• Πολιτική

    Οι δύο προτάσεις Μητσοτάκη για τον νέο Επίτροπο – Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ

    • Γιώργος Σιαδήμας
    Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει όπως φαίνεται τελικά δυο πρόσωπα, έναν άνδρα και μια γυναικα, για την θέση του νέου Επιτρόπου της χώρας μας στις Βρυξέλλες το γόρδιο δεσμό θα λύσει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αφού πρώτα οι υποψήφιοι περάσουν από συνεντεύξεις από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

    Τα επόμενα 24ωρα, αν όχι τις επόμενες ώρες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει την τελική πρόταση του στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν αφού πρώτα όμως κλειδώσει και το χαρτοφυλάκιο για την Αθήνα. Αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να στείλει δυο υποψήφιους, εν αντιθέσει με το 2019 που είχε στείλει μόνο την υποψηφιότητα του σημερινού επιτρόπου Μαργαριτη Σχοινά ο ποιος κλείνει τον κύκλο του στις Βρυξέλλες. Να σημειωθεί όπως και το 2019 έτσι και τώρα η πρόεδρος της Κομισιόν θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ηγέτες έναν άνδρα και μια γυναικα, ανεξάρτητα αν πολλοί επιλέγουν να στείλουν ένα πρόσωπο.

    Από τις 7 Ιουλίου το mononews έγραφε για το πως θα κινηθεί η Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν εφόσον επανεκλέγονταν για ακόμη μια θητεία στην προεδρία της Ευρωπαικής Επιτροπής.

    Εται η πρόεδρος της Κομισιόν επιδιώκει να κινηθεί πλέον σε τρεις βασικούς άξονες.

    – Να αναβαθμίσει το Κολλέγιο των Επιτρόπων,

    – να δημιουργήσει το κατάλληλο μείγμα προσώπων σε συνδυασμό με τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν μετά και την εμπειρία μιας θητείας ως επικεφαλής αλλά και

    -να προωθηθούν περισσότερες γυναίκες στο σχήμα.

    Μεταφορές

    Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως μπορεί να διεκδικήσει αυτό των Μεταφορών. Ένα χαρτοφυλάκιο που έχει περάσει από τα χέρια ισχυρών χωρών και θεωρείται ιδιαιτερα αναβαθμισμένο.

    Από εκεί και πέρα ενδιαφέρον μπορεί να υπάρχει και για τα χαρτοφυλάκια Διεύρυνσης και Στέγασης το οποίο ανακοινώθηκε προ ημερών χωρίς φυσικά να αποκλείεται κάποια έκπληξη. Άλλωστε το χαρτοφυλάκιο θα οριστικοποιηθεί μετά την τελική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την  Ουρσουλα Φον Ντερ Λαιεν.

    Επιλογές

    Με τα σημερινά δεδομένα ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι το φαβορι για να ειναι η ανδρική υποψηφιότητα. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι γνώριμος των Βρυξελλών ενώ από το 2022 είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

    Όσον αφορά τη γυναικεία υποψηφιότητα τις περισσότερες πιθανότητες έχει η Νίκη Κεραμέως. Αν και ειναι μέλος της κυβέρνησης, μάλιστα πριν από περίπου 40 ημέρες ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας μετά τον ανασχηματισμό και στην περίπτωση που μεταβεί στις Βρυξέλλες θα πρέπει να προωθηθεί στην θέση της νέο πρόσωπο ή να υπάρξει μετακίνηση, ο πρωθυπουργός εκτιμάει τις ικανότητες της ενώ και η ίδια έχει αφήσει το στίγμα της στα υπουργεία που πέρασε.

    Μάλιστα όπως ενημερώνεται το mononews η Νίκη Κεραμέως στα τέλη της εβδομάδας πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

    Στο ενδιάμεσο είχαν ακουστεί και τα ονόματα του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, τεχνοκράτη και με επαφές στις Βρυξέλλες και του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα που έχει απ ευθείας επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν και φαίνεται πως θα αναλάβει σημαντικό πόστο δίπλα στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν χωρίς φυσικά να μπορεί να αποκλειστεί και κάποιο άλλο όνομα έκπληξη την τελευταία στιγμή.

    Διαδικασία

    Πάντως οι μυημένοι επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει τις αποφάσεις του και το δίδυμο των υποψηφίων για το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας και η Νίκη Κεραμέως.

    Σε αυτή την περίπτωση η Ουρσουλα Φον Ντερ Λαιεν θα έχει σημαντικό ρόλο με τους δυο υποψήφιους να περνούν στις Βρυξέλλες μια συγκεκριμένη διαδικασία.

    Θα παρουσιαστούν σε κοινοβουλευτικές επιτροπές σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο που θα προταθούν ώστε να αξιολογηθεί η καταλληλότητα τους για τη θέση και μετά το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα δώσει την τελική έγκριση σε μια και μοναδική ψηφοφορία.

    Διαβάστε επίσης:

    Εύθραυστες ισορροπίες στην κυβέρνηση: Τα προβλήματα, οι έριδες και ο υπόγειος πόλεμος υπουργών
    Μαχαίρι στις έκτακτες παροχές – Κράτος και στεγαστική κρίση στο πακέτο της ΔΕΘ
    Γιάννης Στουρνάρας για Attica Bank: Πήραμε ένα πρόβλημα και το κάναμε ευκαιρία
     



    ΣΧΟΛΙΑ