• HealthStories.gr

    Κινητοποιήσεις την Τετάρτη 24/7 για το νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας


    Σε κινητοποιήσεις προχωρούν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας.
    Με αποφάσεις της ΕΙΝΑΠ και της ΠΟΕΔΗΝ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας την Τετάρτη 24 Ιουλίου από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος.

    Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.
    Η ΕΙΝΑΠ ζητά “την απόσυρση του νομοσχεδίου, λέγοντας όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση” και διεκδικεί:

    • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες.
    • Πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα για όλους.

    Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι Ψυχιατρικοί τομείς των Νοσοκομείων και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα απωλέσουν τη σημερινή νομική μορφή και θα περάσουν Διοικητικά στις ΥΠΕ.

    Οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες, στις δομές αποασυλοποίησης θα μεταφερθούν στον Οργανισμό των Υγειονομικών Περιφερειών.

    Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων εντός των οποίων λειτουργούν οι Ψυχιατρικοί τομείς δεν θα έχουν καμία αρμοδιότητα στη διοίκηση, οργάνωση των εν λόγω Μονάδων.

    Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα καταργηθούν ως αυτόνομες ή αυτοτελείς μονάδες και θα περάσουν στον ενιαίο οργανισμό και διοίκηση της ΥΠΕ. Τα πρώην Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (Κέρκυρα, Χανιά, Τρίπολη, Κατερίνη) που τώρα λειτουργούν ως ψυχιατρικοί τομείς με το πλούσιο δίκτυο εξωνοσοκομειακών δομών που ανέπτυξαν επίσης μεταφέρονται οργανικά,, διοικητικά στις υγειονομικές περιφέρειες.

    Συστήνεται ένας υδροκέφαλος τεράστιος φορέας υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών που θα διοικείται από τη Διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών και θα έχει ενιαίες υπηρεσίες για όλες τις εποπτευόμενες μονάδες της κάθε υγειονομικής περιφέρειας (Διοικητική, Τεχνική, Ιατρική, Νοσηλευτική).

    Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει για το νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, τα εξής:

    • Τα ράντζα, η κατάρρευση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης η ανάθεση της αποασυλοποίησης στις ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες αναντίστοιχες του πακτωλού χρημάτων που λαμβάνουν, οφείλονται στην έλλειψη Δημόσιων Μονάδων ζωτικής σημασίας στην λειτουργία του συστήματος, στην έλλειψη μέριμνας για ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης των ασθενών.
    • Το 60% των εισαγωγών στις Μονάδες οξέων περιστατικών είναι με Εισαγγελική παραγγελία όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι 5%
    • Το 70% των ασθενών που εισάγονται στις μονάδες οξέων περιστατικών είναι επανεισαγωγές λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιων υπηρεσιών και αποασυλοποίησης. Οι μονάδες οξέων περιστατικών γεμίζουν κλίνες και αναπτύσσουν ράντζα με νεοχρόνιους ασθενείς επειδή δεν υπάρχουν δομές αποασυλοποίησης και κοινωνικής επανένταξης.

    Απεξάρτηση

    Σε ότι αφορά το θέμα της απεξάρτησης, στο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για την σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) που θα συνενώσει διοικητικά και οργανωτικά όλους τους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς που λειτουργούν σήμερα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ και άλλου είδους εξαρτήσεις).

    Συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα συμπεριλάβει όλους τους λειτουργούντες φορείς και οργανισμούς. Το Νομικό Πρόσωπο θα έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο ένα Επιστημονικό Συμβούλιο, έξι διευθύνσεις χωρίς περιφερειακή διοικητική συγκρότηση.

    “Ένα υδροκέφαλο Νομικό Πρόσωπο που θα αναλάβει τον λειτουργικό, διοικητικό και οργανωτικό συντονισμό σε όλη τη χώρα. Πως είναι δυνατόν να μπορεί να συντονίζει λειτουργικά και να επιλύει διοικητικά και άλλα προβλήματα; Ένα διοικητικό σχήμα που θα βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τους φορείς και οργανισμούς”, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με το νομοσχέδιο ψυχικής υγείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Διαδερμική αντιμετώπιση παθήσεων του προστάτη

    ΕΟΦ: Ανακάλεσε φάρμακο για τη χοληστερόλη

    Αλματώδης αύξηση ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Μάιο



    ΣΧΟΛΙΑ