• Πολιτική

    Γεραπετρίτης: Έρχονται εξελίξεις στο Κυπριακό – Προταιρεότητα για ΟΗΕ και ΕΕ

    Γιώργος Γεραπετρίτης

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης


    Το θέμα της Κύπρου έχει προτεραιοποιηθεί διεθνώς, με τον ΟΗΕ να θέτει την επίλυσή του στην πρώτη γραμμή και την ΕΕ να το θεωρεί μείζον θέμα της εξωτερικής πολιτικής της την ώρα που η Τουρκία υιοθετεί ακόμη πιο ακραία» γραμμή, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

    Λίγα μόλις 24ωρα από τη συμπλήρωση 50 ετών της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι πριν από ένα χρόνο βρισκόμασταν σε φάση αδράνειας, όπου το Κυπριακό δεν συζητούνταν στα διεθνή φόρα και όπως είπε έκτοτε «έχουμε μια σειρά από γεγονότα που επαναφέρουν το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής».

    Αποτελέι «ύψιστη πολιτική για την ελληνική εξωτερική πολιτική», παρά το γεγονός ότι  «η τουρκική πλευρά έχει περιέλθει σε πιο ακραία γραμμή» σημείωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ,

    Μάλιστα, όπως είπε, «στον ΟΗΕ έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου με την προσωπική φροντίδα του γ.γ. του ΟΗΕ». Συμπλήρωσε δε ότι το «το θέμα του Κυπριακού αποτελεί μείζονα πολιτική της ΕΕ» καθώς όπως επισήμανε γίνεται μια συστηματική δουλειά από ελληνικής πλευράς.

    «Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό» ανέφερε οι κ. Γεραπετρίτης λέγοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας ο ‘Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «χωρίς διαβούλευση, ειρήνη και ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει» προσθέτοντας ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να συζητήσουν ώστε να προκύψει μια βιώσιμη, αποδεκτή και ωφέλιμη λύση».

    Διαβάστε επίσης:

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό

    Παύλος Μαρινάκης για Τουρκία: Ξεκάθαρος ο Πρωθυπουργός, δεν δεχόμαστε τετελεσμένα

    Διπλωματικές πηγές σε Ερντογάν: «Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση της επανένωσης της Κύπρου»



    ΣΧΟΛΙΑ