ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη δίνη ενός αδικαιολόγητου εκνευρισμού που δημιουργεί εύθραυστες ισορροπίες, βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές.
Την ίδια στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε ασκήσεις… αυτοδιάλυσης ή στην καλύτερη περίπτωση εσωστρέφειας, θα περίμενε κανείς ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο απλά θα παρακολουθούσαν τους άλλους να καίγονται, με την άνεση του χρόνου μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Όμως, φαίνεται ότι το σύνδρομο της δεύτερης τετραετίας έχει χτυπήσει την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να συμβαίνουν πολλά και ανησυχητικά.
Υπόγειες συγκρούσεις στελεχών εντός του Μεγάρου Μαξίμου, σαφή υπονοούμενα ή κυβερνητικές διαρροές κατά υπουργών, υπουργεία δύο ταχυτήτων αλλά και μια διαρκής διαμάχη με τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, συνθέτουν τη σημερινή κατάσταση.
Η απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης πολλές φορές χρησιμοποιείται ως άλλοθι ή δικαιολογεί τα συχνά λάθη της κυβέρνησης, όμως, δεν δικαιολογεί αυτή την εύθραυστη ισορροπία που σχηματοποιήθηκε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Η απώλεια των 13 μονάδων για τη ΝΔ, ένας ανασχηματισμός που δεν γιάτρεψε τις πληγές και δεν έκλεισε τις τρύπες στην κυβέρνηση, αλλά και μια εσωκομματική σύγκρουση για την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, βγάζει στην επιφάνεια πολλά προβλήματα.
Στην κυβέρνηση για παράδειγμα προσπαθούν να περάσουν αβρόχοις ποσί το πρόσφατο βουλευτικό αντάρτικο για τον διορισμό της Κατερίνας Φουντεδάκη στην Εθνική Αρχή Ιατρικών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η ματαίωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, διότι τα γαλάζια «κουκιά» δεν έβγαιναν ήταν ένα ηχηρό μήνυμα των βουλευτών προς το Μαξίμου ότι πλέον δεν θα ψηφίζουν ό,τι τους δίνεται.
Στο στόχαστρο μεγάλης μερίδας βουλευτών της ΝΔ έχει μπει ο Άκης Σκέρτσος και ο Αλέξης Πατέλης για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και ευρύτερα για το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια που για πολλούς πλήγωσε την κυβέρνηση ανεπανόρθωτα.
Και ίσως κάποιοι να πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένοι 6-7 βουλευτές που αντέδρασαν να έχουν μπει πλέον σε «μαύρη λίστα», όμως, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος και συνδέεται άμεσα τόσο με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο και με τα ηχηρά μηνύματα που έστειλε πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς, και λιγότερο ο Κώστας Καραμανλής.
Και δεν έχει να κάνει μόνο τη στροφή στο κέντρο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την εγκατάλειψη της δεξιάς ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας, όπως κάποιοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό.
Εχει να κάνει και με τα εθνικά θέματα, την κατηγορία κατά του Μαξίμου ότι «δεν αρέσουμε σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα», τις αιχμές ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα π.χ. των τιμολογίων ρεύματος ή της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών διώχνει ψηφοφόρους.
Όλα αυτά τα θέματα που έβαλαν φωτιά στη Νέα Δημοκρατία μετά την ομιλία Σαμαρά, η οποία άφησε πληγές ανεπούλωτες, έστω κι αν στο Μαξίμου προσπάθησαν να το προσπεράσουν.
Όμως, τον Σεπτέμβριο ο Αντώνης Σαμαράς, μέσα από το ίδρυμά του ετοιμάζει μεγάλη εκδήλωση για τα εθνικά θέματα, κάτι που ήδη προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Ειδικά σε μια χρονική στιγμή που η κατάσταση με την Τουρκία αλλά και την Αλβανία είναι σε οριακό σημείο. Οι πρόσφατες προκλήσεις Ερντογάν για την Κύπρο και το σοβαρό επεισόδιο στον Εβρο, βάζει νέους προβληματισμούς στους θιασώτες της πολιτικής των «ήρεμων νερών», ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει η νέα συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο.
Και στο θέμα αυτό έρχεται μια υπόγεια γκρίνια του Μαξίμου για τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Δένδια. Κάποιοι του καταλογίζουν ότι με τις δηλώσεις του κατά της Τουρκίας δυναμιτίζει το κλίμα συνεννόησης Αθήνας – Αγκυρας και φτιάχνει προσωπική ατζέντα με το βλέμμα στην «μετά Μητσοτάκη» εποχή.
Κάποιοι άλλοι λένε ότι έτσι θέλει να προσεγγίσει και την σκληρή πτέρυγα της ΝΔ στα εθνικά θέματα, ωστόσο το περιβάλλον του υπουργού Αμυνας αποκρούει αυτές τις κατηγορίες τονίζοντας με έμφαση ότι οι Τούρκοι πρέπει να παίρνουν το μήνυμα ότι η ελληνική διπλωματία δεν είναι soft.
Όμως, υπάρχουν πολλοί μέσα στην κυβέρνηση που βλέπουν μια αντιπαράθεση μεταξύ ΥΠΕΞ και υπουργείου Αμυνας, δηλαδή Γεραπετρίτη – Δένδια.
Πρόεδρος Δημοκρατίας
Τους επόμενους μήνες επίσης ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει για το πρόσωπο που θα γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου να απομακρύνεται λόγω σφοδρών αντιδράσεων από γαλάζιους βουλευτές.
«Οι αριστεροί με θεωρούν πολύ δεξιά και οι δεξιοί πολύ αριστερά», λέει κατ’ ιδίαν η κ. Σακελλαροπούλου, και δεν έχει άδικο καθώς δέχεται σκληρή κριτική πολλές φορές χωρίς λόγο.
Όμως, η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ θέλει ένα πρόσωπο που θα έχει χαρακτηριστικά πιο νεοδημοκρατικά και γι’ αυτό προωθούν ονόματα όπως του Κώστα Τασούλα, προέδρου της Βουλής και «ιδεολογικού παιδιού» του Ευάγγελου Αβέρωφ. Αλλά και του Κώστα Καραμανλή ή ακόμη και του Αντώνη Σαμαρά, αλλά σε καμιά περίπτωση μια επιλογή πιο… κεντρώα όπως θα ήθελε ο πρωθυπουργός.
Σ’ αυτό το κλίμα θεωρείται βέβαιο ότι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ δεν θα στηρίξουν μια δεύτερη εκλογή της Κ. Σακελλαροπούλου κι έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου να βρει υποψήφιο με δεξιά χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα στο Μαξίμου
Και μέσα σε όλα αυτά, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στο Μαξίμου επισημαίνουν ότι οι σχέσεις του Άκη Σκέρτσου με τον υφυπουργό Γιώργο Μυλωνάκη δεν είναι καθόλου καλές.
Αλλοι λένε ότι πρόκειται για μια «ισορροπία τρόμου» και με διακύβευμα τον έλεγχο της εξουσίας στην καρδιά του επιτελικού κράτους. Αλλοι ότι υπάρχουν σαφείς ιδεολογικές διαφορές με τον κ. Σκέρτσο να εκφράζει την κεντρώα στροφή που «έφερε τη ΝΔ στο 41%», και τον κ. Μυλωνάκη την ανάγκη για πιο δεξιά πολιτική.
Σ’ αυτό το κλίμα έρχονται και πολλές διαρροές που πότε χτυπούν τον έναν και πότε τον άλλον. Για παράδειγμα σε πολλές παρασκηνιακές στήλες εμφανίζεται συχνά ο Ακης Σκέρτσος να είναι στη.. δυσμένεια του πρωθυπουργού και σε άλλες ο Γιώργος Μυλωνάκης να είναι απολύτως συγκρουσιακός και να έχει δημιουργήσει ήδη πολλές έχθρες. Η αλήθεια ενδεχομένως να βρίσκεται στη μέση, όμως, ο υπόγειος πόλεμος που σοβεί στο Μαξίμου δεν κάνει καθόλου καλό.
Τελευταία «επεισόδια» η μάχη για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της ΕΥΠ αλλά και τα ονόματα της λίστας με τους νέους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης. Στην πρώτη κερδισμένος είναι ο κ. Σκέρτσος, στη δεύτερη μάλλον επικράτησαν οι επιλογές του κ. Μυλωνάκη.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, είναι και οι σχέσεις μεταξύ υπουργών ή μεταξύ πρώην και νυν υπουργών. Πολλά ακούγονται για το υπουργείο Ανάπτυξης όπου ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρήκε μαύρες τρύπες από τον προκάτοχό του, Κώστα Σκρέκα.
Αλλά και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης που προσπαθεί να μαζέψει τα προβλήματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και η Νίκη Κεραμέως του Εργασίας όπου επί μήνες δεν είχαν προχωρήσει σημαντικά θέματα.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες μέχρι το τέλος του έτους είναι κρίσιμοι για τη συνοχή της κυβέρνησης. Σταθμός στην πορεία της η ΔΕΘ και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
Μια προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομικής πολιτικής αλλά και ένα σήμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη 2,5 χρόνια μπροστά της ώστε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί και κυρίως τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
Διαβάστε επίσης:
Πώς να εξασφαλίσετε αύξηση 250 ευρώ στη σύνταξη σας πριν τα 67
CrowdStrike: Ο CEO της εταιρείας έχασε 300 εκατ. δολάρια σε λίγες ώρες μετά το διεθνές black out
Έβρος: Εκτός κινδύνου ο συνοριοφύλακας που πυροβολήθηκε στο Σουφλί – Ποια τα σενάρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι εναερίτες της Αράχοβας και των Δελφών
- Κυρανάκης σε YouTube: Να μπει τέλος στις αμοιβές για περιεχόμενο βίας
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήσεις περιπολίας στην Αρκτική
- Κωτσόβολος: Στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜΜΕ Β’»