• Οικονομία

    Πόσα χρήματα χάνει η Ελλάδα ετησίως λόγω καύσωνα; – Τι λένε οι επιστήμονες

    Νέος καύσωνας διαρκείαςανή η θερμοπληξία, πώς να προφυλαχθούμε


    Η οικονομική ζημία από την απώλεια παραγωγικότητας λόγω της ζέστης (και ειδικά του καύσωνα) είναι πολύ σημαντική στην Ελλάδα, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ Ανδρέας Φλουρής, καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, βάσει μελετών η Ελλάδα ζημιώνεται κατά 2.2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

    «Παλαιότερα θεωρούσαμε ότι οι επιπτώσεις αυτές εμφανίζονται σε αρκετά υψηλή ζέστη, δηλαδή μόνο όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπεράσει τους 27 βαθμούς Κελσίου.

    Επομένως, είχε παγιωθεί η ιδέα ότι τα προβλήματα αφορούν τους εργαζόμενους λίγων χωρών ή μόνο σε κάποιες βιομηχανίες όπως η γεωργία και οι κατασκευές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

    Τα δεδομένα των μελετών μας την τελευταία δεκαετία έχουν δείξει ότι τα προβλήματα στην υγεία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων ξεκινούν να εμφανίζονται από τους 15 βαθμούς Κελσίου.

    Για παράδειγμα, τονίζει, «βρήκαμε ότι για κάθε βαθμό Κελσίου που η θερμοκρασία αυξάνεται πάνω από τους 15 βαθμούς, η παραγωγικότητα ενός εργαζόμενου μειώνεται κατά 2% περίπου. Αυτό το εύρημα έχει παίξει σημαντικό ρόλο για να αλλάξει η αντίληψη που έχουν οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης».

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα είναι πολύ πιο διαδεδομένα από ό,τι πιστεύαμε και ότι οι χώρες αυτές που παλαιότερα θεωρούσαν ότι δεν επηρεάζονται πολύ από την κλιματική αλλαγή, στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν έντονες μειώσεις στην παραγωγικότητα των εργαζομένων τους.

    Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής, «Σύμφωνα με μελέτες μας, η Ελλάδα χάνει ετησίως 2.2 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της μείωσης στην παραγωγικότητα που προκαλείται από την έκθεση των εργαζομένων ζέστη.

    Η εφαρμογή προληπτικών μέτρων μπορεί να μειώσει τις οικονομικές απώλειες και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας, προσφέροντας μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την οικονομία».

    Διαβάστε επίσης: 

    Μακλάουφ (ΕΚΤ) για μειώσεις επιτοκίων: Δεν υπάρχει λόγος για γρήγορες αποφάσεις – Τι θα πρέπει να προσέξουμε

    Φορολογικές δηλώσεις: Στις 26/7 εκπνέει η προθεσμία υποβολής – Πιέσεις για νέα παράταση

    ΔΥΠΑ: Ολοκληρώνεται σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τους 27 βρεφονηπιακούς σταθμούς



    ΣΧΟΛΙΑ