• ΑΓΟΡΕΣ

    Πτώση του δολαρίου, απώλειες στην Ασία, κέρδη για bitcoin και χρυσό με φόντο την αποχώρηση Μπάιντεν

    • NewsRoom
    Ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ

    Ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Το δολάριο διολίσθησε και τα κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την μάχη για την προεδρία στις ΗΠΑ και να στηρίξει την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

    Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν μετά τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, ωστόσο, εστίασαν στην αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης, γεγονός που συμπαρέσυρε το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού και τις αποδόσεις των ομολόγων.

    Ο δείκτης του Bloomberg για το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,1%, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης.

    Το μεξικανικό πέσο εκτινάχθηκε, ο χρυσός σημείωσε άνοδο και το Bitcoin βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα μήνα.

    Οι επενδυτές εξέταζαν επί εβδομάδες το ενδεχόμενο να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ τις εκλογές του Νοεμβρίου μετά την αδύναμη επίδοση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ. Ωστόσο, τα στοιχήματα για νίκη του Τραμπ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

    Το ερώτημα για τους επενδυτές είναι αν θα συνεχίσουν να ποντάρουν στο ίδιο σενάριο τώρα που ο Μπάιντεν απέσυρε την υποψηφιότητά του.

    Χρυσός

    Ο χρυσός αυξήθηκε έως και 0,5% στις πρώτες ώρες της Ασίας, επωφελούμενος από τη διάθεση των επενδυτών να στραφούν στο επενδυτικό καταφύγιο εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας για την ήδη ταραχώδη προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

    Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύονταν νωρίτερα κατά 0,3%, στα 2.408,99 δολάρια. Το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο κινούνταν επίσης σε ανοδική τροχιά.

    Ο χρυσός σημείωσε νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξάνονται τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα στραφεί στη νομισματική χαλάρωση.

    Bitcoin

    Το ψηφιακό νόμισμα κάλυψε τις προηγούμενες απώλειες και κυμαινόταν νωρίτερα γύρω στα 68.300 δολάρια.

    Η κίνηση προς τα πάνω είναι μια «αντανάκλαση στα μάτια της αγοράς ότι οι Δημοκρατικοί υπό την Καμάλα Χάρις δεν μπορούν να νικήσουν τον Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο και ότι μια νέα αυγή ανατέλλει για το Bitcoin υπό έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που είναι υπέρ των κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στην IG Australia Pty.

    Eυρωπαϊκές αγορές

    Ανοδικά κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, ανακάμπτοντας από τις σημαντικές απώλειες της συνεδρίασης της Παρασκευής.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,51%, ενώ πτώση σημειώνουν μόνο οι κλάδοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των ταξιδιών και αναψυχής, του λιανικού εμπορίου και της ασφάλισης.

    Ο Eurostoxx 50, με τις ισχυρές μετοχές της ευρωζώνης, σημειώνει άνοδο επίσης 0,51%.

    Ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο κατά 0,42%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,50%, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,41%.

    Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,68%, ενώ άνοδο 0,29% σημειώνει στην Ισπανία ο IBEX 35.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζο Μπάιντεν: Η ανατομία μιας πτώσης 

    Παραίτηση Μπάιντεν: Το παρασκήνιο και ο αγώνας δρόμου για την αντικατάστασή του

    Ακονίζει τα ξίφη του κατά της Καμάλα ο Τράμπ: Είναι συνυπεύθυνη – Ετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια εναντίον της



    ΣΧΟΛΙΑ