• Οικονομία

    Βιλερουά (ΕΚΤ): Εύλογες οι προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια αλλά δεν γνωρίζουμε από τώρα το μέλλον

    • Bloomberg
    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά Ντε Γκαλό

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά Ντε Γκαλό


    Οι επόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πορεία των επιτοκίων, θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα της στιγμής, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για την επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

    «Σήμερα, οι προσδοκίες της αγοράς για την πορεία των επιτοκίων μου φαίνονται μάλλον λογικές», δήλωσε ο ντε Γκαλό την Παρασκευή στην τηλεόραση BFM Business.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να σημειώνει ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η απόφαση για τα επιτόκια παραμένει ανοικτή.

    «Το τι θα κάνουμε τον Σεπτέμβριο παραμένει ανοικτό», επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση σχετικά με το αν η επόμενη μείωση στα επιτόκια από την ΕΚΤ θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

    «Δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία», πρόσθεσε.

    Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%, τόνισε κατά την ομιλία της η επικεφαλής της ΕΚΤ.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμείνουν, οι αξιωματούχοι διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτές δύο ακόμη μειώσεις, ενώ δεν επιθυμούν οι επενδυτές να υποθέσουν ότι μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι de facto, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Οι κίνδυνοι

    Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερος από τον αναμενόμενο εάν οι μισθοί ή τα κέρδη αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό προέρχονται επίσης από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών σε υψηλότερα επίπεδα βραχυπρόθεσμα και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο, επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ.

    Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η εξελισσόμενη κλιματική κρίση ευρύτερα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων.

    Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει καθοδικά εάν η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Κριστίν Λαγκάρντ: Η απόφαση του Σεπτεμβρίου για τα επιτόκια παραμένει ανοιχτή

    ΕΚΤ: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

    ΕΚΤ: Η πολιτική αστάθεια επηρεάζει τα επιτόκια – Πότε προβλέπεται να μειωθούν ξανά



    ΣΧΟΛΙΑ