• Σχόλιο Αγοράς

    Απώλειες για της Ευρωαγορές προκάλεσε το παγκόσμιο black out – Βουτιά 1% για τον DAX

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)


    Με απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι ευρωαγορές παρακολουθούσαν τις επιπτώσεις του παγκόσμιου «black out» που προκάλεσε μια αναβάθμισης ασφαλείας σε εφαρμογές της Microsoft.

    Τράπεζες, αεροδρόμια, κρατικές υπηρεσίες, τηλεοπτικά προγράμματα, επιχειρήσεις ακόμα και κάποια από τα ίδια  τα χρηματιστήρια εμφάνισαν προβλήματα στη λειτουργία τους, έπειτα από μια αναβάθμιση ασφαλείας της Crowdstrike για τη Microsoft, η οποία εμπόδιζε τους υπολογιστές να λειτουργήσουν, ενώ απαιτούσε τη χειροκίνητη παρέμβαση τεχνικών για τη διόρθωσή τους.

    Η τεχνική βλάβη ήρθε σε μια τεταμένη στιγμή για τον κλάδο των μετοχών τεχνολογίας, καθώς το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους από αυτές, καθώς τις θεωρούν υπεραγορασμένες, προς τίτλους που μπορούν να τους προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις, εν όψει και μιας επερχόμενης κίνησης της FED για μείωση των επιτοκίων.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε την Παρασκευή στις 510,03 μονάδες καταγράφοντας απώλειες -0,77%. Αυτή ήταν η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Stoxx 600, o οποίος έκλεισε την εβδομάδα με συνολικές απώλειες 2,68%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο την Παρασκευή σημείωσε η Tomra Systems με άλμα 13,28%, ενώ στο +7,69% έκλεισε η μετοχή της Danske Bank.  Στον αντίποδα η μετοχή της  Sartorius Stedim Biotech έκλεισε στο -16,32% και της Sartorius στο -15,24%, ενώ η μετοχή της Ubisoft Entertainment  έκλεισε στο -14,04%.

    Στο Λονδίνο, όπου το χρηματιστήριο αντιμετώπισε προβλήματα λειτουργίας λόγω της παγκόσμιας τεχνικής βλάβης, ο FTSE 100 έκλεισε στις 8.155,72 μονάδες με πτώση -0,60%, με τη μετοχή της Burberry να σημειώνει βουτιά -7,23%. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 1,18%

    Στη Φρανκφούρτη, ο DAX  έκλεισε στις 18.171,93 μονάδες με βουτιά 1%, με τις συνολικές απώλειες της εβδομάδας να φτάνουν το 3%. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 7.534,52 μονάδες με απώλειες -0,69%. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε στο -2,46%

    Τέλος, στον νότο ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 34.215,84 μονάδες με πτώση -0,91% ενώ ο  ισπανικός IBEX 35 ολοκλήρωσε στις 11.087,50 μονάδες με απώλειες -0,54%.

    Διαβάστε επίσης

    Microsoft: Που οφείλεται το παγκόσμιο black out – Άγνωστο πότε θα αποκατασταθούν πλήρως οι υπηρεσίες

    Χρηματιστήριο: Ανέτρεψε το αρνητικό κλίμα με Metlen, διυλιστήρια και τράπεζες – Στο +0,83% τα εβδομαδιαία κέρδη

    ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παραμένει «απολύτως» μέσα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο



    ΣΧΟΛΙΑ