Με τρεις προγραμματισμένες επανεκδόσεις ομολόγων, περιορισμένου ύψους, συνολικά έως 750 εκατ. ευρώ ίσως και με μια ακόμη έκδοση ομολόγου εάν το επιτρέψουν οι αγορές αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος το δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού Δημοσίου μέσω του οποίου η χώρα έχει πει ότι θα αντλήσει περίπου 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί εάν η χώρα αποφάσιζε στο δεύτερο εξάμηνο να προχωρήσει στην έκδοση πράσινου ομολόγου, θέμα για οποίο όμως δεν φέρεται να έχουν προκύψει ακόμη αποφάσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος έχει ήδη καλυφθεί καθώς το υπουργείο Οικονομικών αξιοποίησε τη συγκυρία και υλοποίησε εμπροσθοβαρώς τις μεγάλες δανειακές κινήσεις για φέτος, μπαίνοντας στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 χωρίς να έχει πρακτικά ανελαστικές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων όπως είναι για παράδειγμα η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, το δημόσιο έχει την πολυτέλεια των κινήσεων ακόμη και να περιοριστεί στις τρεις προγραμματισμένες επανεκδόσεις μικρού εύρους και να μην κάνει κάποια επιπλέον μεγάλη έκδοση.

1

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μετά την επανέκδοση του ομολόγου λήξης το Μάρτιο του 2029, που έγινε την Τετάρτη 17 Ιουλίου, αναμένονται τρεις ακόμη επανεκδόσεις.

Η πρώτη στις 18 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη στις 16 Οκτωβρίου και η τρίτη και τελευταία για φέτος στις  20 Νοεμβρίου. Οι εκδόσεις αυτές εντάσσονται στο προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα του ΟΔΔΗΧ και υλοποιούνται κάθε χρόνο πλέον με στόχο να βελτιώσουν την ρευστότητα και την εμπορευσιμότητα στην ελληνική αγορά χρέους, η οποία σταδιακά τα τελευταία χρόνια επιστρέφει στην κανονικότητα. Πρόκειται για μια πρακτική που ξεκίνησε στο τέλος του 2022 και αναμένεται να συνεχιστεί καθώς αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του ΟΔΔΗΧ για να γίνονται στοχευμένες κινήσεις εκεί που η αγορά «πάσχει» από πλευράς εμπορευσιμότητας.

Πρέπει να σημειωθεί πως στις 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται μια κρίσιμη αξιολόγηση από την Moody’s με την αγορά να ποντάρει πως αυτή τη φορά ο αμερικανικός οίκος θα δώσει, τελευταίος, στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό θα είναι ένας παράγοντας που θα παίξει ρόλο στις όποιες αποφάσεις για το δεύτερο εξάμηνο.

Στο διάστημα αυτό ερωτήματα είναι εάν και πότε θα γίνει μια ακόμη μεγάλη έκδοση ομολόγου χωρίς όμως πλέον αυτό να αποτελεί προτεραιότητα αλλά επιλογή εάν προκύψει κάποιο κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας στην αγορά. Το δεύτερο ερώτημα αφορά στο εάν θα προκριθεί τελικά φέτος η έκδοση πράσινου ομολόγου το οποίο αποτελεί στόχο εδώ και καιρό αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Τεχνικά η προεργασία για την έκδοση ενός τέτοιου τίτλου έχει γίνει σε ένα μεγάλο βαθμό. Η έκδοση όμως πράσινου χρέους είναι ένα σύνθετο εγχείρημα καθώς οι τίτλοι θα πρέπει να είναι συνδεδεμένοι με την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων με τα έσοδα τους να αξιοποιούνται για έργα, δράσεις και προγράμματα του ελληνικού δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην βιώσιμη, οικονομική ανάπτυξη. Εδώ είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για το εγχείρημα αυτό καθώς θα πρέπει να εντοπιστούν και να είναι διαθέσιμα μια σειρά από ώριμα έργα που θα πρέπει να συνδυαστούν με τις εκδόσεις και θα πρέπει να είναι έργα τα οποία θα μπορέσουν να υλοποιηθούν χωρίς προσκόμματα για λόγους αξιοπιστίας των εν λόγω εκδόσεων απέναντι στις αγορές που θα δεχθούν να τα χρηματοδοτήσουν.

Διαβάστε επίσης:

CrowdStrike: Ποια είναι η εταιρεία που προκάλεσε το παγκόσμιο black out – Ο ιδρυτής της και το μοιραίο update

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού δημητριακά, γάλα, καφές, τυριά – Ερευνα για καρτέλ

Attica Bank: Από το «χαρτάκι» στο Milos της Ελένης Βρεττού στο deal με Εξάρχου και Στουρνάρα