εισηγμένες, όπως είχε γράψει προσφάτως το mononews.gr, όπως η Μαθιός Πυρίμαχα σκέφτεται να πάρει το δρόμο για την Εναλλακτική Αγορά μετά την αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας του Χ.Α.

    Σημειωτέον, ότι οι χρεώσεις αυτές αφορούν και σε εισηγμένες που τελούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

    Τις χρεώσεις προς την Κεφαλαιαγορά λοιπόν, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών και δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις την περασμένη Παρασκευή και αφορούν τις ταρίφες, όχι μόνο προς τις εισηγμένες, αλλά και προς τις ΑΕΠΕΥ, τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης (τις πρώην ΕΛΔΕ), τις τράπεζες που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες ή τις ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ).

    Με απόφασή του λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών, την οποία υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης διαμορφώνονται οι πόροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Αναλυτικότερα, αν μια εταιρεία θέλει να μπει στο Χρηματιστήριο, για την έγκριση του περιεχομένου ενημερωτικού δελτίου και την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο, καταβάλλει, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:

    Πάγιο τέλος το οποίο καταβάλλεται με την υποβολή της αίτησης για την εξέταση του ενημερωτικού δελτίου:

    – Που σημαίνει με το καλημέρα δέκα χιλιάδες ευρώ για την εξέταση του ενημερωτικού δελτίου

    -τεσσάρων χιλιάδων ευρώ για την εξέταση του περιεχομένου του εγγράφου αναφοράς και 4.000 ευρώ για την εξέταση του περιεχομένου του σημειώματος κινητών αξιών για ενημερωτικό δελτίο που αποτελείται από χωριστά έγγραφα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές αποφάσεις.

    Επίσης, η προς ένταξη εισηγμένη  πληρώνει 1000 ευρώ για την εξέταση του του περιεχομένου συμπληρώματος ενημερωτικού δελτίου.

    Πληρώνει άλλες 5 χιλιάδες ευρώ για την εξέταση βασικού ενημερωτικού δελτίου. Επίσης, η  προς ένταξη εισηγμένη καταβάλλει 1000 άπαξ εάν, όπως τονίζεται στην Απόφαση,  για την ίδια εταιρική πράξη καθίστανται διαθέσιμα έγγραφα τόσο για την προσφορά, όσο και για την εισαγωγή κινητών αξιών (μετοχές) προς διαπραγμάτευση.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρεώνει ακόμα 5.000 ευρώ για την εξέταση περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου εισαγωγής μεριδίων διαπραγματεύσιμου αμοιβαίων κεφαλαίου προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά.

    Στις 5.000 ευρώ ορίζεται η «ταρίφα» για την εξέταση του ενημερωτικού δελτίου που αφορά, μεταξύ άλλων, σε δημόσια προσφορά μετοχών.

    Μία εισηγμένη πληρώνει ακόμα μεταβλητό τέλος ίσο με το γινόμενο της αξίας των κινητών αξιών που εισάγονται προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά που λειτουργεί στην Ελλάδα ή το γινόμενο της αξίας των κινητών αξιών στην περίπτωση μη εισαγωγής των κινητών αξιών στην ρυθμιζόμενη αγορά επί των αντίστοιχων ποσοστών της ακόλουθης κλίμακας:

    i. Για αξία των κινητών αξιών έως εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) ευρώ, ποσοστό τέσσερα εκατοστά τοις εκατό (0,04 %),

    ii. για αξία των κινητών αξιών μεγαλύτερη των εκατό εκατομμυρίων ενός (100.000.001) ευρώ, ποσοστό δύο εκατοστά τοις εκατό (0,02 %). Το μεταβλητό αυτό τέλος καταβάλλεται σε κάθε περίπτωση εισαγωγής κινητών αξιών στην ρυθμιζόμενη αγορά.

    Το μεταβλητό τέλος του εδαφίου καταβάλλεται πριν την εισαγωγή των κινητών αξιών.

    Αυτά συμβαίνουν πριν μια εταιρεία μπει στο Χρηματιστήριο.

    Μία εταιρεία που ήδη οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, πληρώνει ετησίως 5.000 ευρώ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η οποία όμως, προσαυξάνεται σωρευτικά  κατά το αποτέλεσμα του γινομένου του μέσου όρου της ημερήσιας κεφαλαιοποίησης της εταιρείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, εφόσον αυτός υπερβαίνει τα είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) ευρώ, επί των αντίστοιχων ποσοστών της ακόλουθης κλίμακας:

    i. Για κεφαλαιοποίηση μεταξύ 20.000.001 και 100.000.000 ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,0055%,

    ii. για κεφαλαιοποίηση μεταξύ 100.000.001 και 200.000.000 ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,0045%,

    iii. για κεφαλαιοποίηση μεταξύ 200.000.001 και 500.000.000 ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,0035 %,

    iv. για κεφαλαιοποίηση μεταξύ 500.000.001 και ενός δισεκατομμυρίου (1.000.000.000) ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,0025%,

    v. για κεφαλαιοποίηση μεταξύ ενός δισεκατομμυρίου και τριών δισεκατομμυρίων, το ποσοστό ορίζεται σε 0,0015%,

    vi. για κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,0003%.

    Η εισφορά, η οποία έχει ως βάση υπολογισμού τον μέσο όρο της ημερήσιας κεφαλαιοποίησης κάθε εταιρίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, καταβάλλεται εξ ημισείας κατά τους μήνες Μάρτιο και Σεπτέμβριο.

    Η εταιρεία είναι υπόχρεη καταβολής της εν λόγω εισφοράς εφόσον την πρώτη εργάσιμη ημέρα του τρέχοντος ημερολογιακού έτους οι κινητές αξίες της είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά ή ενταγμένες σε Πολυμερείς Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης, ακόμα και εάν τελούν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης.

    Στην περίπτωση αυτή η συνολική εισφορά δε δύναται να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΚΤΕΡ: Στις 24 Ιουλίου η αποκοπή του δικαιώματος στο split της μετοχής

    ΖeniΘ: Κορυφαίες επιδόσεις με σημαντική αύξηση πελατολογίου και τη χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας για το 2023

    Convert Group: Αύξηση τζίρου κατά 7% για τα Online Super Market το α΄ εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ