• bloomberg

    Financial Times

    Ντόναλντ Τραμπ: Πού είχε χαθεί τόσο καιρό η Μελάνια;

    • NewsRoom


    Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε για πρώτη φορά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2016, η σύζυγός του Μελάνια, εκφώνησε μία ομιλία σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων για να υποστηρίξει τον άνδρα της.

    Το ίδιο έκανε, τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν επί Covid, έκανε δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και πάλι έτοιμος να λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, όμως η Μελάνια είναι απούσα. Τουλάχιστον μέχρι το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στην Πενσιλβάνια την περασμένη Τετάρτη, όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο πλευρό του.

    Αλλαγή βάρδιας             

    Η σύζυγος του Τραμπ κρατάει ένα αξιοσημείωτα χαμηλό προφίλ, το οποίο είναι αποτέλεσμα μίας σημαντικής αλλαγής στο εσωτερικό της οικογένειας του πρώην προέδρου.

    Μία ακόμα σταθερή απουσία είναι αυτή της κόρης του, Ιβάνκα και του συζύγου της, Τζάρεντ Κούσνερ, οι οποίοι όσο ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τραμπ, ήταν σύμβουλοί του στον Λευκό Οίκο.

    Αντίθετα, ο μεγαλύτερος γιος του υποψηφίου προέδρου, ο Ντόναλντ Τζούνιορ, ιδιαίτερα δημοφιλής στη λαϊκιστική βάση των υποψηφίων του πατέρα του, ήταν συνέχεια στο πλευρό του.

    Αξιωματούχοι που εργάζονται για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενοι στην πρώην πρώτη κυρία, η οποία έχει εξαφανιστεί από τα φώτα της δημοσιότητας από τότε που ο σύζυγός της έφυγε από τον Λευκό Οίκο, είχαν επιβεβαιώσει λίγες ημέρες πριν ότι θα εμφανιστεί στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

    Είχε κάνει ακόμα μία εμφάνιση νωρίτερα, όταν μετά την σοκαριστική απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τραμπ, ακολούθησε μία δημόσια δήλωση, στην οποία η Μελάνια καλούσε σε εθνική ενότητα.

    Οι νέοι παίκτες

    «Όταν κοιτάζω τον Ντόναλντ Τραμπ, βλέπω έναν υπέροχο πατέρα, πεθερό και φυσικά παππού για τα δύο μου παιδιά. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει θυσιαστεί για την οικογένειά του και έναν άνθρωπο που έχει πραγματικά θυσιαστεί για τη χώρα του».

    Αυτή ήταν η ομιλία της νύφης του Ντόναλντ Τραμπ, στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων την περασμένη Τρίτη. Μία ομιλία που είθισται να την κάνει η σύζυγος του υποψηφίου, μιλώντας για τον άνθρωπο πίσω από τον πολιτικό.

    Μελάνια, Ιβάνκα και Κούσνερ, όπως αναφέρουν όσοι βρίσκονται στο περιβάλλον του Τραμπ θα εμφανιστούν στις επόμενες σημαντικές εμφανίσεις του Ντόναλντ, αλλά φέρεται ότι δεν είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν ενώπιων των ψηφοφόρων.

    Ντόναλντ και Ιβάνκα Τραμπ

    «Αυτή τη φορά, επιλέγω να δώσω προτεραιότητα στα μικρά μου παιδιά και στην ιδιωτική ζωή που χτίζουμε ως οικογένεια», ανέφερε η Ιβάνκα σε δήλωσή της αφού ο πατέρας της ανακοίνωσε την τρίτη του υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο. «Ενώ θα υποστηρίζω πάντα τον πατέρα μου, στο μέλλον θα το κάνω μακριά από την πολιτική αρένα», συνέχισε.

    Οι πρώτες Κυρίες

    Η Κέιτ Άντερσον Μπράουερ, συγγραφέας αρκετών βιβλίων για τον Λευκό Οίκο, μεταξύ των οποίων και το First Women (σ.σ. Οι Πρώτες Κυρίες), δήλωσε ότι είναι «πολύ ασυνήθιστο» για τη σύζυγο ενός υποψηφίου να μην μιλάει σε ένα συνέδριο, αλλά η Μελάνια – η οποία κατηγορήθηκε για λογοκλοπή της Μισέλ Ομπάμα στην ομιλία της στο συνέδριο του 2016 – «πιθανόν να βλέπει ότι έχει να χάσει κάτι περισσότερο από το να κερδίσει», αναφέρει και συνεχίζει: «Χρειάζονταν απεγνωσμένα μια γυναίκα εκπρόσωπο από την οικογένεια Τραμπ για να καλύψει αυτόν τον ρόλο. Η Λάρα μπορεί να το κάνει αυτό».

    Ήταν ένα «coming out» για τη Λάρα, την 41χρονη πρώην τηλεοπτική παραγωγό σκανδαλοθηρικής εφημερίδας, η οποία είναι παντρεμένη με τον Έρικ Τραμπ και νωρίτερα φέτος έγινε συμπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων με εντολή του πεθερού της.

    «Ο Ντόναλντ Τραμπ στηριζόταν πάντα σε μεγάλο βαθμό στην οικογένειά του και θα συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε ο Μικ Μαλβέινι, ο οποίος ήταν υπηρεσιακός προσωπάρχης του Τραμπ στον Λευκό Οίκο από το 2019 έως το 2020. «Μπορεί να είναι διαφορετικά μέλη της οικογένειας στη δεύτερη θητεία… αλλά τα παιδιά του θα είναι πάντα μεταξύ των υψηλόβαθμων συμβούλων του».

    Οι κεντρώοι και οι λαϊκιστές

    Η διακριτική μετατόπιση στα πρόσωπα της οικογένειας έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο καιρό, με τον Τραμπ να συνοδεύεται από τον Ντόναλντ Τζούνιορ και τον Έρικ, καθώς και από τις νύφες του, Κίμπερλι και Λάρα όπως και από την μικρότερη κόρη του Τραμπ, Τίφανι με τον σύζυγό της Μάικλ Μπούλος.

    Ο Μαλβέινι σημειώνει ότι η Ιβάνκα και ο Τζάρεντ Κούσνερ απευθύνονται σε πιο «κεντρώα» στοιχεία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τζούνιορ και ο Τζέι Ντι Βανς έχουν «ρεύμα» σε πιο λαϊκίστικες δεξιές παρατάξεις.

    Πράγματι, τίποτα δεν αντιπροσωπεύει καλύτερα την «άνοδο» του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στο πλευρό του πατέρα του, από την επιλογή του Βανς. Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με άτομα που τους γνωρίζουν, είναι πολύ καλοί φίλοι και διατηρούν καθημερινή επικοινωνία μεταξύ τους. Ο Ντόναλντ Τζούνιορ και η αρραβωνιαστικιά του, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, έχουν επίσης διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη συγκέντρωση χρημάτων για την εκστρατεία.

    Οι γυναίκες της οικογένειας Τραμπ

    Η Μπράουερ ανέφερε ότι η απουσία των Ιβάνκα και Μελάνια από την πρώτη γραμμή στήριξης του Τραμπ στο Μιλγουόκι ήταν ένα σημάδι του «αντιτίμου» που επέβαλε η πρώτη προεδρία του Τραμπ και στα δύο μέλη της οικογένειας.

    «Οι γυναίκες Τραμπ είναι μια ανοιχτή πληγή» εξήγησε. «Η Ιβάνκα επικρίθηκε από πολλούς Δημοκρατικούς που πίστευαν ότι θα ήταν κάποια που θα μπορούσε να κοντρολάρει σε κάποια πράγματα τον πατέρα της στον Λευκό Οίκο. Δεν τα κατάφερε. Είτε δεν ήθελε, είτε δεν μπορούσε».

    Παρά το βάρος που κουβαλάει η οικογένεια του, ο Μαλβέινι υποστηρίζει ότι μία νέα κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει αυτή την ασυνήθιστη πρακτική να τοποθετεί μέλη της οικογένειάς σε καίριες πολιτικές θέσεις.

     «Όποιος εκπλήσσεται από το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει μέλη της οικογένειάς του σε θέσεις-κλειδιά δεν γνωρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ», σημειώνει.

    «Μερικές φορές, οι μόνοι άνθρωποι που μπορείς να εμπιστευτείς είναι η οικογένεια», δήλωσε η Λάρα Τραμπ στην Washington Post σε πρόσφατη συνέντευξή της. «Για τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτό ισχύει πιο συχνά απ’ ότι σε άλλους», σημείωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Γερμανία: Η Adidas απέσυρε την παλαιστινιακής καταγωγής Μπέλα Χαντίντ από μια αμφιλεγόμενη διαφήμιση

    Φάρμακα αδυνατίσματος: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» των φαρμακευτικών κολοσσών – Ποιοι ηγούνται

    Γιαννίτσης Group: Πρόστιμο και αποκλεισμός από διαγωνισμούς για 3 χρόνια μετά τη δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ