• Διεθνής πολιτική

    Εκλογές ΗΠΑ-Μπάιντεν: Σε ανοιχτή διάσταση ο κύκλος των συνεργατών του με τα στελέχη των Δημοκρατικών

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Στην κατοικία του στις ακτές του Ντελαγουέρ στον Ατλαντικό περνά αυτό το Σαββατοκύριακο ο Τζο Μπάιντεν αναρρώνοντας από τον κορωνοϊό, αλλά ακόμη και εκεί φτάνουν οι φωνές από στελέχη των Δημοκρατικών που το ένα μετά το άλλο τού ζητούν να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία.

    Ο πρόεδρος και οι στενοί συνεργάτες του, αλλά και μέλη της οικογένειας του, είναι μέσα σε μια «φυσαλίδα», γράφουν αμερικανικά μέσα, που επισημαίνουν ότι όσοι είναι «μέσα» ανθίστανται σε όλες τις εκκλήσεις.

    Και όχι μόνο: όπως σημειώνει το Axios, οι αξιωματούχοι γύρω από τον πρόεδρο λένε ότι ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να τους διαψεύσει και να βγει στον προεκλογικό αγώνα μόλις αναρρώσει από την Covid. Ετοιμάζει μάλιστα ταξίδια σε δύο κρίσιμες πολιτείες, τη Τζόρτζια και το Τέξας, τις επόμενες ημέρες.

    Η επικεφαλής της εκστρατείας, Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, είπε μάλιστα από το προσωπικό «να μην βλέπετε ειδήσεις από τα καλωδιακά κανάλια όλη την ώρα», λέγοντας ότι ο πρόεδρος είναι αφοσιωμένος στην εκστρατεία.

    Στη μάχη υπέρ του προέδρου έχει «στρατευτεί» και η σύζυγός του Τζιλ που θα παραστεί σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία από απόδημους Αμερικανούς, αλλά και θα τον εκπροσωπήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα αρχίσουν αυτή την Παρασκευή στο Παρίσι.

    Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή και το Σάββατο ακόμη δύο στελέχη των Δημοκρατικών που διεκδικούν την επανεκλογή τους αυτό τον Νοέμβριο, με υπαρκτή την πιθανότητα να μην τα καταφέρουν, μπήκαν και αυτοί  στον μακρύ κατάλογο όσων ζητούν την απόσυρση.

    Ο Σέροντ Μπράουν, γερουσιαστής από το Οχάιο, ήταν σαφής: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος πρέπει να τερματίσει την εκστρατεία του». Παράλληλα, ο βουλευτής Σεθ Μούλτον από τη Μασαχουσέτη, επισήμανε ότι σε εκδηλώσεις για την απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου, συνάντησε στον πρόεδρο που δεν θυμήθηκε ποιος είναι. Αρχικά το είχε αποδώσει στο γήρας, αλλά η καταστροφική εμφάνιση στο debate με τον Τραμπ μερικές ημέρες αργότερα τον έπεισε ότι ο πρόεδρος πρέπει να αποχωρήσει από τον προεκλογικό αγώνα.

    Στο παρασκήνιο η μάχη των επιχειρημάτων συνεχίζεται.

    Αξιωματούχοι, όπως και στελέχη μέσα στο κόμμα, λένε ότι πρέπει ο πρόεδρος να πάρει μια απόφαση, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι ίδιοι, αναφέρει ακόμη το Axios, βομβαρδίζουν τους στενούς συνεργάτες του Μπάιντεν με επιχειρήματα γιατί πρέπει να το κάνει αυτό.

    Κατ’ιδίαν υπάρχουν και άνθρωποι του Μπάιντεν διαπιστώνουν ότι «δεν πάει άλλο», αν και δεν είναι σίγουροι ότι συμμερίζονται αυτό το συναίσθημα και οι άνθρωποι του προέδρου. Άλλοι παρομοιάζουν την κατάσταση με την προπαγάνδα… της Βόρειας Κορέας. Όλοι όμως περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις όσο πιο σύντομα γίνεται.

    Διαβάστε επίσης

    Μεσανατολικό: Το Ισραήλ σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους καθώς ενέτεινε τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

    Πλατεία Βικτωρίας: 32 συλλήψεις για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό



    ΣΧΟΛΙΑ